Příliš hlučná samota

Příliš hlučná samota https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56522/bmid_prilis-hlucna-samota-U4v-56522.png 4 1037 131

Hrdina Příliš hlučné samoty, dělník ve sběrně starého papíru Haňťa, pracuje pětatřicet let ve sklepení sběrně u stařičkého lisu. Z hromad starého papíru zachraňuje vzácné knihy a shromažďuje je ve svém pokojíku, čte si v nich a tak je "proti své vůli vzdělán". Celá novela je vlastně vnitřní Haňťův monolog, psaný sonátovou formou se spoustou stále se vracejících motivů. Čtenář se seznámí s Haňťovou první láskou Mančinkou i cikánkou Ilonkou, která zmizela v koncentračním táboře. Je svědkem každodenního zápasu s horami papíru i s nekonečnými džbány piva, vyslyší Haňťovy citace filozofů i jeho sny o důchodu, do kterého si odvede i vysloužilý mechanický lis. Práce je pro Haňťu rituál, balíky slisovaného papíru jsou umělecká díla, v jejichž útrobách se nacházejí poklady ducha. Moderní sběrna, kterou Haňťa navštíví, jej děsí neosobností a sterilitou, nedovede si takovou práci představit, proto, když je přeřazen do sběrny čistého papíru, kde již nebude moci objevovat krásné knihy, je zoufalý až k sebevraždě...... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Maťa
více info...

Přidat komentář

Liss93
22.03.2024

Patří Hrabal mezi klasiky české literatury? Ano. Oprávněně? Těžko říct. Příliš hlučná samota je mou první Hrabalovou knihou a i poslední. Mám raději díla, která jsou přímá a řeknou vše na rovinu. A ne, není to tím, že bych nechápala metafory a skryté významy. Chápu, co na díle lidé obdivují. Květnatost jazyka, délky souvětí, zajímavá přirovnání a celkovou práci s naším mateřským jazykem. Jistě, některé slovní obraty mi přišly zajímavé a těžko uchopitelné a pochopitelné. Ale když bychom si všechno tohle odmysleli, tak co zbyde?
Hanťovou náplní práce je lisování papíru. Při tom ale i chlastá, nechává se rozptylovat ať už zachraňováním knih, tak cikánkami, co za ním do sklepa chodí. Vzpomíná na mládí, ve kterém se až příliš často objevovaly incidenty s výkaly. A v současnosti se utápí v sebelítosti a samotu zahání čtením moudrých knih, ze kterých cituje, ale kterým nerozumí.

Rooseman
21.03.2024 5 z 5

Příliš hlučná samota je esence života. Ztělesnění mysli, která v nás, ačkoliv lehce upozaděna každodenním životem, mluví sama se sebou. Nevede ale jen vnitřní monolog, zachází ještě dál, hlouběji. Je to brilantní. Hrabal výborně pracuje s tempem, dlouhé věty nepřekáží, naopak vás vedou přesně tam, kam chce. Opakující se sekvence zdůrazňují význam říkaného, působí naléhavě, hodně pocitová interpunkce zrychluje a zpomaluje čtení. Stránky hovoří zdánlivě jednoduchým jazykem, který dokáže být blízký, ale ve skutečnosti širokoúhle rozjímá o životě. Až tak, že děj sice Haňtovi nastaví výchozí situaci a vede ho do různých situací, zákonitě však zůstává upozaděn uvažováním, pohledem na život, rozjímáním. A právě tahle nenucená lehkost je půvabná. Má to velkou sílu. Fantastické dílo.


Ira13
27.02.2024 3 z 5

Kniha vybrána jen kvůli čtenářské výzvě v knihovně. Ač tenká, trvalo mi týden, než jsem ji přečetla a vstřebávala postupně myšlenku bytí Haňti. Kniha je psaná zajímavým stylem a autor si s naším rodným jazykem dobře pohrává.

ellypusik
14.02.2024 4 z 5

Jazyková propracovanost je u Hrabala vždy oslňující a tato kniha je perlou jeho tvorby. Nicméně mne osobně se více líbil román Obsluhoval jsem anglického krále, kde je dějovost bohatší. Hrabal psal excelentní romány, kterým zůstanu věrna. I přesto je tato novela vynikající a doporučila bych ji těm, co se vyžívají v jazykových hrách. Hrabal byl prostě borec! :)

alkuluku_blog
05.02.2024 5 z 5

Dokonalá kniha, vypravěč a zejména jazyk. Můj nejoblíbenější Hrabal...

katerina3502
12.01.2024 4 z 5

Knihu jsem nejdřív slyšela na Radiožurnálu, velmi dobře zpracovanou i s hudebním doprovodem, což mě donutilo si ji i přes dlouhé vyhýbání přečíst a nelituju. Velmi zajímavý příběh a osobitý styl psaní pana Hrabala mě opravdu bavil.

