Příběh malakandského sboru

Příběh malakandského sboru https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39064/bmid_pribeh-malakandskeho-sboru-DdM-39064.jpg 4 9 3

Kniha popisuje rok 1895, kdy v Indii povstal kmen Čitralů a pobil britskou posádku. Vzrušující zpráva tehdy začínajícího dopisovatele listu Daily Telegraph o boji britské posádky.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Story of the Malakand Field Force: An Episode of Frontier War , 1898


více info...

Přidat komentář

changaj
04.12.2021 4 z 5

Zápisky o pohraničních válkách od mladičkého Winstona Churchilla. Britská armáda se koncem 19. století v prostoru dnešních afghánsko-pákistánských hor snažila rozšířit hranice impéria. Reportáž je hlavně věrný obrázek své doby - voják a patriot Churchil, nepochybující o nadřazenosti vlastní rasy a oceňující odvahu, zápal a oddanost svých spolubojovníků (a občas také "barbarských" protivníků). Zatímco pohled Brita je dnes asi diametrálně odlišný, poměry v komunitách pohraničních Paštunů jsou zjevně stále stejné...

Abroš
02.04.2020 4 z 5

Kniha popisující boj britské posádky s indickými vzbouřenci v horách a pláních Indie.Autor už tehdy projevil svou výřečnost,kterou byl známý o mnoho let později.Ale není to lehké čtení.


braunerova
31.01.2019 5 z 5

Tedy tohle napsat ve 23 letech, klobouk dolů. Z textu přímo dýchá úžasný intelekt, smělá povaha a řečnické nadání autora. Kniha popisuje den po dni boje s divokými paštunskými kmeny v údolích Svát, Džendal a Mamund na tehdejší Afghánsko-indické hranici.

Hodně čtenářů tady na DK se pohoršuje nad evropským kolonializmem. Přesně vědí, co tenkrát bylo správné a co špatné. Není proto od věci znát i názor přímého účastníka indické kolonizace.

"Jestli jednou cestovatel bude zkoumat v nezaujatém soustředění i zbytky kamene a železa, které snad budou známkou britské okupace Indie, vskutku málo bude těchto zbytků. Neboť my budujeme pro bezprostřední použití, nikoli pro budoucí připomínku těchto dnů, a kdybychom snad někdy přestali být světovou silou, všechny stopy po nás by zahladil čas. A přece snad, jestli onen dosud nenarozený kritik ze vzdáleného potomstva si připomene, že za časů starých Britů úroda rýže byla hojnější, počet obdělávaných akrů vyšší, populace četnější a úmrtnost nižší, než v kterémkoli jiném období indických dějin, pak nezůstaneme bez pomníku slavnějšího než pyramidy."