Přežili jsme v Pacifiku

Přežili jsme v Pacifiku https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157019/bmid_prezili-jsme-v-pacifiku-157019.jpg 4 33 6

Rodina Douglasových koupí plachetnici a vydá se na dobrodružnou cestu kolem světa. Nedaleko Galapág však loď ztroskotá. Trosečníci se zachrání, ale na gumovém člunu a laminátové loďce jsou plně vydáni na milost přírodě.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Panorama
Originální název:

Survive the Savage Sea , 1973


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
09.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Trochu nezodpovědný způsob, jak si s rodinou užít dobrodrůžo :). Autor, i když se zkušenostmi s mořeplavbou, se vydá s rodinou na moře. Tam na ně zaútočí kosatky dravé - potvory protivné (ukáže se, že se chtěly pářit) a poškodí jim loď, která se potopí.

Šestičlenná skupina, z nichž pět je z jedné rodiny a šestý - chudák - kámoš jednoho ze synů, se jen tak tak dostanou do člunu. Stihnou s sebou pobrat nějaké zásoby a pak na moři tráví přes měsíc v čekání na záchranu, či možnost přistání, případně zázrak.

Jsou nuceni lovit rybky všeho druhu (létající jim sem tam hupsnou do loďky samy), vytáhnou i želvy a menšího žraločka. Popis porcování, pití krve, zpracovávání tuku a masa, případné hnití masa nespotřebovaného, je laskominou pro každého labužníka a hladovce. Ale lepší asi syrovou rybku, než pak lýtko kamaráda, žejo :).

Otec rodiny naštěstí neplaší a jedná racionálně, děti nehysterčí a žena, ač nábožensky založena a s potřebou se k moci vyšší neustále obracet, není tak protivná, jak mi lidé v takových situacích s podobnou představou bývají (vis. situace "bože pomoc!" Sedí a umřou). Tak tady se tohle naštěstí neděje.

V knize, "Trosečníkem z vlastní vůle," kterou jsem četla před touto, a jejíž děj se odehrává cca o dvacet let dříve, se autor snaží dokázat, že přežít na moři se dá i při pití slané vody. Ne nijak moc, ale trochu jo, cca pět dní krát litr a dost. Pak nějakou dobu dešťovku a pak to zase můžete říznout slanou. Autor to dodržoval.
Dobrodruh z Pacifiku však toto tvrzení vyvrací, stejně jako odborná veřejnost, i jeho žena - lékařka.

Došla jsem k závěru, že asi dost záleží na okolnostech, protože starší dobrodruh slanou a sladkou kombinoval a pokud nekecal, i společník to pil a nic se jim nestalo.
Zároveň ale vím, jak je slaná voda hnusná a nedokážu si představit, že bych jí vypila litr a pomohla si od žízně...
Doufám, že nikdy nebudu mít možnost to vyzkoušet.

ddkk
09.02.2022 4 z 5

Skutečný příběh autorovy rodiny, která v roce 1972 ztroskotala asi 200 km na východ od Galapág. Jejich třináctimetrový škuner napadla skupina kosatek a rodina pak strávila 38 dní na otevřeném moři na malém nafukovací člunu a jole. Dougal Robertson v knize popisuje jak se šestičlenné posádce podařilo na moři přežít jen díky schopnosti zajistit si dešťovou vodu a nachytat si ryby a želvy, jejichž syrové maso se stalo jediným zdrojem potravy.

Místy je popis situací, do nichž se trosečníci dostávali, docela drastický a myslím, že třeba detailní popisy lovu želv a jejich kuchání by leckterou citlivější duši nenechalo v klidu. Zřejmě jen pragmatický přístup k potřebě zachovat si život a také víra a vzájemná podpora dokázaly - jak název knihy napovídá, že všichni nakonec přežili se zdravým rozumem a s minimálními tělesnými následky.

Knížka je napsaná krásným jazykem a musím opět vyzdvihnout opravdu skvostný překlad Jaroslava Kořána (četla jsem vydání z r. 1978):

"Oblačné počasí s občasnými přeháňkami nás provázelo po celý den, vítr se od jednotlivých poryvů zvedl do silného vichru, ušlehávajícího vrcholky vln do smetanové pěny, aby pak prudký déšť rozdováděné vody opět zpohlavkoval do poklidné ukázněnosti..."

Dobrodružné a radostné čtení. Doporučuji.


Paris2000
11.11.2020 4 z 5

Tuto knihu mi doporučil můj táta a nemyslela jsem si, že mě bude takhle bavit ale opak je pravdou. Přežívat 37 dní na oceánu a jen v záchraném člunu? Žít z toho co moře "dá"? Mnohdy jsem měla pocit sucha v puse, už jen když jsem to četla. Mnohé věci, děje by mě vůbec nenapadli.
Můžu všem jen doporučit, kniha je útlá, poučná

terimila
26.06.2020 5 z 5

Strhující. Ke knížce mě přivedly vzpomínky na fim Souboj s oceánem, který jsem viděla kdysi dávno jako děcko, a který mě dost zasáhl. Když jsem objevila v knihobudce ošoupanou (a místy okousanou :))) knížečku, neomylně jsem po ní sáhla. A trefa. Když jsem se k ní konečně dostala, byla to jízda a já to zblajzla za čtyři hodiny, což je za poslední dobu asi můj rekord. Jasně, je to celkem útlé, ale i tak.
Knížka se čte jedním dechem, člověk dobrodruhům a pak trosečníkům drží palce, raduje se z každé želvy a kapky vody, ale přitom pořád napjatě čeká, co přijde za chvíli a co je ohrozí. Obdivovala jsem jejich reakce, povětšinou klid, odvahu a hlavně neskutečný sebeovládání, se kterým čelili žízni, bolesti, hladu (já, která když v horku nevypiju čtyři litry denně, tak zmírám, bych asi byla první věc, která by v takové situaci šla přes palubu :))) . A to neuvěřitelný nepohodlí, proboha, šest lidí namačkaných naskládaných jako puzzle, bez možnosti byť na okamžik se schovat a být sám... Fuj, tak nějak v mém pojetí vypadá peklo. A oni tím peklem prošli neskutečně. Štvaly mě samozřejmě jejich občas přehnané reakce, hádky manželů, vymezování vůči jedinému nečlenovi rodiny... ale pokud toho bylo jen tak málo, jak Robertson píše, tak smekám.
Silná knížka - čtivá, poučná a přitom uvěřitelná... a ještě silnější lidi. Nevidím důvod, proč nedat plnou palbu.

araB
20.09.2019 4 z 5

Inu drsne vypraveni osudu jedne posadky. Ctive, poucne, ale v jednu chvili (nastesti kratkou) trochu nudne. Jinak celkove mi kniha rozsirila obzory co se preziti na mori tyce a jsem rada za to, ze jsem ji objevila a mohla si ji precist.

frantisek8863
12.09.2017 4 z 5

Autor popsal svůj vlastní příběh o ztroskotání své rodiny. Působivé vyprávění o přežití rodiny s dětmi po dobu 38 dnů na tak malém místě jako jsou dva záchranné čluny, strádání z nedostatku vody a jídla, bolesti, psychického vypětí a vůli přežít.

Štítky knihy

boj o přežití dobrodružství přežití v přírodě podle skutečných událostí přežití

Autorovy knížky

Dougal Robertson
britská, 1924 - 1992
1978  82%Přežili jsme v Pacifiku

Kniha Přežili jsme v Pacifiku je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce28x
Chystám se číst24x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x