Příběh lvice Elsy

Příběh lvice Elsy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474807/bmid_pribeh-lvice-elsy-Fef-474807.png 5 527 94

Seriál Volání divočiny, který líčil život lvice odchované v zajetí, patřil před lety k nejsledovanějším pořadům televize! Nyní si můžete připomenout jeho knižní podobou všechna dobrodružství lvíčete Elsy, odchovaného v zajetí a vráceného divočině, i dalších zvířat, jichž se ujali manželé Adamsonovi v rezervaci v Keni. V africké divočině není o neobyčejné události nouze: ale Joe Adamsonová usilovala ze všeho nejvíc o to, aby lvici i při denním kontaktu s člověkem zachovala její přirozené pudy a jednou mohla Elsu vrátit jejímu životu na svobodě, v partnerství s vlastním živočišným druhem. Fascinující příběh Elsy je silným čtenářským zážitkem a zároveň unikátní studií psychologie divokých zvířat, působivým důkazem jejich inteligence, sebeovládání a emočních schopností. Vyprávění o soužití člověka se zvířaty na farmě i v buši je prosycené nádhernými, veselými i smutnějšími zážitky.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Příroda, zvířata , Příběhy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Born Free, Living free a Forever free , 1960


více info...

FoxFox
FoxFox
26.09.2023 4 z 5

Autorka umí nádherně vystihnout prostředí Afriky, bohužel vzhledem k datu vydání knížky už dnes bude nejspíš všechno jinak. Obdivovala jsem ji za její odvahu žít v tak nebezpečném a nehostinném, i když nádherném, prostředí.
V některých pasážích mi však její počínání nešlo na rozum, nejdříve lvici ochočit, pak ji zase navracet divočině, to stejné se lvíčaty... Po tom, co jsem přečetla první kapitolu z autorčiny knihy Příběh levhartice Penny, kterou jsem se zděšením odložila, k ní nemám úplné sympatie, takže moje čtení bylo částečně ovlivněno i těmito pocity.

Barakoudel
Barakoudel
03.09.2023 5 z 5

Babička mi říkala, že je tahle knížka nádherná. Měla pravdu. Stala se právě mou nejoblíbenější.

Je to první knížka, kterou jsem nezhltla proto, že jsem si ji chtěla co nejvíce pošteřit. Čas v ní plyne jinak. Pomalu, přirozeně a bez spěchu. Dokonale.

Občas jsem v knížce chybku nebo překlep našla, ale u téhle mi to ani trochu nevadí.


alva1
alva1
06.08.2023 5 z 5

Volání divočiny a Daktari patří k mému dětství a já to žrala. Nyní jsem si přečetla knihu a byla to správná volba. Příběh lvice Elsy je pro mě stále vyjímečný.

andrii24
andrii24
01.02.2023 5 z 5

Rozezvučí srdce niv afrických, i to vaše. Ten v(d)ěčný cit, kdy, při němž si tleská. Lidská ruka a její velká, zlatá tlapka, která se spojit musí, a proto ji ta člověčí pomalu učí, otisknout se do míst původní stopy, která je jí vlastní. Svůj k svému. A vidět tak zblízka, kontakt scenérie kořenů.

georginaa
georginaa
01.02.2023 5 z 5

My dříve narození na Else vyrůstali, a docela jsem ráda, že je to působivé i po tolika letech. Též miluji tyto kočičky a dokonce jsem držela bílé lvíče a bylo to neskutečné a úžasné, jsou to prostě přenádherná zvířata.

petra.kosiky
petra.kosiky
12.01.2023 4 z 5

Kniha o světě, který už neexistuje. Přelouskala jsem ji dětem před spaním. Napsáno poutavě, chvílemi dojemné, smutné, jindy veselé a hravé.

