Skandál v Čechách / A scandal in Bohemia

Skandál v Čechách / A scandal in Bohemia https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24885/bmid_skandal-v-cechach-a-scandal-in-bohe-6602ba8a4173a.jpg 4 59 7

Holmesovský příběh, který samozřejmě upoutá pozornost českého čtenáře svým zeměpisným určením. Leč je třeba ho hned naúvod zklamat: Čechy zde nepředstavují zemi Rakousko-Uherského mocnářství, ale jakýsi pohádkový útvar. Už jen proto, že žádný český král tehdy nepanoval. Nicméně příběh o milostném příběhu panovníka a prohnané Ireně Adlerové je napínavý a zajímavý už jen proto, že A.C. Doyle byl znám svým rezervovaným postojem k ženám s jedinou výjimkou, kterou byla právě zpěvačka Irenau Adlerová ze Skandálu v Čechách.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

A Scandal in Bohemia


více info...

Přidat komentář

Margherita_N
09.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Povídka s fiktivním českým králem, který se vydá za Sherlockem Holmesem v převleku, aby ho detektiv nepoznal, což je velmi naivní nápad. Král je zasnoubený se skandinávskou princeznou, obává se ale, že by ho mohla kompromitovat fotografie se zpěvačkou Irene Adlerovou, s níž měl románek. Blbé je, že neví, kde tu fotku Irene má schovanou. Poslal na ni už všelijaké nástrahy včetně zlodějů zavazadel, ale nic. Holmes se tedy taky nastrojí do převleku a vydá se za Irene. A omylem se ocitne na její svatbě s právníkem. S Watsonem se tomu zasmějí a jdou se vloupat Irene do bytu. S těma dvěma je vůbec sranda - Holmes se rozhodne najmout na pomoc bandu tuláků a Watson hodí zpěvačce do bytu dýmovnici. Irene se vrhne zachránit to, co je jí nejdražší - fotku s českým králem. Holmes si myslí, že má vyhráno jako vždycky, jenže důvtipná Irene Sherlocka ještě převeze, což ho hluboce ohromí.

Jane007
07.07.2016 5 z 5

Skvělá knížka, dokonalý Sherlock a žena všech žen. Naprosto skvělý příběh


šneki
02.05.2016 3 z 5

Příběhům nemohu nic vytknout, ale v knize byly nějake chyby ohledně vysvětlivek slovíček a několikrát tam chyběly uvozovky.

Hovnex
18.04.2016 5 z 5

Hned tři napínavé příběhy, které jsou výstižně dlouhé tak, aby nenudily, a díky Sherlockovu popichování do Watsona, ještě i pobavily.
Žena všech žen nemá chybu...

mgeisselreiter
10.03.2013 4 z 5

Kniha obsahuje 3 povídky: delší Skandál v Čechách, Případ totožnosti a Záhada Boscombského údolí. Všechny povídky z této sbírky dle mého názoru patří mezi ty nadprůměrné. 85%, 9.3.13.

ajtynka
23.01.2013 5 z 5

Nejen tato povídka, ale veškeré knihy O Sherlocku Holmesovi, jsou výtečné. Jsou napínavé, rychlé a žádné nudné části, které bychom museli přeskakovat. Povídka se přečetla na posezení. Byla zábavná a okouzlující.

Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

Úsměvný popis Čech, ale aspoň o nich Doyle napsal. Navíc se čtenář může pobavit tím, jak žena převezla nejlepšího detektiva všech dob!