Příběh Země

Příběh Země https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241652/bmid_pribeh-zeme-Exf-241652.jpg 5 37 12

První 4,5 miliardy let, od hvězdného prachu až po živou planetu. Jak koevoluce geosféry a biosféry utvářela naši planetu do dnešní podoby? To originálním přístupem odhaluje americký vědec Robert M. Hazen. V živých detailech vykresluje planetární cykly: od doby, kdy Slunce vycházelo co pět hodin, až po oceány před vznikem prvních kontinentů; od Velké oxidace, která zbarvila planetu dočervena, až po vulkanickou činnost, možná skutečnou příčinu zhouby dinosaurů. Jak reakce mezi organickými molekulami a horninami vedly ke vzniku života? Příběh Země je i příběhem průkopníků vědy.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Academia
Originální název:

Story of Earth , 2012


více info...

Přidat komentář

LordSnape
24.07.2022 3 z 5

Je to hodně zajímavé, ale pro laika strašně matoucí a místy až na sílu odborné. Pokud nejste znalý v chemii nebo geologii, budete v tom plavat. Určitě to šlo napsat lépe.

los
15.07.2019 4 z 5

pěkně přehledně strukturovaný výklad, autor se při svých hypotézách netají preferencí pohledu geologa

souhlasím se závěrečným posláním: není třeba zachraňovat planetu Zemi, ta existuje 4,5 miliardy let, mnohokrát na ní život zanikl a zase se obnovil, bude tu bez nás, i s námi - zachraňovat můžeme jen samy sebe


Jacck
21.03.2019 5 z 5

Výborná populární kniha o geologické historii Země od jejího zrodu z hvězdného prachu až po zamyšlení nad jejím koncem 4 miliardy let v budoucnosti. Kniha se zabývá vznikem měsíce, zrodem kontinentů, stěhování kontinentálních desek, vznikem života a jeho provázaností s geosférou, dobami ledovými a dobami tepla, rizikem srážek s meteority, zamyšlením nad globálním oteplováním atd. Doporučeno.

LucieT.
21.01.2019 5 z 5

Úžasná kniha. Čím jsme byli a kam kráčíme. Fascinující čtení o formování naší planety a vize do budoucna. Doporučuji!

LCCLucifuk
12.04.2018 5 z 5

Úplne top kniha. Dozvedela som sa v nej strašne veľa nových informácií. Bola tak plná faktov, že sa mi miestami až ťažko čítala. Prvá kniha, pri ktorej som si robila reálne poznámky, aby som bola v obraze čo sa dialo pred 20 stranami :) Super!

józi.odkudkam
18.02.2018 4 z 5

Proradnému Hazenovi jakoby nestačilo, že je Geologie už tak dost prominentní Rock-star přírodních věd. Ne, on do toho kolotoče davového šílenství žárem spalovaných teenagerek musel ještě přispět učebnicí, jež vlastně jako učebnice, aniž by co tratila na odbornosti, moc nevypadá a stvořil nový subžánr. Geo-thriller. Ano, natolik podmanivý a současně laicky stravitelný Příběh Země je a já mu spolu s Komenským nadšeně tleskám. Jen nevím, co si teď skomírající dvojka Bídy fyziky s Nouzí matikou počnou...možná by se taky mohly posnažit, což? Mrky, mrk.

5 záživných *****

PS: Zpětně musím své prohlášení o srozumitelnosti krotit; řekněme, že u redoxních reakcí jsem se spokojil s povrchní úvahou, že hlad kyslíku po dosažení desíti magických elektronů, a sdílení/kradení elektronů mezi prvky obecně, uvolňuje energii. Co je to za energii a proč se uvolňuje nechápu, ergo vlastně ani pořádně nechápu dýchání, rez, hoření, nebo nedejbože fúzi atd.
Navíc mi přijde, že si Hazen tu a tam protiřečí; ať už jde o kvanti/kvalitativně zřejmý nepoměr pozitivně vs negativně posilujících jevů působících na klima („ospravedlňovaný“ vágním pojmem Bod zlomu), nebo třeba posouvání časového údaje vzniku ozónové vrstvy z cca 2.5 miliardy let (změněný poměr výskytu nefiltrovaným Uv zářením excitovaného, méně stabilního, izotopu síry S13) na cca 500 miliónů let před Kristem apod..blabla.
Paradoxně mi taky autorův úhlený kámen díla, totiž minerální evoluce, která je v podstatě vícenásobnou destilací magmatu využívající rozdílných bodů tání a kondenzace + atmosféricko/vodní erozí sycených oceánů, nijak zvlášť revoluční nepřišla.
Sakumprásk jdu s hodnocením o hvězdu níž.
I přesto jsem ale za přelouskání Příběhu Země rád. Dal mi toho hodně o způsobech jak pomocí geniálně prostých srovnávání poměrů izotopů prvků (ať už třeba v chondritech, na Měsíci, Marsu, Venuši..nebo u nás..), poměru mateřských a dceřinných prvků poločasu rozpadu jednotlivých prvků, nebo třeba v čediči ocánského dna „zmrzlého“ magnetizmu (o fosíliích nemluvě) dokážeme nazírat nepředstavitelně dávnou historii naší domoviny....a snad jí i trochu předvídat.

