Prezidentův klobouk

Prezidentův klobouk https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352722/bmid_prezidentuv-klobouk-flJ-352722.jpg 4 67 23

Když jednoho dne účetní Daniel Mercier večeří sám v elegantní francouzské brassserii, přímo vedle něj usedne prezident Francoise Mitterand. V tu chvíli ještě netuší, jak jemu a několika dalším Pařížanům změní toto nenápadné setkání život. Klobouk, který si tu prezident toho večera zapomene, totiž zřejmě ukrývá tajemství moci a úspěchu, který nám někdy proplouvá mezi prsty. Jak jinak vysvětlit celý řetězec překvapivých událostí, které to všechno spustilo?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Le Chapeau de Mitterrand , 2012


více info...

Přidat komentář

Milton
27.12.2023 4 z 5

Čtivé, vtipné!

PFP
05.11.2023 4 z 5

Na začátku mi přišlo, že to kapánek druhne, ale pak se vše rozjelo. Od druhého nositele klobouku už to bylo výrazně zábavnější. Rozhodně jsem si knížku užila a koupila ji tetě k narozeninám. Moc příjemná jednohubka na večer.


Metuje
27.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Podobně jako ostatní komentující se mi mnohem více líbila první polovina knížky, čekal jsem buď nějaké hromadné (náhodné či ne) setkání všech nostitelů nebo konec do ztracena. Nedočkal jsem se ani jednoho, ale zvláštní druhé poloviny, hutně spoléhající se na tehdejší politické prostředí a opírající se o umělecké znalosti. Přečteno má člověk rychle, nijak zásadně v paměti nezůstane.

kusma
20.06.2022 3 z 5

Do takové poloviny to bylo docela fajn, pak se tam objevila politika,umělecké kruhy... Myslím, že čtení knihy musí být větší potěšení pro znalého té doby, a stavu věcí. Ale klobouk bych taky na chvilku brala.

MarNe
19.06.2022 5 z 5

Příjemná oddychovka na víkend. Zajímavá zápletka v podobě klobouku, který má téměř magickou moc a dokáže změnit život hned několika lidem. Jako bonus vykreslení krás Paříže i nástin politické situace v dobách prezidenta Mitteranda.

Hobitka
22.03.2022 3 z 5

První polovina knihy mě mile překvapila, a opravdu jsem si ji užila. Druhá polovina byla za mě podstatně slabší, ale pořád dobrá. Závěr neurazil ani nenadchnul.
Celkově bych to shrnula jako příjemné oddechové čtení :)

Lena78537
06.01.2022 4 z 5

Moc milé, pohodové a pozitivní čtení.

EvikU.
11.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Tahle knížka mě mile překvapila. Sice je v červeném hodnocení, ale příběh o nějakém klobouku prezidenta se mi moc nezamlouval. Nakonec jsem mu ale díky hodnocení zde na databázi dala šanci a četlo se to fantasticky. Na jeden zátah, ani jsem nevěděla jak a byla jsem na konci.

Je to takové milé povídání o klobouku, který dodá svým nositelům odvahu a síla myšlenky je velká, když věřím, že s kloboukem na hlavě vše dokážu. Byl totiž kouzelný a kouzelná byla i kniha o něm. :-)

knihveru
02.09.2021 4 z 5

Půvabná útlá knížka, která se čte sama. Nelíbil se mi konec. Znalec tehdejších reálií si knihu jistě vychutná více než běžný čtenář.

bekule
31.08.2020 3 z 5

3,5
Červený zápisník měl pro mě větší kouzlo.Tento příběh putujícího klobouku od jednoho majitele k druhému je sice zajímavý nápad ovšem celkový dojem pokazila přemíra politiky a závěr to celé tak nějak shodil.

tereza1198
14.04.2020 4 z 5

Na konci je SPOILER
Pohodová a milá kniha o životních rozhodnutích a kapce štěstí. Několik různorodých lidí si během knihy vyzkouší nosit klobouk prezidenta Mitteranda. A všem to změní život. Kniha hraje na jistou nostalgickou notu. Mluví se tu o walkmanech, filmech které můžete vidět v televizi už rok po premiéře a celý svět tam působí tak nějak pomaleji. Nejvíc se mi líbila část s vůní páleného dřeva a výrobou parfému. Poslední - politická část - mě bavila nejméně. Pokud něčemu nerozumím, tak je to politika a moderní umění. Jediné co mě opravdu naštvalo a celý příběh mi otrávilo bylo to SPOILER, že prezident Mitterand o tajemné moci klobouku věděl a sledoval ho. To mi přišlo k ničemu. Raději bych, kdyby klobouky osobnost svého původního majitele nasávaly a pak předávaly dál.

