Záhada čínského zlata

Záhada čínského zlata https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319479/bmid_zahada-cinskeho-zlata-4aW-319479.jpg 5 195 28

Příběhy soudce Ti série

< 1. díl >

Záhada čínského zlata patří do základní řady detektivních příběhů Roberta van Gulika. Soudce Ti zde získává dva celoživotní pomocníky Ma Žunga a Ťiao Taje. Příběh se odehrává v okrese Peng-laj, kde soudce Ti pátrá po tajemné smrti svého předchůdce soudce Wanga. Proč vlastně zemřel soudce Wang? Pohybuje se v okrese opravdu tygr lidožrout? Jakou roli hraje buddhistický Chrám bílého mraku a řeka v pašování zlata do Číny? Soudce Ti odhaluje ďábelské spiknutí!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Perseus
Originální název:

The Chinese Gold Murders , 1959


více info...

Přidat komentář

Usire
25.10.2023 5 z 5

Skvělý začátek soudce Ti, který navnazuje na další pokračování. Některé části jsou mírně naivní, ale to už hodnotím z pohledu dnešní doby a ne z historického hlediska, kdy lid byl zcela jiný.

PitoR
07.07.2023 5 z 5

Všetko alebo nič!
"Zabiť cisárskeho úradníka je zločin proti štátu, ktorý sa podľa zákona trestá smrťou jedným z najkrutejších spôsobov, akým je napríklad štvrtenie za živa..."

Po mnohých rokoch návrat ku klasike. Robert van Gulik - holandský diplomat, vzdelaný orientalista a znalec jazykov - vytvoril hrdinu, ktorého si požičal z čínskeho detektívneho románu z 18. storočia - "Slávne prípady sudcu Ti". Ide o skutočnú postavu sudcu Ti Žen-ťie, ktorého vymenovali na jeho prvé provinčné miesto v meste Peng-laj v lete 663. A "Prípad čínskeho zlata" nás vlastne privádza na začiatok jeho kariéry...

"Len si predstavte, že máte vyriešiť záhadnú vraždu, hneď ako prídete na nové miesto! Že sa vám naskytne príležitosť zbaviť sa suchopárneho teoretizovania a papierovej roboty! Konečne sa, priatelia, budem zaoberať ľuďmi, skutočnými živými ľuďmi!"

Na novom pôsobisku sa vtedy neskúsený sudca Ti musí popasovať so záhadným prípadom smrti svojho predchodcu. A nemá to ľahké, pretože ďalších násilných úmrtí a intríg na odpútanie jeho pozornosti pribúda, sú takmer na dennom poriadku. Veľmi ľahké čítanie, autor ide priamo na vec, žiadna omáčka, takže na ploche 168 strán sa toho odohrá toľko, že iní experti by z toho vyrobili 3 obrovské bichle...

"Veci zvyčajne dopadnú inak, ako človek očakával."

Zaujímavý pohľad na Čínu v 7. storočí. Najviac mi prirástla k srdcu dvojica sudcových pomocníkov - Ma Žung a Ťiao Taj - ktorých najal do svojich služieb počas cesty do Peng-laj za veľmi zvláštnych okolností. Za seba vyjadrujem maximálnu spokojnosť a už sa teším na ďalší prípad sudcu Ti.


alabra
22.01.2023 5 z 5

Opět dokonalé, smysl pro čest, spravedlnost, lidskost, ale také soucit, cit pro lidi kolem sebe, v každém díle mohu jmenovat samé superlativy. Poněkolikáté a stále výborné.

Ulala
08.08.2022 5 z 5

Udivuje mně, že tak fascinující detektivní příběh je pouze v počtu 241 přečtených knih. Ale dál od hodnocení vkusu čtenářů, to mi nepřísluší. Příběhy soudce Ti čtu po několikáté a pořád mně fascinují svou atmosférou, historií, vztahy a životem soudce Ti, který byl mimochodem skutečnou osobou. První případ je pouze ochutnávkou dalších, které sice znám, ale které si postupně vychutnám.

bee88maja
14.06.2022 4 z 5

Asie. Svět bambusu a rýže a jiných hodnot a tradic. Odpusťte mi Sherlocku, ale Soudce Ti je jiný kalibr. Spalte knihy. Objevila jsem drahokam!!!
Geniální!!! Bez morbidity, intelektuálně, vhodné pro čtenáře, kteří si nepotrpí na hektolitry utrpení, a stříkající marasmus...

mataj
17.01.2022 5 z 5

V tomto prvním dílu detektivní série ze starověké Číny se seznamujeme s teprve začínajícím soudcem Ti, který cestou na své první působiště potkává své dva pozdější pomocníky Ma Žunga a Ťiao Taje. Jede vyřešit vraždu svého předchůdce a přitom odhalí celé pozadí zločinecké organizace. Příjemná detektivka s velice dobrou zápletkou, neotřelým prostředím a sympatickými postavami.

