Štúdia v šarlátovom

Štúdia v šarlátovom https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269700/studia-v-sarlatovom-J3M-269700.jpg 4 448 60

Přidat komentář

m_martina
08.03.2024 5 z 5

Tento úplně první případ Sherlocka Holmese jsem si přečetla až teď. A i když byl oproti jiným knihám s ním dost neobvyklý, líbil se mi, a tak mu nemám co vytknout. A od této chvíle začali doktor Watson a Sherlock Holmes spolupracovat na všech dalších případech, kterými byli pověřeni. Toto výborné čtení tedy hodnotím pěti hvězdami a doporučuji.

Margherita_N
07.12.2023 5 z 5

Moje jediná zkušenost se Sherlockem Holmesem doteď byla, že jsem jako dítě četla Psa baskervillského. Nicméně teď na mě v iPhone aplikaci Knihy vyskočil kompletní Sherlock Holmes za pár korun, a tak jsem vzhledem ke svým sympatiím ke klasickým detektivkám neváhala a kupovala. Studie v šarlatové je první příběh, podivínský Sherlock se v něm setkává s doktorem Watsonem, kterej se ho nezalekne, ani nemá moc na vybranou, protože potřebuje někde bydlet a sám si to jako navrátivší se z války v Afghánistánu se zraněními a bez peněz v Londýně dovolit nemůže a Sherlock zrovna hledá spolubydlícího. Hned si padnou do oka a Watsona neodradí ani to, jakej je Holmes ignorant - nezajímá ho nic, co nesouvisí bezprostředně s detektivní prací, takže politika, literatura nebo snad dokonce základní astronomie jsou mu fuk (k čemu by potřeboval vědět, že Země obíhá kolem Slunce), ale na chemii je odborník. Holmes Watsona hned ochotně přizve k případu, kterej se mu namanul - na první pohled přirozeně zemřelý mrtvý muž neobstojí před bystrou myslí a Sherlock vysype, kdo, kdy, kde, proč (po tom náhlém předělu následovaném příběhem mormonů putujících Severní Amerikou jsem si myslela, že je v mojí knize chyba a omylem tam vložili něco jiného). Nic netušícího vraha Holmes chytne za flígr přímo při výkonu jeho civilního povolání a překvapeným přítomným vysvětlí, jak na všechny podrobnosti případu ve zlomku vteřiny přišel. Ale jo, Sherlock Holmes mě baví, ale spíš je to prostředím Londýna než postavou samotnou. Uvidíme, jak to půjde s dalšími díly.


Janizoun
21.08.2023 5 z 5

K tomuto prvnímu seznámení Sherlock Holmes - doktor John Watson, jsem se dostala poprvé až nyní, opět díky pěkným komentářům zde.
Doteď jsem netušila, jak došlo k prvnímu setkání těchto dvou pánů a teď už to vím :-) K tomu bravurně objasněný případ, tomu říkám krásné čtení. Až mi bylo líto, že už je konec. Výborná, napínavá, útlá knížka, kterou určitě doporučuji k přečtení.

n.ezn.amy
16.08.2023 5 z 5

První příběh legendární dvojice. Po návratu z Afghanistánu do Londýna vysloužilý lékař doktor Watson shání bydlení a někoho s kým by se mohl sestěhovat. Jeho přítel lord Stamford jej seznámí se zvláštním člověkem, který se jmenuje Sherlock Holmes. Oba svou bystrostí na druhého udělají dojem a tím začne nejen jejich přátelství, ale zrodí se jedna z nejslavnějších detektivních dvojic, před kterou žádná sebevětší záhada neobstojí. Jejich první případ je záhada mrtvého muže, který na první pohled zemřel přirozenou smrtí, ale to by nebyl Sherlock Holmes, aby nezajistil pravý opak. Skvělý detektivní příběh, kdy Doyle stvořil geniálního detektiva, který díky svým schopnostem dedukce a hledání detailů, vyřeší každý případ, ale hlavně v knize je zachycena ta pravá atmosféra té doby .... londýnské mlhy, sychravého počasí, nevlídných doků a chlad, který stoupá od řeky Temže.

Set123
07.04.2023

Již po delší dobu pohrával jsem si s myšlenkou, podívat se na některé příběhy Sherlocka Holmese. A je to tu.

Začal jsem, přirozeně, na začátku tedy krom Psa Baskervilského, kterého jsem toho času četl hned dvakrát. Studie v šarlatové je mimořádně zajímavým počinem. Pěkný detektivní příběh, který nás nejenže hned úvodem seznamuje s nejslavnějším fiktivním detektivem všech dob (třebas myslím, že jeho příběhy nejsou tak známé jako ty Hercula Poirota), ale vymezuje se vcelku příkře vůči zakladateli žánru, což bývá ukázkou specifičnosti zasazení díla v žánru samém, Poeovu Dupinovi. Po mimořádně pěkném úvodu začíná detektivní příběh

Nu a je to příběh dosti fatalistický, že? Jakkoliv se autor vzepřel tomu, aby z novely učinil příběh ryze fatalistický, nádech osudovosti je přeci silný. Což bych, upřímně, nečekal a z toho co vím v dalších příbězích tento prvek není tak silný.

