Ztracený svět

Ztracený svět https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45078/ztraceny-svet-podivuhodna-vyprava-profesora-challengera-do-praveku-45078.jpg 4 529 88

Dobrodružný vědecko-fantastický příběh o výpravě profesora Challengera do Jižní Ameriky, na území, kde se zachovaly pozůstatky druhohorního života. Čtyřčlenná výprava ve složení profesor Challenger, profesor Summerlee, lord John Roxton a novinář Edward Malone se vydává do Jižní Ameriky na území "Neznáma", aby zde prozkoumala místo, kde dosud žijí druhohorní živočichové. Jejím hlavním cílem je přivézt do Londýna dostatečně přesvědčivé důkazy o existenci tohoto života. Zprávu o výpravě přináší reportér deníku Daily Gazette Edward Malone, který posílá po místních Indiánech průběžné zprávy do redakce v Londýně. Cesta opravdu není jednoduchá, výprava zažije mnohá dobrodružství a několikrát se ocitne v ohrožení života. Všichni se však vrátí v pořádku zpět do Londýna a podaří se jim splnit cíl své cesty... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Lost World , 1912


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Dnes již naprostá klasika dobrodružné literatury, která inspirovala mnoho dalších autorů. Ke Ztracenému světu jsem se dostal znovu po cca 20 letech a musím říct, že i jako dospělého mě velmi bavil. Podobné zpracování různých výprav a expedic mám celkem v oblibě.

Dobrodružství a napětí sálá z každé stránky, ale přesto něco chybí. Členové výpravy jsou si navzájem dost podobní a myslím, že větší rozmanitost skupiny by knize určitě prospěla. Také závěrečná část pobytu na planině mi přišla trošku zbytečně natahována. Líbila se mi forma příběhu, psaného jako zpravodajství pro noviny z expedice.

Celkově dávám 4*, protože kniha ač nebyla vynikající, mě bavila více, než je průměr. Všem milovníkům dobrodružných románů, ve kterých zůstalo něco ze zvědavého kluka(holky) moc doporučuji.

m_martina
16.09.2023 5 z 5

Jednou za čas vylovím knihu, kterou jsem před lety zakoupila pro syna a zatím jsem si ji nepřečetla. A tohle byl právě ten případ, přestože dobrodružné příběhy už cíleně nevyhledávám. Tato kniha se mi ale četla dobře a líbila se mi. Nemám tedy v podstatě co vytknout, proto dávám pět hvězd a doporučuji hlavně mládeži.


Eicherik
10.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Ke Ztracenému světu jsem se vrátil téměř po čtyřiceti letech. Důvodem bylo porovnat reálie tohoto románu s cestopisem Kurupira Jaroslava Mareše. Výsledek předčil moje očekávání. Těch nezpochybnitelných detailů a spojnic bylo tolik, že si myslím, že pan Mareš skutečně objevil tu správnou horu. A. C. Doyle měl s určitostí velmi dobrého informátora, kterým byl nejspíše P. H. Fawcett, jenž mu Amazonii a okolí stolové hory popsal do nejmenších podrobností. Samotný příběh byl dobrý, jen bych vypustil zalidnění Země Maple Whitea humanoidními bytostmi. V kapitole, kde indiáni, s drobnou pomocí Angličanů, vyhubí bojovníky kmene opolidí a přeživší uvrhnou do otroctví jsem si představoval vyděšené tváře liberálů. Sám jsem se při četbě přihlouple uhihňával. Ta myšlenka, že se na zastrčené stolové hoře udržely jinde vyhynulé formy života je prostě geniální.
Citace: Budete se tomu smát, mladý příteli, ale na mou čest, mohl to být jeho příbuzný. Nevěřil bych tomu, kdybych to neviděl na vlastní oči. Starý opočlověk, zřejmě náčelník, vypadal jako rudohnědý Challenger. Co má profesor, měl v trochu větším i on - stejně krátké tělo, široká ramena, vypouklá prsa, žádný krk a na bradě husté vousy, které se mu valily přes prsa. Huňaté obočí a stejný pohled v očích, jako když profesor říká: "Co vlastně chcete?"

