Podpis čtyř / The Sign of the Four

Podpis čtyř / The Sign of the Four https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24884/podpis-ctyr-24884.jpg 4 225 21

Podpis čtyř je po Studii v šarlatovém druhou novelou, kde se objevují postavy Sherlocka Holmese a doktora Watsona. Tajemný a spletitý případ je tentokráte okořeněn hledáním pokladu indického rádži a vychytralým a zákeřným protivníkem. Navíc zde doktor Watson potkává svou budoucí ženu. Bilingvní česko-anglické vydání.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Garamond
Originální název:

The Sign of the Four


více info...

Přidat komentář

Margherita_N
08.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Sherlock Holmes sjetý kokainem. Četla jsem to ve stejnou dobu jako knižní zpovědi „Chandlera“ Matthewa Perryho a prince Harryho, takže kokain mi už lezl krkem. Nicméně naspeedovanej Sherlock se opět ukázal a vyřešil případ tak složitej, že jsem si zápletku musela po přečtení knihy zopakovat na anglické Wikipedii. Doktor Watson se tu seznámí se svou ženou, která přijde za Holmesem a celý případ odstartuje, protože se týká záhady jejího zmizelého otce. Jde tu taky o velký poklad, ke kterému se otec, kapitán Morstan, se svým přítelem připletl na Adamanských ostrovech, kde oba sloužili jako nějaké stráže nebo už nevím co. O otci už Mary nic neslyšela, ale každý rok dostává poštou perlu. Se šestou perlou přijde i dopis s návrhem schůzky. Na tu se Mary vydá i s Holmesem a Watsonem, a tak poznávají Thaddeuse, jehož otcem byl majorův spolustrážník z Adamanských ostrovů, který měl taky prsty v pokladu. Mary se dozvídá, že její otec zemřel na infarkt potom, co se dozvěděl určitou zprávu, a protože jeho přítel major Sholto se bál, že by ho považovali za vraha, v tichosti ho zakopal a poklad schoval. Nechal si jen perlový náhrdelník, který Thaddeus s bratrem postupně rozebírali na součástky a posílali je jednou ročně Mary. Bratři se ale nevzdali perel jen tak, sami mezitím pátrali po truhle s celým zbytkem. Bartholomew ji zjevně objevil, a tak si Thaddeus pozval Mary, aby na něj společně zatlačili a on vyklopil, kde je. Ale jak už to v detektivkách bývá, ve chvíli, kdy do Bartholomewova bytu vtrhne celá početná parta, čítající teď Holmese, Watsona, Mary a Thaddeuse, najdou ho ve stavu rigor mortis s otrávenou šipkou v krku. Zdá se, že tu byla návštěva z Adamanských ostrovů (kde to vůbec je?). Tahle knížka mě bavila, občas jsem v ní trochu viděla styl mojí milované Agathy Christie a já mám prostě klasický detektivky z Anglie ráda.

DzordanoChruno
30.12.2021 2 z 5

Na dobu vzniku asi super, dnes už však rovnako naivné, ako James Bond.


VeruMalfoy
06.01.2021 5 z 5

Už jsem četla jednoho Sherlocka kdysi, ale vůbec si nepamatuji název knížky. Vím jen, že mě tehdy moc bavila. Stejně tomu bylo i dnes. Knížku jsem přečetla jedním dechem a konec mě dost překvapil. Rozhodně jsem ho nečekala.

danny_21
13.05.2020 3 z 5

Jedna z těch delších novel o tajemném pokladu a nebezpečných protivnících, zamilovaném Watsonovi a kokain šňupajícím Holmesovi - v lepším průměru - 65 %

Ailee
26.10.2018 4 z 5

Další povedený díl Sherlocka Helmese! :-) Konec mě trošku znudil, ale zbytek byl super.

venora
10.08.2018 4 z 5

první kniha se Sherlockem Holmesem a dr. Watsonem, rozhodně ne poslední. Zápletka zajímavá, děj hezky odsípal, příjemná, oddechová záležitost.

