Příliš blízko jatek

Příliš blízko jatek https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120985/prilis-blizko-jatek-120985.jpg 4 108 10

V tomto intimním průřezu celoživotními šuplíky píše Charles Bukowski o lásce, samotě a smrti, pábí hospodskými historkami o drsných trpaslících s rychlou pravačkou a smutných kurvách s dlouhýma nohama, zádumčivě si brouká nad dcerkou, provokuje básněmi o nostalgických náccích a ňoumovitých anarchistech, potutelně oslovuje čtenáře ze záhrobí, kontempluje o kocouřích koulích a hovězím jazyku a vysmívá se čítankovým autorům. Příliš blízko jatek je jednou z třinácti básnických sbírek vydaných posmrtně z Bukowského pozůstalosti a se štamprlí nadsázky lze říci, že starý prasák i po smrti umělecky zraje. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , Argo
Originální název:

The People Look Like Flowers at Last , 2007


více info...

Přidat komentář

ozzak
předevčírem 5 z 5

Úžasná poezie od legendy Bukowskeho která neomrzí i po opakovaném čtení. Zbirka krásně vyobrazuje bukowskeho zrání od začátečník poezie až poezie psané ke konci života kde se velmi osobité vyrovnává, s blížící se smrtí.

Nejtemnejsi noc v dubnu
Každého člověka nakonec lapi a zlomí každý hrob vykopou
Každého jestřába zabijou a lásku a štěstí taky
básně skončili sucho hrdle
hádám že se obejdu bez funusu a slz vysvětlování
bolest nám vládne bolest mlčí
moje básně mají sucho v hrdle

puml
28.12.2022 5 z 5

Jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) výborů Hankovi poezie. Od zemitých kousků s nádechem surreálna, k opileckým vizím, k holkám za pár dolarů, až po lásku, bolest a snad i něco jako smíření. Zvlášť ty poslední kousky maj notně melancholickej tón. Holt i starej prasák stárnul a i na něj přišel občas splín, což bylo dáno asi i nemocí. Doporučuji, skvělý průřez tvorbou jednoho z největších amerických básníků 20. století.


Velekněžka
01.07.2022 5 z 5

Další volně pohozená perla v Bukowskiho zátoce, kde chytrý, slušný a poctivý potají v noci rybaří :-)

ozzak
09.04.2021 5 z 5

další skvělý výbor poezie kdo má rád autora tak doporučuji

Kutcho
02.05.2019 5 z 5

Perfektné básne/príbehy o búrlivom živote pána Bukowského. Sú zábavné, dojemné, šokujúce, hlboké. Ak máte chuť na dobrého Bukowského, aj táto kniha je pre vás.

wersl
13.02.2019 4 z 5

“Parchant…!“ Nepokrytě přiznávám, že to bylo první co mě napadlo při čtení těchto básní. Jistě však i to byl jeden z důvodů, proč jsem si knihu tolik užil! Následovalo tak slovo „Super!“ Přestože se jedná o moji první zkušenost s tímto autorem, už teď si troufám říct, že u jedné rozhodně nezůstane.

Hanzo
26.01.2019 4 z 5

Druhe seznameni s Bukowskim. Opet jsem se bavil a knihu precetl jednim dechem. Styl psani i humor mi naprosto vyhovuje. Za mne nejlepsi kapitola s trpaslikem s rychlou pravackou :-) ( A co ty? Co mi povis?)

Renek
27.07.2018 5 z 5

Prostě klasika. Líbí se mi rozsah výběru, tudíž mi kniha pár dní vydržela. Je něco, co se o Bukowskim ještě nenapsalo?

Jaennea
19.03.2013 5 z 5

Jasně, mám ráda Shakespeara, což je úplně jiná liga, ale Bukowski psal takovou literaturu, která mi vyhovuje v každém ohledu. Nemůžu říct, která kniha je moje nejoblíbenější, protože každá je svým způsobem nejlepší; každá jeho báseň a každá jeho povídka. Podle mého každá z těch básní/krátkých úvah/ ještě kratších povídek má v sobě úžasnou myšlenku a v mnohých těchto básních/krátkých úvahách/ještě kratších povídkách je mnohem víc kouzla, pravdy a příběhu než v rozsáhlém, tisíci stránkovém románu – nemluvě o hloubce myšlenky, i když se to po prvním přečtení nezdá. Bukowski má u mě zkrátka ohromný obdiv a cením si ho jako jednoho z nejlepších autorů vůbec. On je přesně to, co jsem vždy v literatuře hledala. Skvělý spisovatel.

davidus
08.03.2013 4 z 5

Zajímavá sbírka básní, přiznám se, že ze všech jsem nadšený nebyl, ale našlo se jich dost, které se mi líbily a myslím si že fanoušci Bukowského, tuto sbírku určitě ocení. Já ale dávám přednost jeho knihám než básním :-)