Gracian1964
27.08.2023 5 z 5

Neviem, prečo som sa tejto knihe toľké roky vyhýbal, keď ostatným dielam pána Doyla som doprial primeranú pozornosť. Konečne som sa odhodlal pustiť sa do Strateného sveta a absolvovať so štvoricou hrdinov toto spektakulárne dobrodružstvo v klasickom štýle, v bezpečí domova. Bol som spokojný.

Andělský
03.08.2023 5 z 5

K této knížce mě přivedl Ing. Jaroslav Mareš. Nejdřív jsem zhltal jeho kryptozoologické publikace a v jednom rozhovoru prozradil, že Ztracený svět dostal jako malý kluk k Mikuláši a s baterkou pod dekou četl celou noc. Díky této knize jsme tak měli toho nejlepšího českého kryptozoologa. Zajímavost o této knize prozrazuje Jaroslavova (dnes již velmi těžce dostupná) kniha Kurupira - zlověstné tajemství.

Sitting-Bull
08.07.2023 5 z 5

Ve svých 14-15 letech jsem četla Marešovu knihu Hledání Ztraceného světa a byla jí naprosto uchvácena. Od té doby měla někde v hlavě zasunuto, že si musím přečíst i původní Doylovu knihu, že to bude také stát za to (komiksy z ABC jsem samozřejmě znala, ale ty jsou tedy slabým odvárkem). Ke knize jsem se dostala až ve svých 40+ a jsem spokojená, zcela naplnila má očekávání. Holmese jsem milovala už jako dítě, ale tohle je snad ještě lepší. Snad za mě jen škoda, že jsem čtení tak dlouho odkládala. :-)

M.C.
16.04.2023 5 z 5

K téhle knize jsem se dostával asi deset let. Vím o ní tak od dvanácti, roky jsem ji měl v těch co chci číst, ale z nepochopitelného důvodu jsem se k ní dostal až po letech. Očekávání, která jsem ty roky měl, byla splněna do puntíku. Naprostý skvost a Holmes pro mě rázem není alfou a omegou Doyla. Až mě zaráží představa jaké to muselo být v roce původního vydání. Fantastické se to zdá i mě člověku 21. století. Jediné, co mě mrzí je, že jsem si tu knihu nepřečetl skutečně již tehdá v mých dvanácti čtrnácti. Věřím, že by to na mou dětskou mysl mělo 10x větší účinek.

Čmeláček
29.11.2022 5 z 5

Výborná dobrodružná kniha, taky bych se do Ztraceného světa rád podíval :). Víc psát nebudu, knihu ale určitě doporučím.

georginaa
04.10.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem našla u bráchy v knihovničce. Sice jsem ji četla jako malá, ale já ty klučičí příběhy měla moc ráda. Víc se mi prostě líbilo dobrodružné čtení než pro ty holky. Vyprávění o ztraceném světě, neprobádané přírodě, plno akčních příběhů, bylo to pozoruhodné. Stáhla jsem jednu hvězdičku za obálku, tato žlutá se moc nepovedla.

Criosphinxx
03.07.2022 5 z 5

Všude ve městě teď lákají na nějakou expozici dinosaurů, tak jsem sáhl po této knize, pač mi to přišlo symbolické a chci víc…chci víc! :D

Ačkoliv je kniha přes sto let stará, tak styl psaní a vyprávění mi naprosto sedl. Četl jsem vydání z roku 2015, kde je text “přizpůsoben současnému spisovnému úzu.” (Toto je tam psáno přímo od redakce)
A chci si přečíst i vydání jiné, pač to chci samozřejmě porovnat.
…Mimochodem ta kniha vypadá naprosto skvěle a i poznámky pod čarou jsou fajn!

Přestože si myslím, že by nebylo reálné, aby žilo tolik obrovských tvorů na tak malém prostoru. A přestože je zde znát čas, kdy byla kniha psána…i tak se nebojím tvrdit, že je to kniha nadčasová a má jej smysl si přečíst.

