Návrat Sherlocka Holmese

Návrat Sherlocka Holmese https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329316/bmid_navrat-sherlocka-holmese-LZf-329316.jpg 5 501 47

Návrat Sherlocka Holmese vyšel knižně poprvé roku 1905, více než deset let po předchozí sbírce Vzpomínky Sherlocka Holmese. Tuto dlouhou přestávku v tvorbě příběhů o oblíbeném výstředním detektivovi a mistru dedukční techniky a jeho společníkovi v pátrání po zločinu doktoru Watsonovi vyplnil pouze román Pes baskervillský, po kterém čtenáři Doyla přinutili v sérii pokračovat, přestože Sherlock v jednom z předchozích příběhů - přinejmenším zdánlivě - zemřel. Postavy obou dobrodruhů ale přežily celé století a i dnes strhávají jak čtenáře, tak diváky řady filmových a seriálových adaptací. Příběhy zaujmou nejen brilantně vystavěnými detektivními zápletkami, ale i atmosférou zamlženého Londýna, parních lokomotiv a nádechem přelomu století, kdy končila celá jedna éra. Sbírka Návrat Sherlocka Holmese obsahuje povídky: Prázdný dům Stavitel z Norwoodu Tančící figurky Osamělý cyklista Škola v Priori Černý Petr Charles Augustus Milverton Šest Napoleonů Tři studenti Opatské sídlo Druhá skvrna... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Povídky

Vydáno: , Garamond
Originální název:

The Return of Sherlock Holmes , 1903


více info...

Přidat komentář

Margherita_N
předevčírem 5 z 5

Autor vyslyšel čtenáře a vrátil Sherlocka Holmese mezi živé. Slavný detektiv opět vyhledá svého společníka Watsona a navážou tam, kde skončili, jako by žádné dva roky truchlení nebyly. Líbilo se mi to moc, všechny povídky jsem okomentovala samostatně v sekci Část díla.

janina66
předevčírem 3 z 5

Sherlock Holmes není moje parketa. Ale nejspíše to bude výběrem povídek. Některé mě bavily a byly velmi zajímavé, ovšem většina z nich dost krkolomných a nezáživných.
Celou audioknihu jsemměla půjčenu z knihovny. Ale celá najednou se nedala poslouchat. Max. 3 povídky.


Lolila
15.04.2024 5 z 5

Klasika, ktorá neomrzí. Čo viac dodať? :-)

Emik87
24.02.2024 5 z 5

Sherlock se vrací, aby čelil dalším zločincům. Skvělé čtení je zajištěno.

Korsika
16.08.2023

Nejedná se o mé první setkání s literární podobou Sherlocka Holmese (četla jsme už Psa baskervillského, kde se ovšem postava S.H. moc nevyskytuje) a musím říct, že mě překvapilo jak arogantní, necitelný a drogově závislý je (britský seriál Sherlock nepřeháněl ani v jednom). Ale postava je to velice zajímavá, případy byly napínavé, i když u nich chybí určité napětí - prostě víte, že to vyřeší a spíš jen čekáte jak. Interpretace byla příjemná a jaksi "dobová".

Mirek240
14.07.2023 5 z 5

Prijemne cteni na dovolene, jednotlive povidky volne plynuly, stara dobra Anglie a doba, ktera je uz nenavratne pryc. Motivy pribehu jsou v soucasne dobe uz trosku usmevne, ale to nic nemeni na tom, ze jsem se u knihy prijemne bavil.

missbellatrixx
20.06.2023 5 z 5

Starej dobrej Sherlock

Set123
11.04.2023

Ke sbírce není v zásadě mnoho co napsat. Jedná se o sbírku detektivek poněkud proměnlivé kvality (některé mám velice rád, jiné jsou tak akorát trapné), které byly produkovány nikoliv pro jejich literární hodnotu, jako spíše pro jejich komerční hodnotu, nu a je to na nich vidět. Mimochodem, zdá se mi vtipné, že autor opět projevuje snahu ukončit to. Prostě to utnout. Vlastně u Druhé skvrny píše: dost, tohle je poslední povídka, neštvěte mě už! A ono mu to zase nevyšlo. Chudák.