Luciefever
29.11.2019 4 z 5

Milé, velmi milé :) Knihu posílám dál, ať cestuje a potkává se s dalšími lidmi, stejně jako prezidentův klobouk.

ladyka
07.04.2019 5 z 5

Milé svěží čtení, taková příjemná "inteligentní" oddechovka až pohádkového charakteru. Utkaná z několika navazujících příběhů, jejichž spojnicí je zapomenutý klobouk prezidenta Mitteranda, který má magické schopnosti. I když se mi Žena s červeným zápisníkem líbila o něco víc, nemohu než dát i této podařené knížce 5* a vřele ji doporučit.

dendishek
15.10.2018 5 z 5

Daniel Mercier, Fanny Marquantová, Pierre Aslan a Bernard Lavalliere. Co mají tihle lidé společného? Náhlý popud změnit svůj život tak, jak si vždy přáli, ale nenašli k tomu nikdy odvahu. Dokud se do jejich cesty nepřipletl osudový Mitterandův klobouk. Za zmínku také stojí krásné vyobrazení míst v Paříži, např. park Monceau, čtvrť Batignolles, nádraží Saint Lazare, Burenovy sloupy, atd. Konec mile překvapil. Líbí se mi, že je autorova tvorba zaměřená na "hledání někoho nebo něčeho", co pomaloučku, ale jistě, mění Váš život.

MayB2
12.10.2018 4 z 5

Ten klobouk by se mi hodil. Na chvíli jsem se sice v četbě zasekla, ale není to tím, že by byla kniha špatná, spíš jen pomalejším tempem vyprávění.

evask
23.08.2018 3 z 5

Dobrý nápad. Ale jinak mě to nijak zvlášť nezaujalo.

Salonka
14.07.2018 4 z 5

Veľmi príjemná a pútavá letná oddychovka. Keď k vám s prímorským slnkom nedbalo sa opierajúcim o vypracované bruško, kusom zlatistej pláže pod chrbtom a knižkou v rukách ako tienidlom príde pán mikrospánok, nič sa nestane – pádom na vašu tvár vám toto dielko určite nevyrazí oko a vďaka krátkym kapitolám a nenáročnému, ale zaujímavému príbehu sa po zobudení "napojíte späť" aj s nebezpečne zohriatymi mozgovými bunkami. :-)

Mitterrandov klobúk si viem predstaviť ako nádherný, skvele obsadený film, plný teplých farieb a veľkomestských vôní, s fantasticky ľahkým, závideniahodným francúzskym šarmom a bonmotmi. Tak by to bolo dokonalé.

ElizabethK
10.07.2018 4 z 5

Krásná oddechová kniha. Námět je zajímavý, zpracování příjemné a postavy vesměs sympatické. Jen se bojím, že ve mě kniha nezanechala nic, co by mi výrazněji utkvělo v paměti - což ovšem nemusí být nutně zápor.

honzaknihovna
30.06.2018 5 z 5

Velmi příjemné, oddychové čtení.

gleti
23.06.2018 4 z 5

Téměř pohádkový příběh o životních změnách, jejichž zárodky nosíme v sobě, ale občas potřebujeme impuls, který by nás vykopnul z bažiny splínu a depresí.

Štítky knihy

prezidenti

Autorovy další knížky

Antoine Laurain
francouzská, 1972
2016  78%Žena s červeným zápisníkem
2017  79%Prezidentův klobouk

Kniha Prezidentův klobouk je v

Přečtených84x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených4x
Knihotéce53x
Chystám se číst40x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x