Ivanule
Ivanule
28.12.2022 5 z 5

Nádherná kniha o lvici Else!!!Pamatuji si,jak mi ještě jako malé holce,když jsem jednou byla nemocná dovezl knihu můj tatínek od babičky,že se mi bude líbit a abych si ji přečetl, že ji jako malý měl taky rád, je to taky vyydání z roku 1969,ale je stále krásná tak jako příběh v ní!!! Je to moje srdcovka!!!

soupik2012
soupik2012
19.12.2022 5 z 5

Kniha která se musí líbit všem, nejenom milovníkům zvířat. Před dávným časem jsem viděla film Volání divočiny a když jsem potom zjistila, že byla napsána také kniha, moc jsem si jí přála mít. Ale dodnes si pamatuji to obrovské zklamání, které jsem považovala málem za zradu, že není stejná jako byl film. Dneska se na to dívám z jiného úhlu pohledu a knihu považuji za daleko lepší než je filmové zpracování. Jsem totiž přesvědčena o tom, že by se v knihách měla psát nepřikrášlená pravda. Jenom tak mohou nést smysluplné poselství pro budoucí generace. Krásný a pravdivý příběh o tom, že divoká zvířata patří do přírody jíž jsou součástí. Audiokniha je perfektní a velice dobře ji načetla paní Pavla Vojáčková.

Lenuška69
Lenuška69
06.12.2022 5 z 5

Kniha i film skvělé, místy smutné, ale takový je život, nikdy nemůže být jen stále veselo.
Miluju zvířata a vždycky jsem fandila těm co se snaží pomoci i za cenu vlastního ohrožení.

adela.hol
adela.hol
18.09.2022 4 z 5

Na filmové verzi Volání divočiny jsem vyrůstala a milovala ji. Teď jsem se díky čtenářské výzvě dostala i k té knižní verzi. Zatímco film převypráví první část knihy a kousek druhé (za mě perfektně), kniha zobrazuje události po filmu a doplňuje spoustu dalších, co se do filmu vejít nemohly.

Spisovatelka a její manžel mají můj velký obdiv. Neměli to snadné a do poslední chvíle pro Elsu a její lvíčata dělali maximum.

Jednu hvězdu ubírám za první část knihy, která paradoxně popisuje děj filmu, ale já občas při čtení utíkala myšlenkami jinam. Části se lvíčaty mě v této verzi bavily více.

Hakate
Hakate
01.09.2022 5 z 5

Nejznámější dílo autorky, kdo by neznal Ivici Elzu a její příběh.
Nádherný příběh o přátelství a lásce člověka a zvířete.

Belanna
Belanna
28.08.2022 5 z 5

Knihou o zvířatech nikdy nic nezkazíte a tomto příběhu to platí dvojnásob.
Velké přátelství člověka a lvice, u kterého jsem vždycky na konci brečela.

Skodinka89
Skodinka89
14.08.2022 5 z 5

Pěkně psané o životě lvice a snaha dostat ji zpět do přírody, kam zvířata patří.

Lioncz24
Lioncz24
01.07.2022 5 z 5

Tato kniha si zaslouží 5 hvězdiček
Příběh lvice Elsy je krásně napsané i smutný příběh o Elsy a jejích dětí
Jsem lví milovník
Tato kniha mě rozplakala a taky zlomila

DreamerX9
DreamerX9
22.04.2022 4 z 5

Moc krásný příběh skoro jakoby jste při čtení sledovali dokument o této pozoruhodne lvici. Kniha není nějak odborna za to chytne u srdce :)

Štěpinambura
Štěpinambura
31.01.2022 5 z 5

Nádherný příběh! Doporučuji ji každému kdo miluje zvířata, zejména lvi - protože Elsa mu přiroste k srdci!

Kulda1981
Kulda1981
23.01.2022 5 z 5

Tuto knížku vlastním od dětství a četla jsem ji již několikrát. Je moc milá a hezky psaná.

nai.ivka
nai.ivka
22.01.2022 5 z 5

Knihu si beru sebou kamkoli se stěhuji, je už poslepovaná, brožované knihy tolik nevydrží. Krásný příběh o dětství a úspěšném návratu lvice Elsy zpět do divočiny. Četla jsem ji několikrát, jako dospělá si čas od času pouštím film Volání divočiny a ten mám také hodně ráda.

daza.dt
daza.dt
20.01.2022 5 z 5

Prostě srdcovka, která stojí za to, ji občas oprášit a přečíst znovu.

Kontryhelka
Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Nádherná kniha a ještě krásnější filmové zpracování. Pro milovníky divoké přírody krásné čtení.