To však nebylo jediné, co překvapilo. Svého času jsem slyšel jakousi zkrácenou verzi příběhu, ta neobsahovala Mormony. Povím vám, čekal jsem mnohé, ale takovouhle analepsi, to jsem tedy nečekal. A nemyslím si, abych byl upřímný, že příběhu kdovíjak pomáhá, ba dokonce naopak. Jsem rád, že k závěru knihy se příběh vrátil doslova do úst Holmese.

Je mimochodem zajímavé tento originální příběh postavit do kontrastu s jeho převyprávěním v seriálu Sherlock Kdo by sakra psal při umírání nehty pomstychtivý vzkaz v němčině do stěny, že? Opravdu je ta novodobá reinterpretace zajímavá (autoři si právě fatalismu příběhu dosti všímají) a je zajímavé se na tento příběh nedívat jen jednorozměrně.

konicekbily
07.03.2023 5 z 5

O jednom z nejslavnějších z detektivů všech dob jsem toho již přečetl spoustu, ale na počátek jeho kariéry jsem se dostal až nyní. Moc hezká povídka na úvod mě seznámila s prvním setkáním detektivního génia s vysloužilým vojenským lékařem a spolu vyřešili zapeklitý případ. Vše hezky poskládáno, na závěr vysvětleno a jsem spokojen.

yossarianxxii
27.02.2023 4 z 5

První povídka, kde se setkáváme s doktorem Watsonem, který po návratu z Afghanistánu hledá v centru Londýna podnájem a krom bydlení sežene i velmi excentrického spolubydlícího. Máme tak možnost poznat vztah Sherlocka Holmese a doktora a jejich postupně se vyvíjející přátelství.
Sherlock Holmes v této povídce odhalí svůj první případ a konečně je znám motiv vražd.
Viděl jsem několik verzí jak filmových, tak i seriálů. Vykreslení minulosti a pochopení motivu v nich na rozdíl od povídky chybělo.
Připadalo mi to, jako bych četl dvě na sobě nezávislé povídky, které se na závěr spojí a vše zapadne tram, kam má.

Criosphinxx
19.02.2023 3 z 5

Přemýšlel jsem mezi třemi nebo čtyřmi hvězdičkami, ale jelikož hodlám číst kompletního Sherlocka, tak si chci nechat nějakou tu rezervu.

Konečně vím jak se poznal Sherlock a Watson a konečně to jedu chronologicky! Ačkoliv jsem zjistil, že jsem ale jejich seznámení už viděl v seriálu s Cumberbatchem (ten co hraje Doctora Strange) tak mi to vůbec nevadilo a přistoupil jsem na to, že si je takhle prostě budu představovat i v knihách.

První část knihy se tedy zaobírá představením postav a pak se vrháme na první případ, který se zdá být dost velkou záhadou.

Druhá část nás posune zpět v čase a já se divil, jeslli to vůbec do toho příběhu patří, ale brzo pochopíme, že ano. Upřímně mne tahle část moc nebavila, ale chápu proč tam byla.

Třetí část nás vrhá zpět a už nás čeká takový lehký finiš.

Opět jako v povídkách, které jsem už četl musím ocenit schopnosti Sherlocka, skvělou atmosféru, sem tam nějaký ten humor a velmi čtivý styl autora.

rafan65
14.01.2023 5 z 5

Taková příjemná jednohubka ve které jsem se dočetl jak se poznali Sherlock a Watson. Každopádně je poznat že jde o začátek této parádní série příběhů těchto dvou velikánů které zná snad každý. Četl jsem už hodně povídek ze Sherlockem a Watsonem ale tuto jsem zatím neznal.

uzivatel6305
04.11.2022 5 z 5

V rámci výzvy jsem se vrátila do svého dětství, tentokrát v angličtině, ať je to pořádná výzva, a opět mě Sherlock nezklamal! Ať se nikdo nezlobí, ale klasika je prostě klasika! Originalita, inteligentní suchý anglický humor, spousta informací a pokud jste ještě nečetli, tak i pořádný kus napětí, popis viktoriánského Londýna nevyjímaje. A navíc, ten, kdo čte anglicky, určitě ocení nádherný a barvitý jazyk. Ještě jednou: Hurá anglická klasika! Jděte do toho!

Vesmich
05.10.2022 4 z 5

Sherlock se tady teprve rozjíždí :)

Pavelpi
01.05.2022 5 z 5

Úplný začátek knih o slavném detektivovi Holmesovi a jeho příteli Watsonovi se mi hodně líbil. Dozvídáme se, jak to vlastně všechno začalo. Kniha se mi líbila, jen mi vadilo, že byla hodně krátká. Je to ale začátek všeho, tak jsem to musel tolerovat.

