Příběh vína

Příběh vína https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10558/bmid_pribeh-vina-jn9-10558.jpg 5 4 4

Poutavé čtení, jež sleduje dějiny vína od úsvitu civilizace přes nádheru bakchanálií antického světa až po dnešní dny. Tato publikace je všeobecně považována za klasiku v oboru literatury o víně. První vydání, jež vyšlo v roce 1989, bylo přeloženo do jedenácti jazyků a získalo řadu ocenění. Pro další vydání byl text zestručněn a zaktualizován, aby jednak obsahoval nejnovější poznatky vývoje ve světě vína, ale aby si současně zachoval veškeré vlastnosti, pro něž bylo první vydání oceňováno, tedy názornost a srozumitelnost. Výborný doplněk ke Světové ročence vín 2008, jež je dílem téhož autora.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Story of Wine , 1989


více info...

Přidat komentář

Kuža007
27.06.2022 5 z 5

Skvostná historická odborná publikace Hugha Johnsona pojednávající o historii vinné révy. Na rozdíl od Vinohradnictví pánů Václav Frolce a Metoděje Zemka, tak Johnson se věnuje převážně historii vinné révy a vína jakožto kulturnímu a sociálnímu fenoménu lidské společnosti. Velice krásně popisuje dějiny révy vinné od jejího vzniku a prvního zpracování člověkem až po její vývoj do současnosti. Kniha je uzpůsobena z hlediska mezinárodního a nikoliv regionálního. Na druhou stranu se již méně věnuje vinohradnictví a vinařským družstvům.

Leona333
18.03.2020 5 z 5

,,Čím víc jsem se o víně během čtvrt století radostného seznamování dozvídal, tím víc jsem byl přesvědčen, že je od samého počátku spjato s historií lidstva. Vzpomínky na společnou cestu člověka a vína sahají až do doby kamenné."
To bylo z poznámek Hugha Johnsona ke knize. Myslím, že není co dodat. Snad jen to, že kniha je obohacena o krásné fotky a tematické ilustrace.


TeaPeter
27.02.2018 5 z 5

Vynikající kniha, která shrnuje spoustu historických faktů, které by člověk dohledával jen obtížně. Přece jen česky psané dobré literatury o víně je jako šafránu.
Jen, jak už je v současnosti neblahým zvykem, redakční práce byla odvedena na zřetelně podprůměrné úrovni.

Ezios
09.12.2016 4 z 5

Víno jako pomyslná zlatá nitka protínajíc historii lidstva od vzniku prvních civilizací po její novodobou podobu. Bylo zajímavé sledovat postupně vzestupy a pády tohoto božského moku. Fascinován jsem byl především tím, že jestliže je vaše pozornost zaměřena na nějaký konkrétní objekt, v tomto případě na víno, zapomenete na všechny ty války a hrůzná období, která protínají historii lidstva. A pak pro vás například druhá světová válka neznamená pídění se po strategiích válčících zemí, ale víno. A pouze v meziřádcích zjistíte, že se vlastně válčilo. Takový pohled, zaměřený na jednu věc, se velice rychle může stát nebezpečný.
Historie vína je ale shrnuta dobře. Nejdříve se seznámíme s legendami o vzniku vína, následované kapitolami o prvních nejvýznamnějších civilizacích a jejich vztahu k vínu (např. antické Řecko a řecký bůh Dionýsos). Takto je kniha koncipována do zhruba 15. století, kdy dochází k rozdělení na jednotlivé, vínem proslulé země. Postupně se tedy mluví o historii Francie (oblasti Bordeaux, Champagne a Burgundska), Německa, Španělska, Itálie, Austrálie a Ameriky, a to až po současnost.
Pro nepříliš velké znalce odrůd a jednotlivých provincií, mezi které se řádím i já, se Příběh vína nečte až s takovou lehkostí a je potřeba si nejdříve některé pojmy, především ty cizí, zažít. Každopádně kniha je nabitá spoustou zajímavostí, jež jsou velmi přehledně odděleny od zbytku hlavního textu ve formě krátkých odstavců. A společně s velkými, kvalitními fotografie dotváří celkový skvělý dojem z knihy. Pro české čtenáře nemám ale moc dobré zprávy, protože o českém vinařském průmyslu tu není ani zmínka.

Na co jistě nesmím zapomenout, je vyzdvihnutí celkové vazby knihy. Ta je ve formátu A3 v nádherném, látkovém přebalu, vytištěna na lesklý křídový papír (takže vyniknou již zmíněné fotografie). A už jen tím na vás přenáší výjimečnost produktu, o kterém píše.