Příběh pouště

Příběh pouště https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267098/bmid_pribeh-pouste-4Tk-267098.jpg 5 1 1

Příběh pěchotního praporu v západní poušti před a během první noci bitvy u El Alameinu.

Literatura světová Dobrodružné Válečné
Vydáno: , Václav Petr
Originální název:

Desert episode


více info...

Přidat komentář

wersl
06.04.2019 5 z 5

Ocitáme se na místě, kde neutuchající žár pouště a všudy přítomný bzukot dotírajícího hmyzu představují doslova peklo na zemi.

Kniha je rozdělena do tří částí.

Před útokem
Během přípravy na útok se čas nekonečně vleče. Všichni již netrpělivě odpočítávají poslední hodiny do útoku. Aby se mysl alespoň na chvíli zabavila, snaží se každý seč může věnovat osobním věcem. Jeden vzpomíná na čas, jež předcházel tomuto hrůznému období, jiný pak píše dopis své ženě.
Přijde-li totiž to nejhorší, sama smrt, nebude to pro něj již mnoho znamenat. Náhlý náraz a pak prázdno. Pro ženy to však znamená konec všeho co budovaly na lásce a v naději. Nekonečné období, které vždy znovu zabolí kdykoli se někdo třebas jen slovem zmíní o poušti nebo o válce.

Útok
Stupňující se napětí graduje. Povel, rychle vydaný, a noční klid byl roztříštěn současným hřmotem všech děl. Vojáci si teď poprvé, v ohlušujícím hluku válečné vřavy uvědomili, že jsou osamoceni. Uzavírají se každý do vlasního světa, ve kterém panuje silná touha žít. Žít i za cenu toho, že jiný musí zemřít.

Po útoku
Po dva dny zuřila bitva v prachu a slunčením žáru. Nakonec Romel shromáždil zbytky své doposud nepřemožitelné armády a prchl před neúprosnou RAF a Osmou armádou.

Ti co přežili vzpomínali na své padlé kamarády, doufaje, že jednoho dne opustí Afriku a poušť se opět stane vyprahlou, nehostinou a osamocenou zemí.

Autorovy knížky

1948  100%Příběh pouště

Kniha Příběh pouště je v

Přečtených1x
Knihotéce2x