Příliš osobní známost

Příliš osobní známost https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81152/prilis-osobni-znamost-81152.jpg 4 221 70

Hrdinka nové knihy známé slovenské spisovatelky je vyrovnaná a spokojená svobodná mladá žena, která má skvělou práci a spoustu přátel. Jednoho dne potká Marka – vdovce s malou dcerkou – a zrodí se láska. Dokonce spolu začnou žít a všechno vypadá naprosto ideálně. Do jejich života však zasáhne krize – Markova firma zkrachuje a zůstanou mu jen dluhy. Nikdo mu nic nevyčítá, ale Marek to bere jako osobní tragédii a ostudné selhání. Začne pít a jeho zoufalství se mění ve zlobu, kterou si vybíjí na svých nejbližších – na dcerce a partnerce. Ta mu to po jistou dobu toleruje, ale brzy musí řešit dilema: zůstat a chránit cizí dítě před pijanem, nebo odejít ze vztahu, kde není šťastná?... celý text

Žánr:
Romány , Pro ženy , Literatura slovenská

Vydáno: , Motto
Originální název:

Príliš osobná známosť , 2010


více info...

Přidat komentář

Jirinamac
08.02.2024 3 z 5

Knížka je přečtená rychle, ale v životě to často bývá nadlouho a od slibů ke skutkům je někdy cesta daleká a alkohol je démon, který lidi ovládá. Příběh je až moc jednoduchý.

Mary81
07.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Dlho som mala proti evitovkám averziu. Sama neviem prečo, no keď som v rámci jednej výzvy hľadala knihu s fialovou obálkou, natrafila som na túto. Kedysi dávno som videla aj film, no keďže som si už nespomínala o čom bol, povedala som si, že to prosto skúsim a aspoň si ho pripomeniem. A teraz som rada, že som tomu dala šancu. A zrejme ju dám aj ostatným evitovkám.
Knižka je fakt krátka a na moje prekvapenie napísaná pútavo. Zhltla som ju takmer na posedenie. Milá, miestami vtipná, no i smutná. Príbeh vzťahu ktorý začal nečakane a búrlivo, no časom sa potýka s vážnym problémom. Je len na ich aktéroch či mu dajú šancu, alebo z neho zutekajú. Postavy som si okamžite zamilovala, predovšetkým malú Terezku, jej nadšenie, detskú nevinnosť a lásku, s akou novú priateľku svojho otca prijala do svojho života. Úplne automaticky a tak detský naivne. Trochu mi ale vadilo, že aj keď bol Marek neskôr na obe protivný, neustále držala stranu jemu. Áno, bol to jej otec, ale aj tak... Deti predsa vnímajú oveľa viac než sa na prvý pohľad môže zdať.
V každom prípade ten príbeh vo mne vzbudil množstvo emócií. Radosť, pohodu, smútok i nádej.
Záver prekvapil (mám pocit, že filmové spracovanie sa v tomto rozchádza), ale zároveň má utvrdil v názore, že všetko sa dá, keď sa chce. Aj keď to môže niekomu vyznievať príliš nereálne a klišoidne, aj na pohľad neriešiteľné situácie sa dajú prekonať, pokiaľ majú ich aktéri záujem a silu pracovať na ich vyriešení a prekonaní problémov.
Za mňa spokojnosť. Príjemná oddychovka s mnohými krásnymi myšlienkami.


klaraj093
30.05.2023 4 z 5

Viděla jsem prvně filmovou předlohou, ale chtěla jsem si přečíst knihu. Zklamaná jsem rozhodně nebyla ani z jedné varianty, příběh je to moc hezký a dojemný. Kniha byla přečtená za chviličku. Prostě život.

DK197
26.03.2023 4 z 5

E-KNIHA: Styl psaní této knihy mi trochu připomněl Simonu Monyovou. A rozhodně to nebylo špatné. Naopak byl příběh zajímavý, četlo se to velmi dobře a člověk s napětím čekal, kam dějová linie vygraduje a jak skončí. Závěr mě velice mile překvapil. Jestli správně počítám, je to má druhá autorčina kniha a já jsem znovu velmi spokojená. Nejspíš to nebude poslední dílo, které si od paní spisovatelky přečtu. Pro milovníky odlehčených románů pro ženy, které to zároveň kompenzují tématicky náročnější zápletkou, je tohle naprosto skvělá volba a já můžu jenom doporučit.