tmancal
10.02.2021 5 z 5

Detektivky jsem začal číst asi před patnácti lety; chtěl jsem v nich najít nějaké příklady vyšetřovacích postupů, které by dovolily přirovnat detektivní práci k té vědecké. Ač jsem si detektivky užíval, explicitně formulovaných zásad, které by se takto daly použít, jsem našel poskrovnu. A když už jsem nějaké našel, byly spíš nepoužitelné. Po tolika letech jsem teď konečně narazil na krásnou formulaci vědecko-detektivních zásad v poslední kapitole této knihy:

“Náš velký státník a proslulý soudce, guvernér Jou Šou-ťien, radí ve svých Pokynech okresním náčelníkům, že detektiv nesmí nikdy tvrdohlavě lpět na jedné teorii, ale v průběhu vyšetřování ji má neustále prověřovat a vždy a znovu ji porovnávat s fakty. Jestliže narazí na nový fakt, který do teorie nezapadá, nesmí přizpůsobit tento fakt teorii, ale musí buď přizpůsobit teorii faktu, nebo se s ní vůbec rozloučit.”

Odhlédnu-li od toho, že není vždy jasné, co je teorie a co je fakt, je to jedna z nejpěknějších formulací zásad vědecké/detektivní práce, se kterou jsem se v knihách setkal. Shodou okolností vyšla Popperova kniha Logic of Scientific Discovery, kde je tato zásada formulována, ve stejném roce jako tato van Gulikova kniha (1959). Gulik mohl samozřejmě opisovat z německého vydání z roku 1934, ale pokud je Jou Šou-ťienova kniha starší než soudce Ti (cca 630-700 n.l.), pak zase jednou předběhli Číňané Evropu o nějaké to půl druhé tisíciletí :-)

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang, ktorý so svojimi pomocníkmi (najmä Chung, Ma, Ťiao, Tao, v rôznych kombináciach :)) rieši rôze zločiny. Sudca tu nie je iba sudca, ale zároveň aj vyšetrovateľ aj prokurátor/žalobca.
Knihy vynikajúco popisujú dobové čínske reálie, zvyky, postupy, atmosféru danej doby. Taká kombinácia detektívky a historického románu. Fakt nádhera.
Čo je tiež super, každá kniha má na začiatku zoznam osôb z danej detektívky, a väčšina tiež plán mesta/miesta (napr. chrám), kde sa príbeh odohráva.

Didi15
23.08.2020 5 z 5

Moc se mi to líbilo, detektivní oddychovka, ale jsem rozhodnuta číst další díly. Opravdu příjemné. :)

HelenBarbora
25.05.2020 5 z 5

Super příběh :)

Art82
07.08.2019 4 z 5

Moje první knížka z této série a zatím dobrý. Tak uvidíme co nám přinese další díl.

Ela121
03.05.2019

Jako vždy přečteno jedním dechem

p.pavlina
05.02.2019 5 z 5

Další příběhy soudce Ti jsem si moc užila. Je to pro mě taková detektivková oddechovka.

kyssling
06.10.2018 4 z 5

Příběhy soudce Ti se skvěle čtou. Zápletky jsou místy dětské, ale celkově je to skvěle sepsáno. Přečteno v knize "Třikrát život a skutky soudce Ti" .

jindrich7442
18.07.2018 5 z 5

Moc pěkný počátek úžasné série příběhů, kde se i neomylný soudce Ti má co učit. Ťiao Taj nevědomky předurčí svou smrt a Ma Žungův rodinný život je stále v nedohlednu. Seržant Chung je zřejmě starý už nyní. A v příběhu rezonují nadpřirozené jevy jako tygrodlak a duch mrtvého náčelníka varující před nebezpečím.

Jordyz
14.08.2017 4 z 5

Spokojenost - výborná dovolenková kniha. Velice čtivá, zajímavá, zase nové informace o životě a právech v té době. Za mě doporučuji a já jdu na dálší příběh :-)

Tatsume
03.06.2016

Co se orientu týče, před Čínou dávám přednost Japonsku. Nicméně příběh mne dokázal strhnout a do knihy jsem se zažrala tak, jak do žádné už dlouho. Děj má spád, nejsou v něm hluchá a nudná místa, kniha se čte skoro sama.

woodward
17.08.2015 5 z 5

Důležitý příběh pro všechny fandy soudce Ti. Jeho první případ, setkání s jeho pozdějšími dlouholetými spolupracovníky zpočátku v úloze zbojníků, chytře postavený případ i jeho řešení, trocha té duchařiny, prostě všechno, co k Van Gulikovým staročínským detektivkám patří.

marlowe
16.07.2015 4 z 5

Po dlouhém, dlouhém přešlapování (neboť historické detektivky nejsou zrovna mým šálkem čaje) moje první setkání se soudcem Ti – a resumé?: Naprostá spokojenost! A předsevzetí někdy v budoucnu se ke staré Číně znovu vrátit…

80%