Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné

Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393192/bmid_pribehy-pro-holky-ktere-se-neboji-b-tu8-393192.jpg 5 14 3

Zdálo by se, že dějiny většinou píší muži: mocní králové, neohrožení dobyvatelé, vítězní vojevůdci a velcí státníci. Ale po celou dobu naší existence se na chodu světa výrazně podílel i bezpočet dívek a žen a je načase, abychom si připomněli, že historii psali a píší nejen muži, ale také ženy! Tahle knížka vzdává hold padesáti skvělým ženám a dívkám z celého světa, napříč letopočty. Dokázaly totiž výjimečné věci, vzepřely se zavedeným pořádkům a společenskému očekávání a ukázaly, jak je možné měnit svět k lepšímu. Zatímco činy některých z nich byly po zásluze oceněny, jiné se uznání za svého života nedočkaly. Některé stanuly v čele národa nebo hnutí a vedly lidi směrem, který považovaly za správný, i když za své přesvědčení byly často vězněny a někdy zaplatily i životem. Jiné byly nadané umělkyně, které se zapsaly do dějin svými tvůrčími činy a silou osobnosti. Další z obdivuhodných žen zasvětily život pomoci potřebným. Vědkyně, o nichž tu budete číst, zase přispěly – i přes všeobecně rozšířené přesvědčení, že svět vědy je vyhrazený pouze mužům – k objasnění mnoha velkých záhad tohoto světa. A konečně se dočtete i o hrdinkách, které se nevzdaly svého přesvědčení a zásad ani tváří v tvář opravdu velkému zlu a nebezpečí. A to všechno proto, aby se na tomto světě v budoucnu žilo lépe. Máš také nějaký svůj sen? Změnit naděje a sny v realitu, otřást světem, občas obnáší i „zatřást“ sama sebou. Tak se neboj a jdi si za svým!... celý text

Historie Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Ella & Max
Originální název:

Herstory - 50 Women and Girls Who Shook the World , 2018


více info...

Přidat komentář

Lajka2012
05.07.2022 5 z 5

Super! Tato kniha mě seznámila s ženami ktetré jsem třeba vůbec neznala. Autorka tam mohla akorát dát nějakou češku nebo slovenku. (např. Milenu Jesenskou nebo Věru Čáslavskou slavné slovenky neznám) Krásné ilustrace!

Davidin
02.03.2022 5 z 5

Příjemně zpracovaná kniha o osudech 50 významných žen. Každé je věnována dvojstránka s decentním shrnutím jejího života + krásné ilustrace. Ve formě, v jaké je kniha podána, jde o inspirativní četbu, která dokáže zaujmout. Doporučuji.


Alyx
05.02.2019 4 z 5

Zajímavá knížka, která je logicky ovlivněná osobou autorky. Vybírá "výjimečné ženy" hlavně z pohledu anglo-amerického prostředí. Zároveň chybí jakýkoliv kritický pohled, což není úplně dobře. Například Eva Peron není tak úplně jednoznačně pozitivní osoba, jak je tu prezentována. Ale celkově je knížka dobrá.

Štítky knihy

historie, dějiny osudy žen

Autorovy knížky

2018  96%Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné

Kniha Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné je v

Přečtených12x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x