Hrozně se mi líbilo jak spolu postavy komunikují se značnou nenávistí a povrchností, ale i tak s pokorou a respektem. (Aneb - jak někoho slušně poslat do prdele:D)

Arthur Conan Doyle u mě vzbudil napětí, strach a i touhu po dobrodružství a Sherlock Holmes už netrpělivě čeká v řadě… a samozřejmě další knihy s profesorem Challengerem!!!

vernem1850
16.06.2022 5 z 5

Zajímavý a pěkný román o ZTRACENÉM SVĚTĚ !

gejza_makovnik
29.05.2022 5 z 5

Úžasné dobrodružstvo, ktorým ma previedol Sir Arthur Conan Doyle. Kniha je neuveriteľne zaujímavá a je napísaná veľmi pútavo. Síce prvých 100 strán bolo ťažké prečítať (bola to proste nuda). Potom sa to ale rozbehlo. Začali sa diať veci, začal som dychčať a hltal som stranu po strane, kapitolu po kapitole.

mina_harker
22.03.2022 3 z 5

Na 110 let starou knihu skvělé - napínavý dobrodružný příběh se stopami humoru.

Monika_cz
01.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Jelikož jsem milovnice Jurského parku, došla jsem po dlouhé době i k této knize. Tato kniha je otcem celého jurské světa, takže jsem musela knihu přečíst. Byla jsem velice překvapena, jak blízko je kniha novým dílům na stejné téma.

Na začátku mi trochu trvalo se začíst, těšila jsem se na hlavně na průzkumnickou část. Příběh je z pohledu novináře Malona, který se do toho všeho pouští vlastně jen kvůli ženě. Společně s novinářem se na výpravu přidají dva profesoři, kteří si vzájemně oponují a dohadují se (a to až do konce). Posledním badatelem je Lord Roxton, který je nejlépe připravený na nebezpečné situace.

Celé dobrodružství je plné napětí, nebezpečí a objevů. Badatelé se setkávají s "novými" tvory, které již dávno nemají být na našem světě. Setkáváme se s několika druhy dinosaurů, prehistorických zvířat, hmyzu a rostlin, ale také tvorů lidem podobným.

Konec je rychlý a celkem nečekaný. Celkově musím knihu hodnotit jako velmi dobré dobrodružství a zajímavé čtení.

HerrPilot
15.11.2021 4 z 5

Knížka, ve které se skupina badatelů, skládající se z: agresivního, suprematisticky naladěného profesora; jeho stejně učeného, ale vetchého oponenta; šlechtice s nediagnostikovanou hyperaktivitou a mladého, sportovně založeného reportéra, který se snaží vymanit z „friendzonu“, vydává ověřit zkazky o dinosaurech, žijících ve 20. století, zákonitě musela přitáhnout mou pozornost.

První třetina byla prostě a jasně skvostná – profesor Challenger neváhá k obhajobě svých názorů a rodiny přizvat své pěsti a výbuchy hněvu, díky čemuž dochází třeba k pranici ve vědecké společnosti.
Ve druhé třetině autor trochu ubírá na řevnivosti vědců (což mne trochu mrzelo), a rozjíždí skutečné dobrodružství, plné dinosaurů, zakončené homicidou (za tohle srážím půl hvězdy – pro mne nepřesvědčivě vyargumentovaný masakr byl tak trochu nadstavovanou kaší).
A poslední třetinu končíme opět v Londýně, vyprávěč (pan reportér) se vyléčil z lásky, vědci si opět začali poměřovat bimbasy, takže vlastně to končí celkem elegantně.

Celkem vzato, za masakr hominidů a trochu pomalou druhou třetinu strhávám dohromady jednu hvězdu, nicméně i tak si myslím, že šlo o výtečný, až učebnicový příklad dobře napsané dobrodružné literatury.


