Příběhy starého Izraele

Příběhy starého Izraele https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116630/bmid_pribehy-stareho-izraele-LgO-116630.jpg 4 73 15

1. samostatné vydání Eduard Petiška nám v Příbězích starého Izraele předkládá ve čtrnácti kapitolách starozákonní židovský výklad dějin izraelského národa. Zachycuje ho od stvoření světa Jahvem (židovskou podobou Hospodina) přes vyvedení Izraelitů z Egypta a stavbu Jeruzalému až po babylonské zajetí Židů. Dočítáme se o první vraždě, kdy Kain ze závisti zabil vlastního bratra Ábela a za trest byl označen bílým rohem (tento trest se přenesl do lidových úsloví jako Kainovo znamení). Další kapitoly vypráví o potopě světa a známé Noemově arše, o stavbě Babylonské věže, pomocí které chtěli lidé vpadnout do nebe a následném popletení jazyků, o Abrahámovi, věrném služebníku Jahveho, Josefovi, kterého jeho bratři prodali do Egypta, osudu měst Sodomy a Gomory, vyvedení Izraelců z Egypta, siláku Samsonovi, jehož síla byla ukryta ve vlasech. Vypráví o králích Saulovi a Šalamounovi, proroku Jonášovi (utíkal před Jahvem), Jeremiášovi, který přišel pozdě na záchranu Jeruzaléma před Nabukadnesarovými vojsky a též o proroku Danielovi. Daniel prorokoval propuštění Izraelců z Babylonu. Mojžíši- zřejmě nejdůležitější postava knihy. Byl to totiž právě Mojžíš, který na žádost Jahveho vyvedl Izraelity z Egypta. Jahve předtím na Egypt seslal deset ran (hejna havěti a jiné pohromy), než Izraelce faraon propustil. Mojžíš dostal od Jahveho pod horou Sinaj známé desatero přikázání. Do země zaslíbené však sám již nedošel. Izraelité se cestou chtěli několikrát vrátit zpět do Egypta, což Jahveho rozzlobilo a nechal je za trest hledat zemi zaslíbenou dlouhých čtyřicet let. Kniha končí návratem Izraelců z babylonského zajetí zpět do své země. obrazový doprovod byl vybrán z díla Gustava Doré... celý text

Přidat komentář

Radimka
30.07.2023 4 z 5

Zjednodušené biblické příběhy, které bych si chtěla zapamatovat, ale pořád mám v některých souvislostech - kdo je kdo - binec.

ViolettaCh.
13.11.2022 4 z 5

Samotné příběhy jsou dospělým většinou dobře známé, knížka je primárně cílena na ty, co si znalosti teprve osvojují, tedy spíše mladší ročníky. Vyprávění jednotlivých příběhů je čtivé, v případě audioknižního zpracování, které jsem měla k dispozici já, je příjemné na poslech, příběhy nejsou nijak komplikované, takže bych knihu zařadila spíše mezi oddychovou četbu s potenciálem rozvinutí obecných znalostí.


Bája89
22.02.2021 3 z 5

Notoricky známé příběhy, které Eduard Petiška svým čtenářům velmi povedeně převyprávěl, zaručeně zaujmou nejednoho čtenáře. Kniha je navíc obohacena velmi zdařilými ilustracemi z díla Gustava Doré, které jí dodávají ponurou atmosféru. Přesto mi tam pár věcí chybělo. Například zmínka o Jozuem, který nakonec dovedl Izraelce do Země zaslíbené. Mojžíšův příběh v knize dostal dost prostoru, tak je škoda, že Jozue nedostal aspoň tolik, co Áron. Podobně jsou na tom i „trouby z Jericha“, fascinující příběh, který by se ve vyprávění rozhodně neztratil.

APoirot
04.01.2021 5 z 5

Božská kniha popisující životy, pověsti a mnoho dalšího...

Venda32
15.06.2020 5 z 5

Velmi čtivým způsobem převyprávěné příběhy ze Starého zákona. Spoustu jmen z knihy známe, ale spojit si je mezi sebou, případně vyprávět k nim příběh, k tomu pomůže přečtení této knihy.

ADE138
10.11.2019 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, výborně načtenou panem Táborským. Tyhle starozákonní příběhy by opravdu měl znát každý.

pingu1
03.03.2019 4 z 5

Příběhy, které by každý měl znát :-)

Bustedka
06.01.2019 4 z 5

Ono podle mě moc nejde hodnotit knihu, kdy autor vlastně jen převypráví vlastními slovy - rozuměj lidsky - příběh. Natož příběh z Bible, kde si nic moc vlastního opravdu nepřidáte.
Četla jsem i Starý zákon a ten se opravdu mpc číst nedá. Tohle je krásná ukázka toho, jak zpopularizovat nejznámější biblické příběhy a přiblížit je většímu množství čtenářů ????

sarka45
16.10.2018 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha s úžasným přednesem pana Miroslava Táborského. Převyprávěné příběhy Starého zákona, které nám stále mají co říci.

Eorin
05.05.2017 4 z 5

Hodnotím spíše hodnotu nostalgickou - tedy velmi subjektivní. Mamka nám z knihy předčítala před spaním už v době, kdy jsem byla ve školce a dodnes na tyto chvíle ráda vzpomínám. Ilustrace příliš dětské nejsou (nějaké mědiryty, nebo tak něco, pokud si vybavuji), ovšem příběhy byly srozumitelné ráda jsem je poslouchala.

chamyl
22.03.2016 4 z 5

Eduard Petiška starověká témata uměl vyprávět dokonale. Z velké části jde o jakési převyprávění Starého zákona, velmi dobře ovšem srozumitelné - a především i čitelné - dětem. Tyto báje a příběhy, které patří mezi kulturně-historické dědictví lidstva, by podle mého názoru měl znát každý a to bez ohledu na svoji víru či náboženské vyznání.
Vždycky mě ovšem zarážela určitá věrolomnost té „obyčejné slušné“ bezejmenné izraelské většiny: jakmile jí Jahve přestal posílat pečené holuby rovnou do pusy, či pokud jejich dodání trvalo příliš dlouho a dokonce přinášelo nějaké úsilí, tak na svého Boha okamžitě začala žehrat nebo zapomínat a obracela se zpět ke svým původním utlačovatelům či jiným pochybným modlám. Jak dnešní...

evca2525
12.12.2015

kdo je prekladatelem ty knizky,a jaký je literární druh a zanr,odpovězte prosím někdo)))

spdb
27.11.2012 5 z 5

s láskou vzpomínám jak jsem si v ní četl, ilustrace jsou povedené

vesirena
31.03.2012 5 z 5

Kniha se mi líbila, přiblížila mi příběhy z Bible jasným a srozumitelným jazykem...kniha je napsána tak, že příběhy mohou číst a pochopit i děti.

natynka00
30.03.2012

Jako málá jsem tuto knihu zbožnovala a četla ji stále do kola pokaždé jsem u toho usla a mamka mi tu knihu uklízela