Příliš vzdálený svět

Příliš vzdálený svět https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22037/bmid_prilis-vzdaleny-svet-EeB-22037.jpg 4 18 2

Bohové starého Egypta, duchové indonéských pralesů, Frankensteinovo monstrum, ale také Franz Kafka to jsou hrdinové nových originálních příběhů z pera známého britského spisovatele Briana Aldisse, který se proslavil romány „Nonstop“ a „Skleník“.

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Arcadia
Originální název:

A Tupolev Too Far , 1994


více info...

Přidat komentář

Lískaran
07.08.2019 4 z 5

Chcete alternativní historii, ale podanou naruby? Přečtěte si povídku Příliš vzdálený Tupolev. A když jsme u toho „naruby“, co takhle otočit Kafkovu Proměnu? A co třeba setkání se ženou, která má o tři stupně vyšší tělesnou teplotu…

Aldissovy povídky nemají vždycky napínavý děj a jasnou pointu, občas jsou docela „divoké“, ale většina z nich nepostrádá originální nápady, případně pestré vyprávěcí způsoby a bohatý jazyk. Ať už jde víc o sci-fi, nebo tu do reality prosakuje mytologie, jako by se celou sbírkou neslo sdělení, že lidstvo zaslepené svou přetechnizovanou konzumní civilizací a osvícenskou racionalitou se odklonilo od porozumění světu a životu. A to celé dochuceno ironií (musím znovu zmínit vtipnou Přeměnu).

HTO
02.02.2012 5 z 5

Tradičně kvalitní povídky, mezi nimiž je i Myrinština (o dva roky dříve vyšlá česky ve výboru Člověk svého času pod jménem Soutok), zde doplněná i o pokračování, které k dědečkům přidává i pradědečky. - Nepochopil jsem, proč je originální název knihy, A Tupolev Too Far, přeložen jako Příliš vzdálený svět - že by averze vůči ruskému slovu? Přitom originální název je rozhodně zajímavější.