Příběhy třetího odboje

Příběhy třetího odboje https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47248/pribehy-tretiho-odboje-47248.jpg 4 8 2

Tři příběhy odboje proti komunistické totalitě padesátých let. Od autorů úspěšného titulu Mlynáři od Babic. Tajné znamení v brněnském bytě švadleny Boženy Majerovéje vymyšleno jednoduše: květináč vpravo znamená, že je bezpečno.Květináč vlevo je varováním. Je to důležité opatření.V bytě se totiž ukrývá agent britské tajné služby Tomáš Oliva,který odtud organizuje svou zpravodajskou síť. Píše se totižrok 1950. Je to doba Gottwaldova teroru, za jeho vlády budepopraveno celkem 237 osob. Mimořádně rozsáhlá odbojováskupina kolem Tomáše Olivy nebyla dosud české veřejnostiznámá. Její členové se počítali na desítky, spojení se Západemzajišťovalo šest vysílaček, v řadách skupiny působili kroměOlivy i další agenti. Jeden z nich si po přestřelce s příslušníkytajné policie v bezvýchodné situaci vpálí kulku do hlavy...Příběh lidí kolem Olivy a Majerové je příběhem plným odvahy,ale i naivity a zklamání. Ukazuje, jak širokou podporuměl protikomunistický odboj, ale také jak krutému nepřítelimuseli odbojáři čelit. Ne všichni dokázali odolat a nezradit.Kniha mapuje na základě sebraných osobních výpovědí,archivních dokumentů a komentářů nejen činnost skupinyBoženy Majerové a Tomáše Olivy, ale i dalších odbojovýchorganizací, které v padesátých letech působily předevšímv oblasti jižní Moravy a Vysočiny. Text je doplněn dobovýmifotografiemi a archivními dokumenty. Řada z těchto dokumentůje publikována poprvé.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
11.10.2022 3 z 5

Další kniha od této dvojice autorů přináší informace o třetím odboji na Vysočině a na jižní Moravě. Obsahuje hodně dosud široké veřejnosti neznámých informací o odbojové činnosti v padesátých letech minulého století - tedy po nástupu komunistů v Československu. Kniha je sestavena z jednotlivých střípků - bez objasňování souvislostí a předpokládá, že čtenář tyto souvislosti chápe. Já ano, ale dnešní mladší čtenáři asi ne a proto si kniha nezíská větší oblíbenost.

Kakho-Oto
27.12.2014 4 z 5

První příběh o perzekuci členů Orla celkem o ničem - letákové akce (přesto následovalo brutální mučení, další dva jsou velice zajímavé - skupina Sodan, jež zapalovala stohy a hospodářské budovy, poté špionážní síť s centrem v Brně. Pro zájemce o třetí odboj přínosná a čtivá kniha.