Kacatko86
22.01.2023 5 z 5

Kdy je čas ze vztahu odejít a kdy je důvod ještě zůstávat?
Krátká, ale moc hezká kniha o zrození a pádu jednoho vztahu.

aninaji
14.08.2022 3 z 5

Bylo to krátké, ale výstižné. Autorka na malé ploše zachytila vše podstatné bez zbytečné vaty a nedůležitých odboček. Je smutné, jak dokáže alkohol pomalu a plíživě rozložit mladou rodinu...
Jen škoda toho konce, čekala jsem jiný.

lucie2371
12.08.2022 5 z 5

Rychlé, svižné, autorka jde přímo k věci Určitě zkouknu i film i když podle vyprávění kolegyně z práce toho kniha obsahovala daleko více.

Aleh
30.06.2022

Paní Eva Urbaníková se často ve svých knížkách věnuje vztahům. Příběh jedné nešťastné lásky začíná idylicky, ale vztah mezi partnery není natolik silný, aby překlenul krach firmy, dluhy a nejistotu, co bude dál. A nastupující pocit osobního selhání otřese nejen vztahem dvou dospělých lidí, ale také vztahem k partnerově dceři.

rozvera
25.02.2022 2 z 5

Jednoduchý příběh , který se v různých obměnách vyskytuje nejen v literatuře, ale často i ve skutečnosti a nekončívá happy endem.

Lka
21.01.2022 5 z 5

Moc hezký příběh ze života.

japam
13.07.2021 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha.

čef
11.04.2021 4 z 5

Triviální příběh, kterých je 12 do tuctu. Autorka píše dobře, dokáže i k tomuto typu vyprávění přitáhnout pozornost a vyvolat emoce, nejraději dojetí. Nemyslím, že se toto dílko přidá k vrcholům světové literatury, ale dostatek žen si ho před spaním určitě přečte a nebudou jistě zklamány.

Ronny97
29.03.2021 5 z 5

Byla jsem překvapená jak málo stran knížka má. Četla se moc dobře, příběh opravdu ze života. Pokračování by mě opravdu zajímalo. Chtěla bych se dozvědět, zda zůstalo jen u slibů, nebo se sliby změnily ve skutečnost.

Moncele
04.12.2020 5 z 5

Když jsem si knihu vyzvedla v knihovně, byla jsem překvapena, jak je útlá. Přečetla jsem ji za pár hodin dnes odpoledne. Co k tomu říct... Snad jen pár slov: příběh ze života. Jen by mě zajímalo pokračování, zda se slova změnila v činy...

SSTknihy
04.08.2020 3 z 5

Život je to, co se stane, když neplánujeme. Někdy se prostě rozhodne, že vyzkouší naší trpělivost, odolnost, toleranci a sílu lásky, donutí nás sáhnout si na dno, vzdát se, utíkat, znovu se vracet a věřit, že naděje umírá poslední, i když se zdá situace beznadějná. Eva Urbaníková vztahovky umí. Její příběhy jsou věrohodně, čtivě a opravdově. Moc pěkné!

Knihomolka97
21.06.2020 5 z 5

Milé překvapení. Moc se mi to líbilo a těším se na filmové zpracování. :)

tygřímáma
12.06.2020 4 z 5

(SPOILER) Když potká 35letá úspěšná manažerka v Itálii na pláži malou Terezku, netuší, že se její život právě obrátil o 180°. O pár dnů později se totiž pracovně setká s jejím otce a přeskočí jiskra. Nebo spíše požár. Brzy rodina bydlí spolu a Terezka má konečně náhradní maminku. Ta její totiž zemřela na rakovinu.
Po čase ale ale přestane Markovi dařit pracovně, jeho firma zkrachuje, ale poplatky nečekají. Marek ale své problémy řeší alkoholem a velmi tím ubližuje celé rodině.
Zvládnou všichni 3 velkou krizi překonat nebo zůstane Marek s Terezkou opět sám a nebo půjde Terezka do dětského domova?

StepankaTynka
10.05.2020

Krásná knížka, přečteno jedním dechem za den..

Mája777
02.05.2020 4 z 5

Tak tohle byla taková chutná jednohubka po večeři. A to doslova. Četla jsem bez přestávky, dokud jsem nedočetla. Je to zajímavá sonda do vztahu dvou lidí (vlastně tří), kteří k sobě patří a musí zabojovat. Jen bych ráda věděla, zda to opravdu zvládli. Neb alkohol je opravdu bestie.

Beky
10.03.2020 4 z 5

Hodně reálný příběh napsaný poutavým stylem, kdy nemůžete knihu odložit, protože musíte vědět, co se bude dít dál. :-)
Drsný, ale ze života ...