Příběh mého života

Příběh mého života https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479947/bmid_pribeh-meho-zivota-ahj-479947.jpg 5 21 8

Helen Kellerová (1880–1968) se narodila jako zdravá holčička do dobré americké rodiny, ve druhém roce života ji však náhlá nemoc připravila o zrak i sluch. Ani všudypřítomné ticho a tma jí ale nemohly zabránit, aby se do života ponořila naplno a s pomocí obětavé učitelky Anne Sullivanové ukázala světu sílu lidské odvahy a odhodlání. Ve své autobiografii, poprvé vydané v roce 1903, Helen popisuje události, jež ji provázely během prvních 22 let života. Pozdější uznávaná autorka a zastánkyně všech znevýhodněných a utlačovaných barvitě líčí každodenní radosti, pronikání do tajů jazyka a řeči, trnitou cestu vzdělání vedoucí až na vysněný Harvard, i přátelství s mnoha význačnými osobnostmi své doby. Paměti Helen Kellerové jsou svědectvím o naplněném životě a působivým portrétem jedné z nejobdivuhodnějších žen 20. století.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Malvern
Originální název:

The Story of My Life , 1903


více info...

Přidat komentář

elexmil
22.01.2024 5 z 5

Stejně jako u Nalezeného světla - zůstává mi v paměti i po mnoha mnoha letech

Lofda
26.01.2023 4 z 5

O Helen Kellerové jsem se dozvěděla náhodou, bylo to v rámci "školení" Přátelská místa a pak jsem v knihovně zahlédla tuto knížku.. Byť napsáno již před 120lety, poselství asi opravdu zůstane věčné. Ještě pořád neuvěřitelný příběh dívky, která chtěla žít jako všichni ostatní. Pořád nedokážu pochopit, co všechno musela zvládnout, být hluchoslepá a přitom tak prožívat život. A nepřestává mě fascinovat, jaká zmiňuje jména osobností. Lidí, co považovala za přátele. I když ten Alexander Graham Bell vlastně dává smysl ;-)


vlkcz
28.07.2022 5 z 5

Tahle kniha by měla být povinná pro všechny, kdo si stěžují, jak je k nim život nespravedlivý. Pro všechny, kteří mají "objektivní" důvody, proč něco nemůžou. Pro lidi, kteří se zabývají vzděláním nejen handicapovaných. Jejich začleňováním do společnosti.
Výpověď obdivuhodné ženy, která přes svůj komplikovaný osud dokázala mnohem víc, než většina těch, ke kterým byly sudičky příznivěji nakloněny. Přitom v celé knize není snad jediné slovo hořkosti. A navíc je to většinou psáno velmi poeticky.
Podobné čtení člověka vždy hodně nabije.

soukroma
28.06.2022 4 z 5

Nejvíc se mi líbily kapitoly o samotném studiu na Harvardu (postřehy platné obecně) a pak o vztahu ke knihám a jejich významu pro (nejen její) život.
Působivá jsou také její setkání a přátelství s lidmi i pro nás zvučných jmen, nejen Bell, ale i Holmes či Twain.

pajaroh
03.02.2022 5 z 5

Kniha je psána jednouchou poetikou, přitom vysvětluje pro mě složité a málo pochopitelné stavy a věci. Při čtení jsem si představovala, jak je možné, že se hluchosplepý člověk může tak dobře začlenit do života, mít sílu, odhodlání se učit (a že to nebylo jednoduché) a dotáhnout to tak daleko, vystudovat Harvard, naučit se několik světových jazyků a vůbec vnímat více a rozsáhleji než mnoho lidí bez smyslového omezení.
Především část o studiu a knihách mě oslovila. Velmi silná, inspirativní a zajímavá výpověď, kterou doporučuji především kvůli autorčině osobnosti.

"Víte, co je horší než být slepý? Mít v pořádku zrak a nevidět."

„Úžasné bohatství lidské zkušenosti by ztratilo něco ze své odměňující radosti, kdyby neexistovaly hranice, které je třeba překonat. Hodinka na samém vrcholu hory by nebyla ani zpolovic tak nádherná, kdyby nebylo nutné překlenout tmavá
údolí.“

GYROTOURBILLON
29.11.2021 5 z 5

Ano, užasná kniha , úžasná osoba. Velmi silný příběh HK.
Plně souhlasím s Yalka , i jitka.

Yalka
23.08.2014

Fascinující příběh. Doufám, že se někdy dostanu také k jeho filmovému zpracování (z roku 1962), které je prý vynikající. PS: vždy když se snažím vysvětlit dceři něco z geometrie, vzpomenu si na chudinku Helen Keller, kterou s tím trápili a taky na Annu Shirley (ze Zeleného domu), moje dítko je jejich spřízněná duše :-)
Pozn. 1: Čteno anglicky, v češtině nesehnatelné.
Pozn. 2: Česky je příběh H. Keller zpracován v knize Via lucis
https://www.databazeknih.cz/knihy/via-lucis-41316
Pozn. 3: V USA tuhle knížku četl/zná údajně každý, je to povinná četba, vím to od mé učitelky angličtiny z USA, bavili jsme se o tom nad textem o H. Keller, který jsme měli v učebnici. Je to trochu jako s filmovým muzikálem The Sound of Music, který u nás zná jen menšina lidí, v Americe ho znají všichni zpaměti odpředu i odzadu. I když nás americká kultura tak velmi ovlivňuje, přesto se najdou hluchá místa, kde k tomu nedochází. Nemáme ani moderní překlad této autobiografie do češtiny.
Pozn. 4: Z knihy je mimo jiné zřejmé, že na přelomu 19. a 20. století probíhalo v USA středoškolské vzdělání ještě klasickou formou s povinnou latinou a řečtinou. To jsem vážně nečekala. H. Keller studovala střední školu cca v letech1895–1900.

jitka
06.04.2012

Helena Kellerová je obdivuhodná osobnost. Její chuť k normálnímu životu mě ohromuje...

Štítky knihy

zfilmováno lidé s hluchoslepotou

Autorovy další knížky

Helen Keller
americká, 1880 - 1968
2021  90%Příběh mého života
1928  0%Mé náboženství

Kniha Příběh mého života je v

Právě čtených3x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst79x
Chci si koupit25x
dalších seznamech3x