Příběh opravdového člověka

Příběh opravdového člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40863/pribeh-opravdoveho-c.jpg 4 185 47

Společný ediční příspěvek nakladatelství sedmi socialistických států - Československé socialistické republiky, Svazu Sovětských socialistických republik, Bulharské lidové republiky, Maďarské lidové republiky, Mongolské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Polské lidové republiky, k 30. výročí vítězství nad fašismem. 22. vydání tohoto románu, z toho v Lidovém nakladatelství 3.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Повесть о настоящем человеке , 1947


více info...

Přidat komentář

VA_Krtek
25.01.2024 3 z 5

Mě se to i líbilo. Asi všichni tuhle klasiku znají. moje hodnocení sráží fakt, že jsem měl pocit, jako by celý ten příběh psal právě komisař a nikoli sám letec. Prostě kniha na objednávku režimu.

Monika1717
28.09.2023 3 z 5

Před několika desítkami let jsem byla u babičky na jarních prázdninách, cely týden pršelo, padal sníh, babička nás nechtěla pustit z chalupy. Už tehdy jsem přečetla kdejaký potištěný papír a almárka byla podobných skvostů plná. Timur a jeho parta, Osudy bubeníkovi, došlo i na Meresjeva. Líbilo se mi, jak se plazil lesem, druhá část o tom, jak chtěl zase bojovat, už moc ne.


apq
19.08.2023 5 z 5

Knihu jsem četla už před mnoha lety, ale vím, že se mi moc líbila, byla napínavá a příběh mě velice pohltil

heavy66
08.07.2023 3 z 5

Byly doby, kdy jsem ruské válečné romány četl. Od loňského února je mi z nich na blití. Příběh opravdového člověka znám jako povinnou školní četbu. Tehdy se mi líbil, teď přemýšlím, jestli je Meresjev stejně opravdový jako 28 Panfilovců nebo rekordy kopáče uhlí Stachanova?

Nermal
16.07.2022 3 z 5

Byla to sice povinná četba, ale jako kluk jsem přečetl kde co a znal jsem i film, takže jsem si chtěl přečíst i knížku. Kupodivu mě to bavilo, bylo to i vcelku přijatelně napsané, ale dnes už na tyto knížky sedá prach. Pokud vůbec má kam sedat...

lynxir
06.05.2022 1 z 5

Nic proti skutečnému Maresjevovi, to byl hrdina v pravém slova smyslu a člověk nezlomné vůle. Ale kniha, ve srovnání třeba s ruskými klasiky, literárně opravdu nic moc. Autor byl soudruh jaksepatří, a ta propaganda z knihy čiší snad z každé stránky!

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Mně se to hodně líbilo. Jak kniha tak film. Je to agitka, ale to jinak tenkrát ani nebylo. Psaly se podobné knihy a ukazovaly nám neohrožené muže, kteří navzdory všemu špatnému se postavili osudu a díky své vytrvalosti a cílevědomosti se vzchopili a ukázali tak světu, že vše se dá, pokud člověk opravdu chce. Příběh se mi moc líbil, a pána jsem hodně obdivovala za to, že to nevzdal a bojoval.

alois.randa
14.12.2021 4 z 5

Místy napínavé, místy strašná agitka.

RADOST
20.08.2021 3 z 5

Tak tento příběh znal v padesátých letech asi každý. Děti, které nepřečetly, alespoň povinně viděly v kině na promítání pro školy. I když zaujal a především kluci obdivovali hrdinství Meresjeva, mělo to i negativní dopad. Protože čeho je moc, toho je příliš - i přehnané propagandy. Meresjev i autor Polevoj, jehož jméno se přímo nabízelo ke slovním hříčkám, se tak stali terčem vtipů, zábavy, parodií a klukovských her.

warca
25.04.2021 3 z 5

Nebylo to špatné, ale mě příběh až tolik nezaujal. Autorův styl je příjemný, ale celkově mě nechytlo spíš vyprávění jako takové.

Tazz1
08.04.2021 5 z 5

Knihu jsem četl jako kluk. Odhaduji, že někdy kolem Sametu. Sám od sebe, nikdo mě nenutil. A potom ještě několikrát. Politika a ideologie mi byla tenkrát ukradená a ani dnes ji do toho nemám potřebu tahat. Hodnotím knihu a ne okolnosti kolem. Dobře psaná, napínavá, tedy něco z čeho jsem byl v době čtení nadšený.

PanPredseda
19.11.2020 4 z 5

Soudruh Polevoj napsal poutavý příběh, který je založený na skutečných událostech. Jen s tou propagandou to malinko přehnal (případně musel rád dobrovolně přehnat), taková holt byla doba. Domnívám se, že právě kvůli přemíře propagandy si postava Meresjeva našla cestu i do lidového humoru (známá položka křížovkářského slovníku "Zimní plaz na osm", případně pionýrská hra "Na Meresjeva", která začíná v poloze vleže s nohama na kolejišti a startovním signálem je projetí vlaku).
Pokud nad propagandou přimhouřím oko, zůstává poutavý příběh. A ten si čtyři hvězdičky zaslouží, už kvůli Alexeji Petroviči Maresjevovi.

ijcro
19.11.2020 4 z 5

Knihu jsem četl velmi dávno jako povinnou četbu. A pak jsem viděl povinně film. A v prváku na střední jsme předčítali z originálu v hodinách ruštiny, ale nejsem si vůbec jist, jestli jsme se dostali přes první dvě kapitoly.
Příběh je napsaný dobře (originál nedokážu posoudit), film se mi taky docela líbil, ale je to už dávno a díval jsem se na všechno jinýma očima.
Ale souhlasím s mnoha komentáři, je to dobře podaný příběh a odmyslí-li se ideologická vata, je to v podstatě námět pro hollywoodský trhák.

ArwenAragorn
06.11.2020 3 z 5

Četla jsem kdysi jako povinnou četbu. Za mě je to průměr, nevadila mi.

jprst
23.10.2020 4 z 5

Tohle jsem přečetl před mnoha lety ještě jako kluk a pak ještě několikrát. Když si z toho odmyslím ten ideologický náboj, tak mi pořád ještě zůstane hrdina, který si obdiv prostě zaslouží.

m_martina
26.05.2020 5 z 5

Knihu jsem četla už hodně dávno, kdy byl socialismus ještě naprosto běžným jevem. Možná i proto se mi kniha moc líbila a Meresjeva jsem za jeho výkon obdivovala.

Sova15
23.05.2020 odpad!

Váhám, co napsat, povinná četba. Ale mně se to tenkrát asi líbilo. A alespoň vím, o co jde, když mi někdo řekne, že se plazím jak Meresjev.

ufak
14.04.2020

Asi nejsem normální, ale je to moje oblíbená kniha. Přečet sem ji po létech, nedávno po dloooouhých létech a objevil, že je úžasně napsaná.

jozka_II
19.07.2019 4 z 5

Kazda pohnuta doba ma sve "vyrobene" hrdiny a je jedno, jestli ma jejich pribeh zaklad jako pribeh Jessicy Lynch nebo Alexeje Maresjeva. Jedno se ovsem tehle knizce uprit neda. Je napsana dobre a misty prozrazuje o sve dobe a lidech mozna i vic, nez by chtela ("lidi si udelame, ale kun, zkuste udelat kone...", taham z pameti, tak mne nekamenujte, jestli to nebude resne).

Radka1911
27.06.2019 3 z 5

Chronicky známý příběh který skutečně musí znát každý. Film jsem viděla jako dítě a Meresjeva jsem tehdy neskutečně obdivovala, ke knize jsem se dostala až v dospělosti.