Příběhy ze staré Anglie

Příběhy ze staré Anglie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42256/bmid_pribehy-ze-stare-anglie-UY5-42256.jpeg 5 93 11

Dva detektivní příběhy odehrávající se na anglickém venkově: Nultá hodina a Sittafordská záhada. V prvním příběhu, Nulté hodině, který se odehrává ve venkovském sídle, duševně nenormální vrah spáchá velmi rafinovanou vraždu tak, aby vina padla na někoho jiného. Příběh druhý, Sittafordská záhada, pojednává o přepychovém sittafordském venkovském sídle, které navštíví duch a hned nato je spáchána vražda.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Sittaford Mystery / Towards Zero , 1931


více info...

Přidat komentář

misaC
12.07.2023 5 z 5

Opět mohu pouze zopakovat - Agatha je prostě jedinečná. Výborné zápletky, konverzační řešení případů. Ani mi tu nechyběla moje oblíbenkyně slečna Marplová.

lenkaabooks
10.09.2022 4 z 5

Já hrůzou lapám po dechu u detektivek Ch. Cartera, znechuceně se šklebím u severských detektivek, ale A. Christie, u té si lebedím. Pravda, pan Poirot mi u těchto dvou příběhů chyběl, nicméně na kvalitě to rozhodně neubralo. Vůbec nemusí téct potoky krve a přesto je Agatha Christie právem královnou.


Kontryhelka
02.02.2022 5 z 5

Parádní detektivky velké paní Agathy, výborný dej, napětí a samozřejmě na konci bezvadné odhalení zápletky a vraha. Krása jako vždy.

sweeney
29.12.2021 5 z 5

Další skvělé příběhy z pera Agathy Christie :) klasika, která neomrzí a která čtenáře vždy udrží v napětí až do samého konce. Není třeba dalších slov :)

Ava365
02.05.2021 5 z 5

Obě detektivky patří k tomu nejlepšímu, co Agatha Christie napsala.

AnselmaAlois
10.11.2020 5 z 5

Obě detektivky se mi moc líbily, měly spád, nechyběly tu okamžiky napětí a vysloveného překvapení a závěr byl vždy nečekaný. Staré dobré christieovky...

pajaroh
26.06.2020 3 z 5

Někdy osobnost autora zaujme více než dílo, s Agathou Christie jsem to vzala trochu netradičně - nejprve jsem pár (hm, tak už 15) let nazpět navštívila její anglické rodiště (Torquay), Dartmoor a místa v Londýně spojená s jejím životem a tvorbou a její hrob v Cholsey v Oxfordshire.
Poté jsem přečetla její životopis... a teprve teď jsem vzala do rukou její román.
A je přesně takový, jaký bych čekala od zajímavé anglické ženy (která píše, cestuje, slézá v noci z patra domu po okapu, nesnaží se vdát za každou cenu a občas se prostě vypaří...). Samotný příběh je na mě občas až příliš zamotaný, ale ta stará Anglie, přímořské sídlo, rodinné panství, Dartmoorská vřesoviště, postavy a postavičky prostě nesou příběh více než samotné vyšetřování.
A možná se jednou dokopu i k nějakému filmu. Ale A. Christie pro mě asi vždy zůstane nejvíce jako zajímavá osobnost, až poté spisovatelka a ty další role.

alekis
14.02.2020 5 z 5

(SPOILER) Nadarmo není Agatha Christie královnou detektivních příběhů. Živila jsem v sobě domněnku, že jsem spoustu jejích knih přečetla, ale byl to omyl. Hodně jsem jich totiž viděla ve filmovém zpracování, a až teď, když jsem si přečetla Dva příběhy ze staré Anglie, došlo mi, jak madam Christie skvěle a čtivě píše. Byl to drobný, ale velmi milý zážitek.
V Nulté hodině je letmo zmíněn Hercule Poirot, a jinak obě záhady řeší dva policejní inspektoři. Přesto mi Nultá hodina byla známá - po poradě s ČSFD zjišťuji, že ji ve filmu řešila slečna Marplová.
První příběh má temné pozadí, skrývá se v něm velké zlo a šílená touha po pomstě. Naštěstí jsou úklady prohlédnuty a oběť, která se měla ocitnout na šibenici místo padoucha, je zachráněna.
Čtenáři detektivek by možná měli brzy jasno, kdo je vrahem v Sittafordské záhadě. Na výběr bylo dost kandidátů - dědiců. Já jsem měla pouze mlhavé, ale neodůvodněné podezření, takže odkrytí pachatele pro mě bylo víceméně překvapením. Rozhodně však nepřekvapilo zjištění, proč došlo k vraždě. Přece pro peníze!
Těším se, až si zase vyhledám některý z příběhů z pera madam Christie :-).

Lujza031
09.09.2018 4 z 5

(SPOILER) Mistrně popsány charaktery postav. Mnohem více se mi líbila Nultá hodina. Vrah je opravdový psychopat.

SilvieSisinka
21.02.2018 5 z 5

Prostě klasika od Agathy ;-)

Kunstábl
06.05.2011 4 z 5

Nultá hodina je jedna z těch povedených. Napínavá a ke konci si budete kousat nehty:-)))