Příběhy z Krkonoš v komiksech

Příběhy z Krkonoš v komiksech https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486260/bmid_pribehy-z-krkonos-v-komiksech-WY4-486260.jpg 4 11 4

Historie Krkonoš je velice dlouhá, neobyčejně zajímavá, plná zvratů a dramatických okamžiků. Komiksová kniha Příběhy z Krkonoš v komiksech na několika příbězích chronologicky popisujících nejdůležitější okamžiky v historii Krkonoš nabízí čtenářům zábavu i poznání zároveň. Příběhy z Krkonoš v komiksech obsahují následující kapitoly: 1) Benediktini osidlují kraj na horním Labi – počátek kolonizace hor, první klášter v Krkonoších 2) Kryštof Gendorf z Gendorfu – krkonošský Permon – hornický odborník a králův úředník, rozvoj hornictví a hutnictví, moderní podnikatel 3) Dřevo z Krkonoš – holoseče v královských lesích, klauzy, alpští specialisté se usazují v horách, vznik luk a osad 4) Komenský a Poniatowská v Branné – krkonošská anabáze „učitele národů“, mystická proroctví 5) Vysvěcení pramene Labe – rekatolizace Krkonoš a zároveň hraniční boje, výprava s velbloudem na hřebeny Krkonoš, kodifikace pramene Labe 6) Na boudě – budní hospodářství jako jeden z klíčových fenoménů Krkonoš 7) Bramborová válka – největší válečný konflikt v Krkonoších, bitka v Temném Dole, Josef II. v Krkonoších 8) Josefína Kablíková – kněžka krkonošské flory – krkonošská přírodověda v plenkách, první žena botanička v Rakousku, 1. krkonošské muzeum 9) Mistr Hanč – příběh lyžařského mistra Bohumila Hanče 10) Kukuk Erlebach – příběh českého legionáře, který se posléze integruje jako „hoteliér“ do německého prostředí a dožije se časů, kdy „hory patří pracujícím“ 11) Auta z Vrchlabí – počátky automobilového průmyslu v Krkonoších 12) Krkonoše jsou Krakonošovy – historie krkonošské ochrany přírody, založení Krkonošského národního parku... celý text

gabriela8704
gabriela8704
02.01.2024 5 z 5

Super čtení historie Krkonoš v komiksové vydání. Zajímavá myšlenka i zpracování.

Luky110812
Luky110812
27.12.2023 3 z 5

Syn četl sám - super pomůcka pro děti, co nechtějí dějiny z učebnic. Můj syn si moc pochvaloval a bavila ho. Jenže nešlo o dějiny Orlických hor, tak proto jen 3 hvězdy. Uvidíme, jak se mu budou líbit ty.


thea.cajda
thea.cajda
01.01.2022 5 z 5

Výtečné zpracování a skvělé ilustrace. Líbí se mi, že v knize je průřez celými dějinami, tedy hlavními událostmi, Krkonoš. Pro děti, které dnes málo čtou, to je skvělý odrazový můstek do hlubšího poznání dějin našich nejvyšších hor. Příběhy jsou zpracovány poutavým způsobem, sice zjednodušujícím všechny okolnosti, ale tak to prostě v komiksu musí být. Čtenář není zahlcen daty, umlácen fakty, přesto je komiks poučný. Interpretaci autor zvládnul skvěle. Ilustrace jsou velmi roztomilé, fakticky správné. Dřevaři jsou obléknutí jako dřevaři, císařští vojáci zase mají správné uniformy. Za mne výtvarně dokonalé dílo. A nejlepší na celé knize jsou vtipy, které tam autor zakomponoval... Děti (a ostatně i dospělí) se budou bavit.

daniel3625
daniel3625
28.12.2021 2 z 5

Myslim, ze se autorum prilis nedari uchopit zkratku v komiksovem vypraveni, tim spise na plose kratkych utvaru. Pribehy tak pusobi ponekud neprehledne; neprehledna je i navaznost dialogu (tj. v jakem poradi "bubliny" nasleduji).
Pocin je to nepochybne bohuliby (tedy prinejmensim Krakonosimily), ale zpracovani zaostava...