Kanylka
05.01.2024 4 z 5

Kniha mě přímo nadchla, za mě nejlepší od pana Hrabala

opic 12
22.12.2023 4 z 5

22.12.23
Svatá je hodina,čas znovu začíná,noc voní růžemi,tak sladce,že se mi plakat chce radostí,že dýchám a že sním,že čistá je široká,cesta člověka.
Někdy nelze život pochopit. Proto čteme.
Jsme dělníci ve sběrně starého papíru. Po celý život poznáváme,učíme se. Ztrácíme se. Mizí me. Šumí me. Bude to stačit ? ? ?
Štíhlá brožůrka,neb rychlé čtení samotě uškodí. Hrabalovsky poetické melancholické pábení. O údělu a smyslu vskutku Sisyfovském.
Chce se ti dýchat dýchej. Chce se ti žít žij. Tu káru potlačíme dál.
Nehodí se možná,ale ten smutek na nás leze.
Po včerejším smutném činu u Rudolfina je to pro mnoho lidí o to těžší.
Kdo trhá nit života,nežije,slepý je,voda je vylita,my tančili jsme dosyta,nekonečný vesmír,za mraky zářící,na síle tajemství,havrani plující.
Samota hlučná příliš.

vendy246
31.07.2023 5 z 5

Kniha vysoce předčila moje očekávání. Četla se mi výborně a strašně mě to bavilo. Nechápu své dosavadní obavy. Nejlepší, co jsem od BH četla. Už jen ta první stránka - geniální.
"...já když vypiju pátý džbán piva, tak musím jít po schodech jako po žebříku":)

Evaho73
15.05.2023 3 z 5

Útla knizôčka, ale dala mi poriadne zabrať. Ja si úprimne priznám, že som na knihy pána Hrabala asi "nedorástla"...
Nesadol mi použitý filozofický štýl jazyka a celkový dojem nedokázala zachrániť ani stálosť krásnych myšlienok a v nich alebo cez ne zašifrovaná kritika socialistického režimu. Možno keby som hodnotila iba z tohto aspektu, dielo by bolo naozaj geniálne... Osobne si myslím, že Haňťa by to dal aj bez filozofovania, iba s jeho na oko "blbečkovským" charakterom ;-). No nič musím byť objektívna a pocitovo nemôžem udeliť viac ako 3*.

TheMelorry
06.04.2023 2 z 5

Potvrdilo se mi to, co už jsem věděla z dřívějších zkušeností. A to, že tento autor není pro mě. Jeho texty asi neodkážu zcela ocenit a pochopit. Problém jsem měla i s touto knihou. Co musím vyzdvihnout je propracovaný jazyk a velmi dlouhá zajímavá souvětí. Příběh jako takový a jeho celkové vyznění se mi ale nelíbil...

Oponn
03.04.2023 5 z 5

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

Příliš hlučná samota byla kniha, která mi ukázala, že kánon může být zábavný. Přičemž neznám jedno slovo s dostatečnou konotací, kterým bych Samotu označil, abych vystihl ten pocit, který jsem měl při jejím čtení. Hrabalova transcendetně lyrická souvětí umazaná od zaschlé krve a tiskařské černi, zabalená do mých milovaných impresionistických mistrů jsou něco, co mě bude hladit po očích, uších, duši a srdci kdoliv tenhle skvost otevřu. Hrabal se se slovy mazlí, skládá je k sobě jako dokonalé japonské origami, které je načichlé pivem a lehkým odérem zatuchlého sklepa. A jsou to ale slova, která vychutnáváte jako v michelinském menu. Nic není navíc, nic nechybí, vše tvoří dokonalou jednotu, kterou si budu vychutnávat opakovaně a nikdy se jí nepřejím.

"Jsa proti své vůli vzdělán, jsem nešťastně šťasten."

smazenaryba
03.02.2023 5 z 5

Druhé čítanie. Perla na perle. Takmer každá snaha slovami opísať krásu Hrabalovho rozprávania je márna. Ľahšie a lepšie odporučenie by bolo k človeku prísť, podať mu knihu a povedať :"Máš rád knihy? Tak toto si prečítaj".