4 poutavé ****

lazarus
02.09.2017 5 z 5

Historie Země od jejího vzniku po pravděpodobný zánik. Psáno přesně pro nás, pro laiky. Srozumitelně a hodně popisně. Hazen v knížce rozebere teorie vzniku Měsíce a jeho dopadu na naši planetu. Tedy dopadu na chování kontinentů a zemského pláště jako takového. Dozvěděl jsem se hodně zajímavých informací o dobách ledových a jejich periodách. Jak níže píše čtenář puml, po přečtení už nebudete na naši planetu nahlížet jako na neživou kouli po které šlapete, ale jako na živý organismus, který se mění (a to tak, že hodně), dýchá a prochází mnoha změnami. Vývoj života a nástup nás savců je neméně zajímavou kapitolou tohoto příběhu. Mimochodem, doteď jsem netušil, že železo je tak hodně specifický prvek jehož vlastnosti nemají ve vesmíru obdoby. Příběh Země by měl být zařazen do povinné četby na školách. Hned vedle Toulek českou minulostí a Draků z ráje.

puml
14.05.2017 4 z 5

Velmi dobrá populárně naučná kniha o historii planety Země. Nejzajímavější pro mě byly první kapitoly o samotném vzniku Země a Měsíce. Kniha je psaná čtivým stylem, i když základní znalosti chemie a fyziky jsou podmínkou aby si čtenář užil některé odbornější části. Co mi dost chybělo, byly mapky a třeba i nějaký ten obrázek, který by lépe ilustroval popisované mechanismy.

Výborná je také závěrečná kapitola výhledu do budoucna, která je poměrně pesimistická, co se týče dalšího možného přežití druhu homo sapiens. I Hazen upozorňuje na nebezpečí globálního oteplování, stále narůstajícího počtu obyvatel a s tím související problematiku zemedělství. A pak jsou tu faktory, které ovlivnit nelze, jako sopečná činnost a cyklický návrat dob ledových.

Člověk se ale také vyvíjí, a těžko říct, jak bude vypadat "člověk" (nebo jak se ta budoucí entita, která se z nás možná vyvine, bude jmenovat) za pár set tisíc nebo dokonce milionů let. Třeba se na nové a s nejvetší pravděpodobností stále nehostinnější podmínky dokáže adaptovat.

Po přečtení knihy jsem měl pocit, že Země je stejně jako člověk živoucí bytost, která se nadechuje a vydechuje, vylučuje a pročišťuje, a jednou za čas si musí taky upšouknout, což by mohlo mít ovšem pro lidstvo katastrofální následky... proto zářná budoucnost naše prapotomky zřejmě nečeká. Doporučuji.

PeterPetrik
06.11.2016 5 z 5

Vecne a zaujímavo napísaná kniha, autor putavo opisuje jednotlive ery od vzniku vesmiru po sucasnost. Pacilo sa mi ako vysvetluje metodiku pomocou ktorej sa zistuje napr. vek jednotlivych hornin, rekonstrukcia zlozenia atmosfery, minule usporiadanie kontinentov ... Taktiez pise velmi osobne a pri citani mi pripadalo ze som na kave u mojho skolitela a bavime sa o vyzkume v nasom odbore.
Knihu som si kúpil s tým, že som čakal širšiu biologickú časť, ale aj tak som veľmi spokojný.

serpent6
10.10.2016 4 z 5

Má prvotní domněnka, že se v Příběhu Země dozvím něco o naší domovské planetě z hlediska nesmírně vesmírného, se vlastně nepotvrdila. Mnohem víc jsem se toho dozvěděl o Zemi jako velkolepém dějišti neustálých změn. Vlastně až do čtení této knihy jsem se domníval, že těch změn už probíhá jen velmi málo. To zcela odpovídalo mé suché, omezené představě o Zemi jako rotujícím kusu šutru kdesi na okraji fascinujícího, zdánlivě mnohem atraktivnějšího vesmíru plného různobarevných trpaslíků, plynných obrů, černých děr a dalšího kosmického smetí. Inu, letmé studium geologie a chemie během školních let ve mě zanechalo pocity přinejlepším smíšené, a ve společném působení s matematikou jen málo zájmu o vědy přírodní. Proto je mou největší poklonou této knize a jejímu autorovi, že po přečtení jsem nejen přehodnotil svůj úzkoprse předpojatý přístup ke zmíněným přírodním vědám (a ještě několika dalším), ale také jsem trochu více docenil, na jak úžasném místě to žijeme. Kéž by to dokázalo více lidí...

vitek.sk
25.06.2015 5 z 5

Kniha mne naprosto uchvátila. Je velmi čtivá a zajímavá. Navíc obsahuje poměrně aktuální informace ať už jde o formování Sluneční soustavy nebo teorii sněhové koule. Většina knih popularizující vědu na českém trhu se týká fyziky nebo biologie, protože to se samozřejmě nejlépe prodává. Kniha zaměřená spíše na geologii a vývoj Země docela chyběla. Pro mne byla tato četba velmi přínosná. Měl bych sice pár drobných výtek k závěru knihy, ale přesto dávám 5 hvězdiček.

Finskej
11.04.2015 5 z 5

Báječná a čtivá kniha. V podstatě na talíři a v kostce vše, co jsme zameškali za posledních 10, 20, 30... let, co už jsme ze školy a moderní věda mezitím zjistila a vykoumala + zajímavá změna v tradičním paradigmatu náhledu na přírodní vědy jako takové a na zkoumání, k čemu všemu vlastně v historii naší planety došlo. A děkuji, že se vám česká podoba líbí :-)

Štítky knihy

Země (planeta) vývoj Země

Autorovy knížky

Robert Miller Hazen
americká, 1948
2015  91%Příběh Země

Kniha Příběh Země je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených13x
Knihotéce27x
Chystám se číst49x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x