Průkopníci

Průkopníci https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28945/prukopnici-28945.jpg 4 49 6

Čtvrtý svazek dobrodružství lovce Nattyho Bumppa a jeho indiánského přítele Čingačgúka navazuje na romány Lovec jelenů, Poslední Mohykán a Stopař. Oba hrdinové jsou už staří, svět kolem nich se změnil z divočiny v civilizovaný kraj, Čingačgúk zemře a Natty odchází dožít do krajů civilizací ještě tolik nedotčených.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

The pioneers , 1824


více info...

jprst
jprst
22.12.2022 3 z 5

Vzpomínám si, že tento díl některé mé kamarády otrávil natolik, že následující díl již odmítali číst. Neměl jsem tehdy stejný názor, nemám ho ani dnes, ale i já považuji teto díl za autorův výrazně nejslabší, nicméně k přečtení je.

Turlogh
Turlogh
23.03.2022 3 z 5

Následující čtvrtý díl dobrodružství Natty Bumpa, Kožené punčochy, starého Zálesáka. Tento díl je jeden ze slabších v sérii. Howgh.


Yarwen
Yarwen
04.11.2019 3 z 5

Čtvrtý díl pentalogie, který ovšem autor napsal hned jako první. Opět se zde setkáváme s dvojicí našich hrdinů, ale zatímco v díle prvním byl Jelenobijce v rozkvětu mládí, ve druhém, coby Sokolí oko, zkušeným zálesákem, ve třetím, kdy se mu říkalo Stopař, vystupoval už jako čtyřicátník, tento díl má od předchozích třech nejvýraznější časový posun, neboť jak Nataniel, tak Čingačgúk překročili sedmdesátku.

Nečekejte tak už boje s Indiány ani příběh jdoucí po válečné stezce - ostatně zmíněný příběh se začíná rozvíjet až v poslední třetině knihy. Pointa je však jasná: jak Kožená punčocha (jak se Natanielovi tentokrát přezdívá), tak náš poslední Mohykán s útrpností sledují, jak po krajině, jejíž divočinou kdysi volně procházeli, se usídlují bílí přistěhovalci, plundrující panenskou přírodu, jak zvěř, tak lesy, s názorem "vždyť všeho je tady požehnaně". Kniha tak vyznívá docela smutně a nostalgicky, kdy někdejší divoký kraj, rychle se měnící na zemědělskou půdu, opouštějí někdejší zálesáci, po čtyřicet let zde dříve v klidu žijící, a z dané oblasti mizí i poslední Indián, příslušník národa, jemuž dříve tato krajina patřila.

Hodnotím nadprůměrně, i přes absenci napětí nebo složitějšího příběhu je poselství jasné, okořeněné navíc krásným slohem, který kulturně čtenáře osvěží. Už se těším na poslední díl, abych uzavřel nádhernou sérii.

pablovendat
pablovendat
16.11.2014 1 z 5

Nic moc. Pořád se jenom plká a plká, skoro žádná akce

Harry
Harry
18.07.2012 4 z 5

Román se odehrává na konci 18.století v Americe a zachycuje hlavní hrdiny, Nattyho Bumppa, zvaného Kožená punčocha a indiánského náčelníka Čingačgúka již v pokročilém věku. Stále více na ně doléhá vliv postupující civilizace, která negativně ovlivňuje jejich způsob života ve volné přírodě, nehledě na různé darebáky a ponikavce, snažící se na civilizaci vydělat.
Kniha se mi líbila, i když působí nostalgickým dojmem a vzpomíná na lepší časy - na přírodu netknutou člověkem.

vitavita
vitavita
13.03.2012 3 z 5

I když je to 4. díl pentalogie, Cooper ho napsal jako první a je opravdu pěkně prokreslen a mě se velmi líbí.

Štítky knihy

Indiáni divočina dobrodružství lovci

Autorovy další knížky

James Fenimore Cooper
americká, 1789 - 1851
1963  79%Stopař
1991  79%Lovec jelenů
1967  73%Prérie
1964  72%Průkopníci
1973  77%Lodivod

Kniha Průkopníci je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce78x
Chystám se číst18x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x