Nu a co jiného vám sdělit, že? Komentoval jsem jako vždy i jednotlivé povídky, takže se tam můžete podívat, co je (dle mého pochybného soudu) kvalitnější a co méně, ale mnoho se tam nedovíte. Ony prostě nejsou zajímavé. Jistě, jsou zábavné, ale ne zajímavé. Shrnuto dohromady: je to zábavné, vtipné a milé čtení, které je ale strašně nezajímavé, nekonzistentní a absurdní. Příjemnou zábavu přeji (já se bavím).

puczmeloun
06.01.2023 3 z 5

Příběhy Sherlocka Holmese mě baví. A nejvíc ty, kde si mohu z náznaků zahrát na detektiva s pomocí indukce také. Návrat je však strašlivě nevyrovnaný a je to patrné hned u prvních příběhů. Ten první je pro fanoušky, vysvětlující, případ je jednoduše s drobnými třešničkami vyložen a basta. Naopak ten druhý je hezkou hříčkou nabízející příležitost k vlastnímu teoretizování. A tak se to po celou knihu střídá, někdy to zabrušuje do akce, jindy tématy přespříliš dávno do minulosti a potom zase k Sherlockově genialitě. Pobaví i potrápí šedou kůru mozkovou a po dočtení poslední stránky zase odvane zpět na začátek 20. století...

NGC6205
05.11.2022 3 z 5

Je mi líto, ale na víc než tři hvězdy to prostě není. Viktoriánská Anglie, mizerné počasí, šálky čaje, nostalgie... to vše je fajn, včetně obou hlavních hrdinů, ale rozhodně to nezakryje skutečnost, že řada příběhů, a v tomhle svazku obzvlášť, je těžce průměrná...

kolacky
30.05.2022 5 z 5

Vynikající. Pořád a stále musím Holmese (i Watsona!) obdivovat.

mia.com
10.03.2022 4 z 5

Sherlock je prostě klasika. Jen musím jednotlivé povídky poslouchat postupně s nějakým časovým odstupem, protože jinak už mi to přijde to samé dokola.

martin_aston
21.10.2021 5 z 5

Budem sa opakovať, ale opäť vynikajúce poviedky, atmosféra viktoriánského Anglicka, nový preklad a krásna obálka od Snowmouse...
A budem sa opakovať aj s hodnotením, opäť za plný počet :).

Worbitka89
19.09.2021 5 z 5

Génialni - alfa a omega všech dalších detektivek pozdějších autorů.... knihu je třeba číst pozvolna, abysme si příběhy vychutnali a neprecetli vsechny případy moc brzo, protoze dalsi nepribudou.
P.S. Watson je sice trubka, ale kdo by vedle Sherlocka nebyl!

ozzak
04.04.2021 5 z 5

další skvěle připady genialniho detektiva Sherlocka Holmese

Samlach
31.03.2021 5 z 5

Skvělá kniha, sice pár případů je i v knize Muž s dýmkou a houslemi, ale jinak
super.

Andrée
31.01.2021 3 z 5

Sherlock Holmes se vrací, po boku jeho věrný přítel Dr. Watson. Klasika z viktoriánského Londýna mne moc nenadchla.

Kontryhelka
30.01.2021 5 z 5

Přečteno několikrát a vždycky jsem se pěkně vnořila do děje, ačkoliv povídky znám skoro nazpaměť. Mám ráda Doylovy příběhy a nikdy se mi neomrzely.

Knihomolka506
28.12.2020 5 z 5

Nezapomenutelné příběhy slavného a geniálního detektiva, ze kterého má strach nejenom Scotland Yard. Celou sérii jsem přečetla už jako dítě. Moc mě bavila. Doporučuji

makyla
24.12.2020 5 z 5

Staré dobré detektivky. Prostě klasika, která nikdy neomrzí. Více asi není, co bych dodala. :)