Příběh O (komiks)

Příběh O (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399506/bmid_pribeh-o-sP6-399506.jpg 3 23 8

Další z legendárních erotických příběhů nořících se do tajů sado-maso hrátek. Komiks vzniklý na základě románu Anne Desclosové (alias Pauline Réageové) se věnuje submisivitě a dominanci a popisuje cestu mladé ženy k tomu, stát se dokonalou otrokyní. Nakreslil ho opět svou jemnou linkou Guido Crepax a i přes silně erotické téma se mu daří vyhýbat se jakékoliv vulgárnosti. Kniha obsahuje kompletní komiks, který vznikal od roku 1973 až do roku 1983. Kromě románu Příběh O: Krásná s Roissy obsahuje komiks i další část, Madame O. Pokračování příběhu Pauline Reáge sice napsala, ale nese název Návrat do Roissy, které se mění na obyčejný nevěstinec, v němž je sir Stephen pasákem a O jednou z prostitutek. Přetvořená podoba Návratu do Roissy však v komiksové knize (i přes zmínku v předmluvě) chybí a objevuje se místo ní nový příběh, který však ve spojitosti s Réagovou nelze dohledat. Zato jeho děj odpovídá filmové adaptaci Erica Rochata The Story of O 2.... celý text

Literatura světová Komiksy Erotika
Vydáno: , Crew
Originální název:

Histoire d'O / Histoire d'O 2: Madame O , 1983


více info...

Přidat komentář

woita
29.12.2022 1 z 5

Výprava do BDSM duše a předválečných 30.let minulého století je roztodivna z mnoha důvodů. Kresba, pojetí i samotné "sádlo-máslo" hrátky. Předem musím do záznamu podotknout, že taková podoba sexu není můj šálek čaje, přesto jsem měl tu čest číst alespoň pár komiksů podobného ražení, jako "Justina a Julieta", "Justina" a skvělou sérii "Sunstone". V této hromádce žánrově stejných titulů bohužel "Příběh O" jen o bičík dominy posouvá "Justinu" na poslední místo.

Moje výtky směřují k tomu prvnímu, co upoutá náš zrak, tedy ke kresbě. Někdy jsem byl ve vytržení jak až umělecky to působilo, jak správně dokázala vystihnout ducha doby, ale někdy jsem se musel podivovat nad perspektivou a podobou lidí. Byl jsem roztrpčen zejména z vyobrazení žen s natočenou hlavou do strany, kdy do prostoru vystrkovaly ostře řezanou bradu, která jakoby nepatřila někomu z něžného pohlaví, ale spíše muži v ženském hávu. O příběhu toho moc neřeknu, protože jde opravdu zejména o ukojení dominantních či submisivních tužeb mnohdy bez špetky náznaku erotična. Jde tedy v tomto žánru o čistou účelevost, kterou ocení jen zapálení jedinci, než masy.

Afilada
31.01.2022 5 z 5

Jest mi potěšením, nutno ale si dát mezi jednotlivými částmi časový odstup. Uvítal bych větší formát, ale to by asi byla kniha příliš drahá a neprodávala by se. Občas jsem nevěděl, jaký obraz následuje.


Norri
14.12.2021 2 z 5

Já to nechápu. Předmluva sice poměrně zajímavě vysvětluje symboliku sadismu a násilí, ale tu snahu o kritiku tyranie jsem v tom komiksu prostě nenašel. Rozumím tomu, že se tyto praktiky někomu líbí a vzrušují ho. Nikomu to neberu. Celý Příběh O je postavený na dobrovolnosti a z tohoto pohledu je to v pořádku. Nechápu hlavně tu údajnou masovou oblibu toho románu. Na mě je tohle až příliš přes čáru a nelíbí se mi. Co se týče kresby a její kompozice, tak ta je opravdu pěkná. Měl jsem ale problém v určování pořadí panelů. Crepax si sice občas pomáhal šipkami, ale i tak to byl problém. Navíc jsem měl pocit, že se občas někde ztratila jedna strana, protože děj byl najednou jinde a já jsem marně otáčel stránku zpátky, abych zjistil co se děje. I přes pěknou kresbu jsem se k dočtení musel přemlouvat a doufal jsem, že už bude konec.

IvikaS
14.01.2021 4 z 5

Původní kniha je lepší, vše co Crepax přidal k předloze bylo prostě navíc.

Knišíl
28.10.2020 3 z 5

Komiks jsem dostal jako dárek, sám bych si ho asi nekoupil, přesto musím ocenit nádherné Crepaxovy kresby, protože ty na rozdíl od příběhu za něco stojí. Času stráveného s tímto komiksem nelituji, ale jedná se pro mě spíše o takovou kratochvíli, než že bych si jí cenil více pro její myšlenky, ale na to tu jsou asi jiné knihy nebo komiksy.

E.lisabeth
10.01.2020 4 z 5

Stejne jako puvodni knihy... Prvni skvela, druha naprosto zbytecna. Hvezda navic za skvele kresby

Lady.Lucrezia
01.12.2019 4 z 5

Ke knize "Příběh O" mne přivedla zvědavost, touha objevit ono erotické obrazové veledílo, na které tak vkusně láká anotace z obálky. První část knihy je zajimává, propracovaná, drsná a současně velmi podmanivá, což se bohužel o druhé části říci nedá. Kresba druhé části je také skvělá, není vyloženě horší, ale je slabší, což je dáno příběhem, který je rychlý, hloubku postrádající a nedotažený. Příběh Madame O by fungoval, kdyby nesloužil jako výpověď autorova rozpolcení z první části, snaha o sebeočištění skrze nový rozměr příběhu. Bohužel takhle si Crepax spíše uškodil, nicméně i přesto chci říci, že jeho ztvárnění Příběhu O si rozhodně zaslouží pozornost.

martinstefko
11.11.2019 3 z 5

Kniha "Příběh O" by si zasloužila, kdyby neobsahovala druhý díl, duhou část, která v tomto podání prostě nefunguje. Jako kdyby chtěl Crepax obhajovat sám sebe, důvody, proč nakresli první část, ale učinil tak způsobem, který je ve výsledku umělecky horší než první díl. Očividně zdrcen z kritiky, která se na "Příběh O" snesla - a to přitom měl i kritiky pozitivní a není se čemu divit první díl přežil do současnosti a je skvělý - vytvořil ve druhém dílu něco, co by si zasloužilo zapadnout. Nemá moc smysl dějově se o příběh více zajímat, je lepší ho prostě prolétnout a jen si užívat kresbu, která je i v tomto případě velmi povedená, velmi sexy, i když už nemá takovou jistotu, už to není tak skvěle promyšlené jako v případě první části knihy. Nakonec si Crepax hodně ublížil sám, že se za každou cenu snažil postavit svým kritikům. Kdyby to neudělal, možná je i druhý díl stejně povedený jako první. Takhle trochu vyznění první části shazuje a tím i sbírku jako celek.

Štítky knihy

sex erotika sadismus BDSM masochismus sexuální deviace

Část díla

Autoři knihy

Guido Crepax
italská, 1933 - 2003
Anne Desclos
francouzská, 1907 - 1998

Kniha Příběh O (komiks) je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce17x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x