Příhody Václava Vratislava z Mitrovic

Příhody Václava Vratislava z Mitrovic https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76457/prihody-vaclava-vrat-76457.jpg 4 27 7

Zápisky pána z Mitrovic o jeho cestě do Konstantinopole a tureckém zajetí. Kniha má čtyři části Kniha I. obsahuje výjezd císařského poselství z města Vídně až do Konstantinopole, Kniha II. vypráví o pobytu císařského poselství v Konstantinopoli, Kniha III. vypráví o zajetí a žaláři celého poselství našeho a kniha IV. o našem z vězení propuštění a do vlasti navrácení... celý text

Přidat komentář

Magdalena5
06.09.2021 5 z 5

Velmi dobrodružné vyprávění z konce 16. století, co vše dokáže člověk přežít?! Ze začátku jsem měla problém se starou češtinou, ale postupně jsem úplně přestala vnímat jazykovou stránku a děj plynul tak, že jsem se nedokázala odtrhnout.

los
27.01.2020 3 z 5

nenechte se odradit nezáživností první části, případně ji hned přeskočte, zbylé tři už čerpají z autorovy autopsie a předkládají velmi surový obraz arabské a křesťanské kultury v samém závěru 16. století (je neuvěřitelné, v jakých podmínkách člověk dokáže přežít!)


k autentičnosti přispívá také typografická úprava vydání (Mladá fronta 1977) a doplnění textu původními dřevoryty


baacinka
07.09.2019 4 z 5

Musím uznat, že ta cestopisná část (kvůli které jsem to původně četla) mě vůbec nebavila. Ale popisy života v tureckém zajetí byly opravdu poutavé, člověk pro ně skoro uronil slzu.

KejmlP
09.05.2017 5 z 5

Klenot z dávné doby. Nebývá rozhodně pravidlem, že by všechny naše několik stovek let stará díla byla poutavým dobrodružstvím. Tahle kniha to splňuje. Cestopis, reálné dobrodružství poselstva které cestuje do dalekých krajin, odhaluje válčené přípravy nepřítele, a pak je uvrženo do nejhorších kobek Osmanské říše. Popis jiných krajin a zvyků byl velmi poutavý, v rámci možností doby i "objektivní", a u kapitol ze zajetí výpravy jsem se téměř nemohl odtrhnout od čtení, těšíce se na obsah každé další stránky. A dozvíte se třeba i to, jak slivovice a česnek zachraňují životy. Plně doporučuji.

babicka_amalka
14.02.2017 5 z 5

hltala jsem příběh stejně jako jiné dobrodružné knížky, v ničem si s nimi nezadal, byť byl ze zcela jiné doby;

Rocker007
08.07.2014 5 z 5

Renesanční výprava z centra svaté říše (za Rudolfa II. to byla Praha) do centra islámského světa, Byzance. Střet dvou kultur poznamenal mladého Václava Vratislava téměř na životě. Popisuje východní kulturu, jako kulturu na poměrné úrovni - již tedy novověkým myšlením. Nesnaží se za každou cenu srovnávat s Evropskou kulturou. Za to si knihy velmi cením a pokud dokáže oslovit i čtenáře po více než 400 letech, pak není co řešit. Budoucího čtenáře se sluší upozornit, že prvních asi 100 stran je poměrně zdlouhavých.

Lenka4
07.09.2013 4 z 5

První část knihy je deníkem s nepříliš záživnými popisy cesty, ovšem pobyt v Konstantinopoli a hlavně období věznění a návratu je hodně napínavé čtení, od kterého se nedá odejít. Půvab příběhu dodává i stará čeština.