Príbehy, na ktoré svietilo slnce

Príbehy, na ktoré svietilo slnce https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329099/bmid_pribehy-na-ktore-svietilo-slnce-r2d-329099.jpg 4 64 11

Báje a povesti starého Egypta, Mezopotámie a Izraela.

Pro děti a mládež Pověsti
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Příběhy, na které svítilo slunce


více info...

Přidat komentář

Knihomolka506
20.07.2023 5 z 5

Cestovat jde i bez sbalených zavazadel .
Pohádky a pověsti z teplého kraje nás přenesou do slunného Egypta, písek ucítíme pod nohama a ještě ve snech se nám budou zobrazovat zvířata a tamější život.
Za mě doporučuji.

Venda32
29.07.2020 5 z 5

Tak mám za sebou další knihu od pana Petišky a znovu musím dát maximální počet hvězdiček. Příběhy zpracovány opět výborně, čtivě. Nechápu, že se taková knížka více nevyužívá ve škole. Literatura automaticky, dějepis doporučuji.


špulo
05.04.2019 5 z 5

Skvelý úvod do sveta starovekých civilizácií určený najmä mladším čitateľom. Mobilmaniaci sa unudia k smrti, ostatní by si to aj dnes ešte mohli užiť. Ja som si to v desiatich rokoch užil parádne a veruže by som si to aj relaxačne zopakoval. Taký ľahký návrat do detstva. A potom, že cestovať v čase sa nedá :)))

witiko
22.01.2019 5 z 5

Kniha, která stojí zcela nezaslouženě ve stínu Petiškových Starých řeckých bájí a pověstí. I zde jsou základy evropské civilizace a také tady umí Petiška vyprávět dětem, aniž by staré příběhy hrubě zjednodušoval nebo dezinterpretoval. Naopak umí z dávného mýtu či báje vytáhnout do podstatné a stále živé, evokovat prostředí, přesně vystihnout základní rozpor či téma, které se v příběhu řeší, vdechnout postavám srozumitelné motivace a cíle, a to všechno podat krásným, poetickým, ale přitom svěžím a čtivým jazykem. Zvlášť bych ocenil ilustrace Jindry Čapka pro novější vydání, které přesně vystihují polohu mezi detailní precizností a fantazijní poetičností.

Angelika92
12.01.2019 5 z 5

V dětství jsem tuto knihu dostala od babičky. Moc jsem se k čtení této knihy nehrnula, ale když jsem si ji přečetla, tak se mi moc líbila.

puml
21.08.2018 5 z 5

Petišku si každý spojí s řeckými pověstmi a bájemi, ale že vydal i knihu pověstí, legend a mýtů starého Egypta, Mezopotámie a Izraele jsem až donedávna nevěděl. Příběhy jsou zpracovány výtečně, s citem pro zkratku, a u některých, jako v tom o Gilgamešovi, vyniká určitá melancholie ve vypravování.

Výborné je především vydání z roku 1967 (SNDK) s ilustracemi Karla Teissiga. Opravdu nevšední, lehce abstraktní ilustrace, které mi ale k těm příběhům perfektně seděly. Jedna z těch nejlepších "dětských" knížek (co jsem ale četl až jako dospělý) a to jak obsahem tak grafickým zpracováním. Nedoceněný knižní klenot, který se dá sehnat po antikvariátech za pár korun.

Atanone
19.08.2017 5 z 5

Oblíbená kniha mého dětství. Obzvlášť mě dojímal příběh o Gilgamešovi.

PeťkaW.
24.03.2017 4 z 5

Z mého pohledu jde o nedoceněnou knihu E. Petišky. Co si vzpomínám, tak ve škole během hodin literatury se učitelky vždy zmínily o jeho tvorbě pro děti, řeckých bájích a to bylo všechno. Poprvé jsem tuto knihu dostala do ruky asi ve 12 letech a od té doby se k ní ráda vracím. Přehledně a poutavě jsou tu vysvětleny základní příběhy lidstva, které pochopí i děti, ale zároveň jsou psané tak, aby bavily i dospělého. To vše doplněno krásnými ilustracemi.

vandalka
14.08.2016 4 z 5

Mýty a báje starého Egypta, Mezopotámie a Izraele. Egypt slavil veliký úspěch, po předchozích starých řeckých bájích se sice děti chvíli smiřovaly se změnou Helia a jeho slunečního vozu v Rea se slunečním člunem a podobně, ale jeho báje je zaujaly stejně intenzivně. Mezopotámie byla nejpoutavější asi barvitým vylíčením Gilgamešova příběhu. Celá druhá polovina knihy je věnována nejznámějším příběhům ze Starého zákona. Z toho jsem měla největší radost, že se s nimi děti srozumitelnou formou seznámí, a opravdu to bylo dobré. Až tedy na to, že ty příběhy ze Starého zákona..no.. co si budeme povídat ;) Jahve je žárlivý. Dcera se ke konci knihy s pláčem přiznala, že už to dál nechce číst, že tam jenom někdo pořád umírá.. No, dočetli jsme, mají přehled, jdeme dál.

notburga
13.10.2014 5 z 5

Krásná kniha, velmi poutavé a jednoduché převyprávění starověkých mýtů oblíbila jsem si ji ve svých 12 letech a od té doby ji občas čtu.

natynka00
30.03.2012

Skvělá kniha moje 5ti letá sestra tuto knihu miluje čteme ji asi po pátý