P.S. I u téhle knížky mne zachránili bratia Slováci, jelikož do Omegy jsem investovat nechtěl. A udělal jsem dobře, jinak by se mi totiž do rukou nedostalo překrásné vydání od Snowmouse, disponující sice jen pár ilustracemi, ale zato koncepčně zajímavými – každý obrázek totiž napodobuje kresby ze starých vědecko-zoologických spisů.

LenkaWal
01.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Musím říct, že jsem se na tuhle knížku hodně těšila. Začátek byl trochu zdlouhavý, ale dalo se to.
Pak to odsýpalo poměrně dobře. Konec už se mi zase trochu vlekl, ale celkově jsem spokojená.
Jen mě strašně iritovala postava Markéty, která tam naštěstí nebyla dlouho. Ale při každé Malonově zamilované zmínce o ní jsem protočila oči a prohodila, bože to je vůl. (•‿•)
Ale konec jsem vzala s povděkem. Malone konečně dospěl. Jinak postavy docela sympatické všechny. Samozřejmě oba vědci svým způsobem.
Možná si ji jednou dám znovu.

85098211
12.09.2021 5 z 5

(audiokniha)
Tato kniha pro mne byla příjemným návratem do nádherného dětství, ve kterém jsem po celé dlouhé roky snila o velkém dobrodružství ;-). A i když zůstalo jen u toho snění, bylo to i přesto moc hezké. Pokud jde o tuto knihu, kdysi jsem viděla její filmovou verzi z roku 1992 a také seriál z let 1999 až 2002, který však očividně v češtině či slovenštině odvysílaný nebyl? Obojí se mi líbilo, ale kniha se mi dostala do rukou až nyní a je úplně jiná, než jak jsem si ji představovala na základě obou zfilmovaných verzí. Ovšem Malone a lord Roxton jsou sympaťáci i zde ;-). Příběh jako takový pojednává o výpravě profesora Challengera, kterému po jeho návratu z povodí Amazonie nikdo nechce věřit, že by tam mohl existovat jiný, dávno ztracený svět. Přes všechny tyto překážky se mu ale podaří zorganizovat novou výpravu, které se vedle již dvou výše zmíněných zúčastní také profesor Summerlee. A dobrodružství může začít! ;-) Víc už prozrazovat nebudu, jen bych ještě na závěr chtěla poznamenat, že se mi líbil tak trochu otevřený konec, který je příslibem dalšího pokračování ;-).

soupik2012
16.07.2021 4 z 5

Tak to byla velice milá vzpomínka na mé dětství a jednu z nejoblíbenějších knih té doby. Ani po letech neztratila nic ze svého kouzla. Dobrodružný, mírně dětsky naivní příběh, o výpravě do ztraceného světa. Audiokniha kterou načetl pan Jiří Klem se opravdu moc povedla a vřele jí všem doporučuji.

Johny_H.
11.05.2021

Zcela upřímně nemohu hodnotit. Zkoušel jsem to přečíst, ale vzhledem k vlastněnému vydání a to konkrétně vydání 1991 jsem se dostal pouze na stranu 32 ze 150. Malé písmo nahuštěné co nejblíže k sobě aby nebylo možné knihu čísti nebo jen s obtížemi. Příběh jako takový se mi, ale velice zamlouval. Jelikož nemá čtečku a shánět jiné vydání se mi nechtělo pustil jsem si na internetu rozhlasovou hru a ta byla dobrá. Je pravda ač to nerad přiznávám, že film se mě osobně v tomto případě líbil více, ale mám připraven druhý díl profesorem Challengerem a u toho nevím co očekávat a uvidím o čem to přesně bude. Včera jsem nakouknul a písmo je jako u klasické knihy tak zde problém nebude snad se nenajde jinde.

former3980
07.05.2021 5 z 5

Praotec všetkých "jurských parkov" nesklamal. Sir Arthur bol majster svojho remesla. Jedinou chybou je tých LEN 185 strán... Dalo sa z toho vyťažiť viac. Nečítal som originál, ale príšer na rozpitvanie tam určite ešte bolo dostatok - napr. taký forokaros - to by bolo žrádlo... Jasných 100 %, ani nad tým neváhajte!