Kamcatak
23.01.2023 4 z 5

Kniha jakoby o ničem a přitom o všem.
Vnitřní monolog muže o smyslu života a o smyslu jeho práce. V ději se prolíná přítomnost s minulostí a s myšlenkami hlavní postavy. Občas jsem se zasmála nad absurdnostmi, občas jsem se nudila, a občas mi ukápla slza. Tolik emocí na tak málo stránkách.
Hanťa, který byl proti své vlastní vůli vzdělán, a jeho prohraný boj proti pokroku mě vzal za srdce.
A Bohumil Hrabal se stává jedním z mých oblíbených českých autorů. Baví mě "objevovat" (nejen) české autory, ke kterých jsem v době povinné četby měla předsudky a teď zjišťovat, jak jsou skvělí.

nevermore3
17.11.2022 3 z 5

Místy nechutný. Myšlenka automatizace a člověka ztrácejícího se víru dění, ale fajn. nebaví mě Hrabalovy souvětí na půl stránky. Asi si zaslouží spíš 4****, ale co...

JakeTheDog
14.11.2022 4 z 5

Bohumil Hrabal - Příliš hlučná samota

Sběrný dvůr na starý papír a v něm malý sklep se starým lisem na papír. Ten už 35 let mlčky obsluhuje Haňata. Muž, který míval své sny, svoji lásku a na svět pohlížel s citlivostí a nadějí. Dnes zahořklý člověk provádějící doslova sysifovskou práci, která spočívá v mačkání červeného a zeleného tlačítka. Haňata má velkou lásku ke knihám. Vybírá je ze změti starého papíru a jak sám říká, čtením těchto knih se "nedobrovolně vzdělává". Literatura je jeho posledním smyslem a knihy jsou pro něj stejně důležité jako živé bytosti.

Svět, který Haňata vnímá přes "silně černé brýle" je osamělý, prochází rozpadem a je plný absurdnosti. Celá kniha se tak nese ve velmi pochmurné atmosféře, kterou posiluje nihilistická filosofie. Ta prostupuje celým vyprávěním a odvíjí se od ní většina témat knihy. Hlavním tématem je absurdnost světa, ve kterém se stále dokola opakuje strádání všech živých tvorů a jak několikrát Haňata opakuje "svět není humánní a proto ani já nejsem humánní". Pocit z neustálého opakování je zdůrazněn častým vracením různých motivů. Jediná Hanaťova spása spočívá v umění, které je ale tehdejším režimem znehodnocováno.

Haňata často vzpomíná na svůj dřívější život a čtenáři je tímto způsobem ukázána změna z člověka citlivého, na člověka, který propadá rezignaci a depresi. Čtenáři je také formou podobenství znázorněno, že se v Hanaťovi stále pere dychtivost a naděje, s lhostejným přijetím svého osudu.

Celá kniha je psaná v dlouhých souvětích a působí tak dojmem vnitřního monologu. Střídají se emočně strohé pasáže s pasážemi silně emočními, které tímto střídáním nabírají na intenzitě. Celé vyprávění je také silně metaforické a symbolické.

Příliš hlučná samota je sice malá rozsahem, ale velká obsahem. Sám o knize po přečtení přemýšlím a dlouho ještě budu. Jsem zvyklý na podobně laděnou četbu, ale "Příliš hlučná samota " ve mě zanechala takový zvláštní, těžko popsatelný pocit "prázdnoty", který je se mnou i po dočtění. Výborná a hluboká kniha, kterou bych ale rozhodně nedoporučil všem kvůli její tíživé atmosféře

CimToZeJaManon
08.11.2022 5 z 5

„Nebesa nejsou humánní."

Úžasně melancholické dílo dlouhé tak akorát.

Kopta
24.08.2022 4 z 5

Jako taková jednohubka zajímavé dílo. Krátké tak akorát, aby vás už v něčem nenasralo a přesto zanechalo nějaký poetický pocit, který autor může dát. Faktem je, že někdy za mě zbytečně vágní, ale v celku minimálně.

Mánička178
07.08.2022 4 z 5

"Jsme jako olivy, teprve když jsme drceni, vydáváme ze sebe to nejlepší."

n.ezn.amy
05.07.2022 5 z 5

Haňťa, dělník ve sběrně papíru, den za dnem, 35 let drtí papír, zachraňuje vyhozené knihy, v kterých si rád čte a pije džbány piv. Jeho myšlenky se zaobírají filozofií, co bude dělat až půjde do důchodu a myšlenkám na svou minulost. Tahle kniha je prostě krásná, lyrická, hodně smutná, je hlavně o pocitech a lidském žití. Fantastické Hrabalovo dílo.