Prima sezóna / Zbabělci / Konec nylonového věku

Prima sezóna / Zbabělci / Konec nylonového věku https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84706/bmid_prima-sezona-zbabelci-konec-nylonov-mKn-84706.jpg 4 24 2

Tři na sebe časově volně navazující prózy, které spojuje postava Dannyho Smiřického. V Prima sezoně Škvorecký líčí neúspěšné, ale vytrvalé mladické erotické pokusy septimána Dannyho i osudy jeho kamarádů z jazzové kapely v době okupace. Zbabělci jsou v podstatě deníkem osmi dnů květnové revoluce (4. – 8. 5. 1945), v malém českém městě, viděno očima „páska“ Dannyho s jeho nechutí k falešným frázím a nadšeně vlasteneckým gestům. Konec nylonového věku se vztahuje k období po únoru 1948, kdy pro Dannyho generaci náhle skončil věk obdivu k západní kultuře, k angličtině a jazzu, a začíná jiná a tvrdá realita.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

terimila
25.08.2020 4 z 5

Škvoreckej byl skvělej a uměl psát neskutečně živě, lidsky, poutavě. A o nesmírně závažných věcech. I proto patřil v období střední školy a začátku vysoké k mým nej autorům. Přečetla jsem tedy i tohle. Prima sezóna a Konec nylonového věku se jaksi moc nevymykaly Škvoreckého standardu a splynuly mi dohromady v jednu masu.
Vynikalo samozřejmě jeho top dílo, Zbabělci, které nezklamalo. Tehdy jsem je četla jedním dechem - vtahovalo mě to do toho rozjitřenýho, divokýho a citlivýho světa právě končící války, do prostředí maloměsta (na kterém jsem tehdy taky žila) a tamní společnosti, a hlavně do života a duše jednoho rozjitřenýho kluka, kterej by pořád něco strašně chtěl a ne a ne to dostat, tak se utěšuje balzámem hudby. Tehdy mě to oslovilo neskutečně a na pět hvězd.
Jenže když jsem po patnácti letech sáhla po Zbabělcích znovu (v audioverzi), nestačila jsem se divit. Neprokousala jsem se ani úplným začátkem. Nestíhala jsem se divit, co se to z Dannyho stalo - tenhle sobeckej floutek, kterej na konci války vyvolává dojem, že ho zajímají jen holky, je ten kluk, kterýho si jsem na gymplu tak vážila? Ani tu lásku k hudbě jsem mu najednou moc nevěřila, najednou jsem z toho cítila spíš pózu a lákadlo na holky, pač která by si nepustila do katěk nebo aspoň do podprdy rozněžnělýho a zasněnýho muzikantíka, žejo.
Najednou to už prostě nefungovalo. Tuším, v čem byl problém - za prvé už nejsem ta hledající dvacetiletá holka, co se vžívá do jinejch hledajících tak trochu ztracenců... a za druhé, forma audioknihy. Zatímco tištená mi umožňuje nepříliš zajímavý a lichotivý pasáže zrychleně prosvištět a jít do zajímavějších míst, audiokniha mi to otluče o uši s nesmlouvavou nemilosrdností, od níž není úniku, a někdy se přes ten úsek prostě nedostanu. Řešení zní pořídit si to v tisku, pač aťsi Danny je floutek, jakej chce, tohle do mý knihovny patří, stejně jako třeba Na cestě od Kerouaca. Pak myslím, že to s Dannym zase zvládnu, i když už ne tak okouzleně jako kdysi. Holt už nejsem ve věku, kdy holky braly na zasněný pohledy muzikálních študentíků. :)

jprst
25.11.2011 5 z 5

Všechny tři prózy vyšly v různých časových obdobích i samostatně. Pro čtenáře je výhodné, že je má pohromadě tak, jak na sebe časově navazují.


Autorovy další knížky

Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012
1964  84%Zbabělci
1990  82%Prima sezóna
1990  77%Tankový prapor
1991  83%Mirákl
1965  74%Legenda Emöke

Kniha Prima sezóna / Zbabělci / Konec nylonového věku je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x