Klarinet
11.10.2017 2 z 5

Nemocná a neschopná číst, takže audio knížka, ale možná právě proto tak málo hvězd...nejvíc mi utkvělo v paměti, že Dr. Watson potkal svou Mary.

rarášek
07.03.2017 5 z 5

Můj třetí Sherlock a rozhodně mě to nepřestává bavit. Už se těším, až si přečtu další knížku. :)

petrasvo
27.02.2017

Zajímavý příběh. Hezky se čte.

Jury
27.01.2017 3 z 5

Bylo to slabsi nez 1 dil ale i tak super ;)

Marshal
22.09.2016 5 z 5

Sherlock Holmes v plné polní! Všechno. co dělá příběhy o detektivu z Baker Street tak fascinujícími, najdete i tady v porci přímo vrchovaté. Tajemná vražda, spletitý případ, síla dedukce, příchuť tajemna, pronásledování a dobrodružství. Uchvátilo mě, jak detailně měl sir Doyle propracován děj. Tradiční přiznání pachatele na konci případu by vydalo na samostatný román. Hodnotím jako fanda a hodnotím velice zaujatě - 5*.

Milli
10.08.2016

Moc hezká detektivka , tajemná i napínavá a velmi hezky se čte :-)

Tumbik
31.07.2016 5 z 5

Další skvělá detektivka A. C. Doylea. :)

Beltrix
07.07.2016 4 z 5

Tento příběh má v sobě vše, co by správná detektivka mít měla - detektivní zápletku, kde však nechybí špetka tajemna, vynikajícího detektiva a vysvětlené pozadí celého zločinu.

terrybel
03.04.2016 5 z 5

Klasika Sherlock Holmes.. napínavý děj, člověk se nemůže dočkat až vyřeší záhadu a najde viníka...

ewi
13.02.2016 5 z 5

overena klasika ..skvela jednohubka :)

farbi
20.11.2015 5 z 5

Konečne poriadny Sherlock Holmes. Veľmi pútavé a nezriedka aj zábavné. Nasmiala som sa, keď ten starý zvierací pánko vynadal Watsonovi, keď si prišiel k nemu pre Tobyho. A nielen vtedy. Aj samotné rozprávanie Jonathana na konci bolo nemálo zaujímavé a užila som si ho tým viac, že nebolo krátke. Takže som s týmto príbehom nadmieru spokojná :)

MahulenaK
16.09.2013 4 z 5

Sherlock Holmes. Bez komentáře :-)

Lucretat
06.09.2013 3 z 5

Příběh je, podobně jako předcházející Studie v šarlatové, rozdělen do dvou příběhů. První se věnuje samotnému případu dvojice Holmes-Watson, druhý pak vysvětluje "pozadí" a dokresluje tak pohnutky vedoucí ke zločinu. Mě osobně tento dnes už jaksi přežitý způsob vypravování příliš nevyhovuje. Pokud se dozvím, jak linka v současnosti dopadla, už mě tolik minulost nezajímá. Dnes by se pro takový příběh použila trochu jiná forma, jednotlivé časové linky by se střídaly a vznikl by tak srozumitelný celek, který by sice v závěru nijak nepřekvapil, ale četlo by se to dle mého názoru mnohem lépe. Přiznám se, že záležitost s lodí a následná honička mi přišly poměrně zdlouhavé. Jednou větou: Dobře, že se Doyle věnoval spíše kratším povídkám.

honajz
01.03.2013 4 z 5

Ačkoliv se zde vlastně odehrávají jen dva příběhy (v první půlce návštěva u podivného muže a následně noční až ranní stopování, ve druhé půli pak honička na řece) rámované třetím příběhem z minulosti a z Indie, je kniha napínavě napsaná a sevřenějšího tvaru než předchozí Studie v šarlatové. Některé věci sice mi i tak přijdou zvláštní (chlap s dřevěnou nohou šplhající po baráku), ale dejme tomu. Navíc díky třetímu příběhu je zde dobrodružný romantický prvek, tentokrát naštěstí ne jako samostatný příběh.