DzordanoChruno
23.03.2022 1 z 5

(SPOILER) Zaujal ma iba úvod knihy, kde sa popisuje začiatok spolupráce Holmesa a Watsona. Zvyšok je znôškou hlúpostí a nelogickostí (chlap nesie druhého opilca, ale kroky majú rôzne dlhé, jeden pri tom preskakuje barinu...; celú noc prší, ale ráno Holmes v stopách, ktoré navyše rozdupe stádo policajtov, rozpozná odtlačky obete aj vraha..., drožkár sa bez podozrenia vyberie pre zákazníka do Baker Street, no pritom predtým už presne na tú istú adresu poslal namiesto seba radšej kamoša vyzdvihnúť prsteň, a pod.). Navyše ma nebavia knihy, kde polovicu zaberie retrospektívna plnka. Za mňa takmer odpad.

Stanas513
31.01.2022 5 z 5

Krásný příběh Sherlocka Holmese. Sice trochu kratší, ale zajímavě podaný.

veriszv
08.01.2022 4 z 5

Můj první knižní Sherlock!
Studie v šarlatové mě moc bavila, nejprve se seznámíme s dvěma hlavními aktéry, tedy Holmesem a Watsonem, a potom už se s nimi vrháme do řešení prvního společného případu.
Trochu mě překvapil skok v polovině knihy z Londýna mezi Mormony a chvíli jsem přemýšlela, jestli to není chyba, ale nebyla!

happy-smile
25.12.2021 4 z 5

Na Arthura Conana Doyla jsem se chystala už léta, ale konečně se dostal na vrchol pořadníku až nyní díky čtenářské výzvě. Sherlock Holmes mě opravdu bavil, i když jsem měla trochu problém si ho spojit s tou legendou, kterou se stal. Připadal mi povahově trochu jiný a úplně jsem nepochopila, kde se vzalo to bláznovství okolo něj - čímž nezpochybňuji, že jde o dobrou knihu, jen nevím, co byl ten prvek, který jej vyzdvihl na jiný level. Asi budu muset do Sherlockovi říše zabřednout více, přece jenom je toho vydaného dost. Doporučuji - ale najděte si vhodný překlad. První, který jsem vzala do ruky, jsem musela po první stránce odložit, protože se to v dnešní době nedalo vůbec číst. Doporučuji překlad od pana Henzla.

Zuzvil
27.09.2021 3 z 5

Moje první knižní setkání se Sherlockem Holmese a panem Johnem Watsonem, no a vlastně jejich první vzájemné setkání je to také :-) Kniha se čte velice dobře, děj krásně ubíhá a je velmi dobře autorem vylíčen. Klasická detektivka, u které na konci knížky dochází k detailnímu rozuzlování celého příběhu. Miluju psa Baskervillského, Studie se mi také líbila, ale tzv. na zadek jsem si z ní nesedla, ale to nebylo ani účelem. Rozhodně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a že to byla právě "prvotina" těchto dvou šikovných literárních postav.

Percabethka
09.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Možná to bylo tím, že znám příběh ze seriálové adaptace, možná tím, že jsem se po Poeových povídkách těšila na delší detektivní román… Příběh mi každopádně přišel moc krátký, pomalu jsem se ani nerozkoukala a Sherlock už držel spoutaného vraha. Na jednu stranu oceňuji, že jsme se tak obsáhle dozvěděli o historii Arthura a Lucie a naskytlo se nám tu proto morální dilema, zda byl vrah v právu - a rozhodnutí nechává Doyle jen na nás, protože k soudu v knize nestihne dojít. Na druhou stranu, kdyby celou tu americkou kapitolu vypustil a nahradil ji nějakou další zápletkou, během níž by Sherlock dál pátral po vrahovi, možná by mi kniha přišla zajímavější.
I tak se mi ale příběh líbil, stejně jako autorův styl psaní, a někdy si určitě přečtu i další díly.

Katania
15.07.2021 4 z 5

Parádní klasická detektivka s dávkou záhad a brilantní dedukcí Sherlocka Holemese. Doporučuji!

IreneP
06.07.2021 4 z 5

Studii v šarlatové jsem kompletní poslouchala z audionahrávky zakoupené na Audiolibrix. Knížka je to dost nevyvážená, hodně překvapí skok do Utahu (Anglie - hup, Utah - Anglie). Ale poznáváme tu poprvé nejen dr. Watsona, ale je tu popsáno i jeho seznámení s Sherlockem, jejich soužití, Watsonovo pozorování Sherlocka, když si na něj dělá svůj osobní názor atd. A pak je tu samozřejmě případ, který má právě propojení s Amerikou. Mám oblíbenější povídky i třeba Pes baskervillský je podle mě mnohem lepší, ale Studie v šarlatové je prostě počátek všeho, a i proto stojí za přečtení.