Poslední Mohykán

Poslední Mohykán https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13681/bmid_pribehy-kozene-punco-13681.jpg 4 591 82

Poslední Mohykán, druhý, zcela samostatný díl slavné pentalogie o zálesákovi Kožené punčoše, se odehrává v době bojů mezi Anglií a Francií na americkém kontinentu. Cooper zde líčí osudy dcer plukovníka Munroa, které se snaží dostat za svým otcem do pevnosti William Henry. Stanou se však zajatkyněmi Indiána Maguy. Po jejich stopách se vydají zálesák Sokolí oko a dva Mohykáni – Čingačgúk a jeho syn Unkas, poslední svého rodu – aby obě dívky zachránili. Volně vypráví Vítězslav Kocourek v úpravě Zuzany Kocourkové.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

The Last of the Mohicans , 1826


více info...

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
04.10.2023 4 z 5

Romantismus americké provenience. A také můj návrat do mladých let, kdy jsem přečetl Stopaře, ale nejznámější Cooperovo dílo mě minulo. Není to špatné čtení. Pokud jde o spletitost děje, dějové zvraty a překvapení, nezadá si Cooper s nejlepšími současnými autory. Jen holt tehdy ještě neexistovaly kurzy tvůrčího psaní, takže se to přece jen čte hůře. Třeba navodit pocity ohrožení a napětí se autorovi moc nedaří, i když jsou jeho hrdinové co chvíli v nějaké bryndě. A postavy působí dost ploše, i jejich myšlenkové a emocionální pochody jsou podány značně jednoduše. Kniha má ovšem i určitou informační hodnotu, protože pěkně popisuje výsek anglicko-francouzských střetů o území na hranicích dnešních USA a Kanady.

Janadvorackova
Janadvorackova
05.09.2023 3 z 5

Asi mě víc zaujal film, i když také nebyl nic moc.


Kabuky
Kabuky
21.07.2023 5 z 5

Krásná vzpomínka na dětství.

Tazz1
Tazz1
01.07.2023 5 z 5

Prostě skvělé čtení dětství. Když jsme na chatě pobíhali s klacky a já byl Sokolí oko :-)

jadran
jadran
02.06.2023 5 z 5

Každopádně skvělé dílo a vezměme si, kdy to Cooper napsal. Není to mayovka, tohle je trochu "jiná" kniha. Neadoruje Indiány za každou cenu, ukazuje, že na "problémy" mezi sebou zas tak ty bělochy nepotřebovali a navíc je tady ten historický beckground, který je zcela reálný (mám na mysli události kolem dobytí pevnosti William Henry - stačí si přečíst literaturu faktu, tedy Opatrného Války Mohykánů). Plukovník Munro (Monro) je historicky doložená osobnost, stejně jako celá ta kauza obléhání pevnosti, kolem které se děj románu točí.

Problém onoho masakru britských vojáků přes garance, které jim dali francouzští důstojníci sice podává Cooper v intencích své doby (negativní hodnocení Francouzů v USA obecně), ale skutečností zůstává, že situace, kdy Francouzi nedokázali přimět své indiánské spojence, aby respektovali jimi dohodnutou kapitulaci Britů (na které se Indiáni nijak nepodíleli) je ukázkou nedostatku pochopení mentality Indiánů i paternalistického až přezíravého vztahu k nim víc, než nějaké zákeřnosti vůči Britům. Nakonec, že byla většina britských vojenských velitelů namyšlení, arogantní hlupáci se ukázalo už v této válce, stejně jako v té, která nedlouho potom následovala - válce o nezávislost.

Příběh a jeho jednotlivé periepetie je hodně silný, pro mládež to primárně až zas tak není a s tou romantikou bych byl taky poněkud opatrný. Spíš je to mnohem reálnější, než o cca osmdesát let později psané mayovky. A vůbec - nemá cenu to srovnávat.

