Příhody při shazování kůží

Příhody při shazování kůží https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393885/bmid_prihody-pri-stahovani-kuzi-h9A-393885.jpg 4 10 2

Burleskní Příhody při shazování kůží, podle nichž je nazván celý tento soubor autorových próz, jsou tvořeny úvodními kapitolami zamýšlené novely, na které Thomas pracoval především v květnu a červnu 1941; dochovaný fragment líčí vzdorný odjezd Sama Benneta z provinčního maloměsta do Londýna, „města horlivých mrtvol“, kde mladík prochází absurdní iniciací. Druhou část svazku tvoří krátké, vysoce básnické prózy z rozmezí let 1933–1939. Texty spojuje autorova divoká imaginace a symboly zatížený styl, dotýkají se mystéria smrti a zrození člověka, děj místy ustupuje magičnosti výrazu a sexuální obsese se snoubí s náboženskými obrazy. Srážející se shluky představ vytvářejí čarovně znepokojivou krásu. Legendární velšský básník Dylan Thomas (1914–1953) patří k největším lyrikům 20. století. Z jeho básnického díla vyšly výbory v překladech Jiřiny Haukové a Pavla Šruta, povídkový soubor Portrét umělce jako štěněte (1940) přeložil Petr Pujman, rozhlasovou hru Pod mléčným lesem (1953) Antonín Přidal a drobnou vzpomínku Vánoce jednoho kluka z Walesu (1945) Petr Eliáš. Vydáním Příhod při shazování kůží získává český čtenář Thomasovo literární dílo víceméně v úplnosti.... celý text

-Pečivo-
-Pečivo-
12.12.2020 3 z 5

Tohle někdo udělal naschvál! Rozjezd: Pěna dní pro dospělý v Londýně, kterou ale Dylan Thomas bohužel po třetině knihy zabalí a začne pak valit povídky. A to Peči nemá rád!

Prvních 60 stran 9/10, další povídky občas dobrý, občas míň. Velká škoda, že chlapec s láhví na prstu nepokračoval po zbytek 150 stran. Kde si můžu stěžovat? Každopádně 10/10, že Rubato pokračuje dál!

Palivo
Palivo
11.04.2019 4 z 5

Ddiwrnod da.

To je velšsky dobrý den. Není divu, že Dylanovi Thomasovi z tohoto jazyka vybuchlo v makovici a psal takovoudle halucinogenní prózu. V téhle náloži, která vyšla u Rubata, zaujme a pobaví hlavně první třetina, ve které je něco jako děj a hlavní hrdina má na prstu naraženou flašku. To znám. Já ji mám pořád naraženou na držce. Poté následují kratší povídky, kterou jsou většinou tak ezoterický, že bejt to delší, tak se změním v blatouch. Nicméně i v těchto lyrických flákách Dylan Tomáš vykouzlí nějakou tu zajímavou kombinaci slov a za to mu uděluji 7,82 bodů z 10.