Souhlasím se všemi, že film z roku 1992 se hodně povedl a je paradoxně lepší, než všechna předchozí zpracování pro filmové plátno. Ocenil jsem autory filmu, že nechali přežít (na rozdíl od románu) Madelein Stoweovou, i když tragický závěr zde zůstal v intencích knihy zachován. Vlastně je to něco podobného jako v Annaudově filmové verzi Jméno růže, tam taky vlastně hlavní hrdinka na rozdíl od knihy přežije.

Kniha a film z roku 1992 pozoruhodně "souzní", rozdíly jsou dané možnostmi a potřebami žánru, i když nic si není tak blízké jako literatura a film a nic se tak neprolíná. Knihu jsem četl v agličtině, v plné verzi, ale převedenou do současného jazyka a na rozdíl od některých dalších anglicky psaných knih, které jsem jako čerstvý absolvent BC začal číst (Ivanhoe, Moby-dick) mně jazykově připadala snazší a srozumitelnější. A to jsem na rozdíl od oněch jmenovaných znal děj mnohem méně a jenom rámcově.

No a nakonec, i když nejsme na ČSFD, mnoho lidí tady připomíná hudbu k filmu a tak si sem dovolím uvést její autory - Trevor Jones a především Randy Edelman.

luksky
luksky
23.04.2023 5 z 5

Knihu jsem si přečetl hlavně kvůli filmového zpracování, které hodnotím také 5*, knižní zpracování je od filmového rozdílné, ale jsem za to rád. Super.

jprst
jprst
22.12.2022 5 z 5

Pro mne docela děs, když si vzpomenu, kdy jsem četl tuhle knihu poprvé, ale rád se k ní občas vrátím, i když možná spíše z nostalgie. Ale pro nás v klukovských letech to byla jedna z knih, které mezi námi kolovaly, četly se mnohdy pod lavicí a hodně tvrdě konkurovaly "Timurovi a jeho partě", což byl zase oblíbenec naší "soušky učitelky".

vernem1850
vernem1850
08.12.2022 5 z 5

Dokonalá indiánka, 2. díl Příběhů Kožené Punčochy.

Nofar197
Nofar197
27.11.2022 4 z 5

Po knize jsem sáhla na střední škole díky stejnojmennému filmu a musím říci, že se mi líbila více než film, který se navzdory svým kvalitám nevyhnul typickému americkému klišé viz milostné vzplanutí mezi Corou Sokolim okem.

Hanka44
Hanka44
26.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Příběh je dobrý, styl psaní je takový zastaralý, ale přece jen už to dílo něco pamatuje. Chvílema jsou tam ale takové podivné skoky, kterým nerozumím (jako třeba kde se najednou Duncan vzal v té indiánské vesnici?), zmatek jsem měla i ve jménech kmenů. Za co autor nemůže, je, že jsem měla nějaký špatný překlad a redigování bylo odfláknuté.

Recidivista
Recidivista
08.09.2022 4 z 5

Má táto 200-ročná klasika čo ponúknuť aj dnešnému čitateľovi? Rozhodne áno, ale nie každému. Dobrodružný príbeh stále funguje, no je cítiť, že je vyrozprávaný zastaralým štýlom (aj keď napr. vstupovanie autora do deja muselo byť na danú dobu prevratné). Nemám problém s knihami, ktoré plynú pomaly, tu však na miestach, kde sa žiadala akcia prišlo namiesto vygradovania deja spomalenie. Bolo to niekedy neprehľadné (rôzne mená pre tých istých indiánov), rozvláčne, ukecané a predovšetkým záver, od ktorého som na základe filmu tak veľa očakával, bol všetko, len nie strhujúci.

Už to tu bolo spomenuté veľakrát, je to veľmi ojedinelý prípad, kedy je film lepší ako kniha. Film má 30 rokov, ale stále by mohol ísť do kino distribúcie, kde by táto poctivá filmárčina v záplave marveloviek, o to viac vynikla. Tak ako úroveň knihy pozdvihli ilustrácie, emócie filmového diváka umocnila hudba. Záverečná sekvencia scén je tým najlepším dôkazom, ako môže hudba posunúť zážitok z filmu na iný level. Dej filmu je oproti knihe podstatne zmenený, ale našťastie sa do scenára dostalo to naj a aj to bolo ešte často upravené do lepšej podoby. Kým film sa venuje hlavne belochom a je tam aj výrazná romantická línia, kniha sa sústreďuje najmä na indiánov. Toľko porovnanie.

A toto si zaslúži samostatný odsek - čítal som vydanie obohatené o krásne ilustrácie Teodora Schnitzera, ktoré svojím dynamickým vyobrazením výborne dopĺňali dej a posilnili zážitok z čítania. Pri mene Teodor Schnitzer by v synonymickom slovníku mohli byť výrazy ako nedocenený, či zabudnutý. Pozrite si akékoľvek jeho práce a budete žasnúť. Ja si zatiaľ idem znovu pustiť film.

7/10

blindone
blindone
01.09.2022

V mládí mě to bavilo víc než teď. Nicméně asi klasika co za to stojí a indiáni nejsou vykreslení romanticky jako v Mayovkách.

Hakate
Hakate
23.08.2022 5 z 5

Kdo by neznal posledního Mohykána, ikdyž i mě se více líbí filmové zpracování, nelze hodnotit méně než plným počtem.

Obelix15
Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Opět příběh, kde mám raději filmové zpracování, a to hlavně díky doprovodné filmové hudbě, která filmu dodá řádnou špetku dokonalosti. Knihu jsem četl také, moc se mi líbila.

Turlogh
Turlogh
19.03.2022 5 z 5

Pokračování ságy o Sokolím oku a jeho přátelích Čingaškůkovi a Unkasovi. Nejznámější román z celého cyklu. Prostě pecka. Howgh.

ramboto
ramboto
02.02.2022 5 z 5

Nejlepší kniha kterou jsem kdy četl.

Badger
Badger
30.01.2022 3 z 5

Základem toho, aby se kniha dala číst, je nesrovnávati s filmem, páč spojitost je asi tak v názvu.
Každopádně je to napsané pěkně, krásně popsaná příroda, souboje, chování kmenů a důvody jejich spojenectví s evropskými vojsky.
Díky tomu teď i vím, jak se může hodit vytetovaná želva.
Bohužel ten styl jak je kniha psaná již dnes netáhne, pořád lepší než Gray nebo May, ale přesto u některých zdlouhavých pasáží jsem se tak nudil, že jsem se musel několikrát vracet kvůli jiným myšlenkám nebo spánku.

andrii24
andrii24
15.01.2022

Skalní honák. Za rodný cit, hroudu řádu domoviny. Poledním žárem, půlnoční bouří. Krajinou /v/ran, trnů, hákových kopí. Cestu prorostlou infernem, nechej pokosit, řádně zazelenat mírou lidskosti.

heavy66
heavy66
14.01.2022 4 z 5

Romanticko dobrodružný příběh na motivy skutečných událostí francouzsko indiánské války z roku 1757, napsaný tak trochu archaickým stylem.
Miluju jeho filmovou podobu z roku 1992 s charismatickým Danielem Day-Lewis a krásnou Madeleine Stowe.

8130
8130
07.05.2021 5 z 5

Muselo to být strašné,co provedl plukovník Munroo a jeho vojáci , rodině Maguy, že ho tak nenáviděl...napadlo Vás to někdy??? Zničil mu celej jeho život...nebyl k odsouzení spíše plukovník? sklízel jen to, co zasel.... a všimli jste si v knize postavy Davida Gamota? Ve skutečnosti je to rodák ze suchdola nad odrou - david Zeisberger - apoštol indiánů.