Prezident, papež a premiérka: Trojice, která změnila svět

Prezident, papež a premiérka: Trojice, která změnila svět https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112595/bmid_prezident-papez-a-premierka-63c7ef7ac5661.png 4 9 2

Podtitul : Trojice, která změnila svět. Byli to tři manažeři středního významu a nikdo si nepředstavoval, že se někdo z nich dostane až na vrchol. Ronald Reagan byl na prezidenta už moc starý - a vždy příliš konzervativní. Margaret Thatcherová nebyla jen příliš konzervativní - byla to žena a nebyla na žádném seznamu budoucích vůdců konzervativní strany. A pomyšlení na polského papeže bylo skutečně absurdní, zvlášť když kardinál, o kterého šlo, byl zatvrzelý antikomunista a obránce katolické ortodoxie v době, kdy byli v církvi i po celém světě mnozí přesvědčeni, že budoucnost patří na sovětské straně a na západě sociálnímu liberalismu. Všichni tři nejen vystoupili až na vrchol, ale všichni také přežili vražedné atentáty, pomohli k zázračnému mírnému osvobození východní Evropy od sovětského komunismu a znovu oživili své země i Západ. O tomto všem píše zkušený novinář a pisatel projevů Margaret Thatcherové John O´Sullivan v této knize.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Ideál
Originální název:

The President, the Pope and the Prime Minister: Three Who Changed the World , 2006


více info...

Přidat komentář

xulij01
06.12.2023 4 z 5

Tři velké osobnosti dějin: prezident Ronald Reagan, premiérka Margaret Thatcherová, papež Jan Pavel II. Málokdo čekal, že by mohli dosáhnout tak význačných postů. Autor sleduje především období, kdy byli u moci a bez přehánění lze říci, že svojí činností vývoj světa značně ovlivnili. Nelze tvrdit, že by knížka byla zcela objektivní, spisovatel byl dokonce zvláštním poradcem Thatcherové. Z textu je cítit, že si těchto osobností velmi vážil a obdivoval je. Velmi zajímavý byl vztah Reagana a Thatcherové, byli blízkými přáteli a chovali k sobě velký respekt. Každopádně vyprávění je velmi poutavé a nabité celou řadou zajímavých informací. Autor vcelku často cituje i z jiných děl.

nightlybird
29.02.2012 5 z 5

Biografie nebývají zpravidla řazeny mezi knihy – bez ohledu na to, jakou osobností se zaobírají – o kterých se dá s jistou mírou nadsázky tvrdit, že jde o napínavé čtení. O této knize se to ale tak trochu říci dá. Je to dáno i tím, že nejde jen o suchý popis úseku života tří osob, ale i o popis časti evropské historie, naplněné dějinnými zvraty a popisem jejich souvislostí. Možná je to dáno tím, že popisuje období života tří osobností, které se bezesporu zapsaly do dějin 20. století, možná je to vliv autora, který povoláním novinář, sledoval bezprostředně jejich kariéru a do jisté míry jí byl spoluúčasten a dokázal popsat průběh událostí, které vedly k pádu komunismu střízlivým, nekomplikovaným a čtivým jazykem, třeba je ale čtivost knihy způsobena tím, že většina z nás tu dobu docela dobře pamatuje, ať už zprostředkovaně nebo byla jejími současníky. Nebo je to prostě kompilát všech těchto faktorů.
Když někoho postihne nějaký fatální životní malér, říká se, že byl ve špatnou dobu na špatném místě. Rovněž se tvrdí, že dějiny nejsou tvořeny jednotlivci, že je vytváří doba. Tak si troufnu prohlásit, že ty tři – ostatně před vstupem na jeviště zvané dějiny nepříliš výrazné a obecně známé - osobnosti byly prostě v pravé chvíli na správném místě. V okamžiku, kdy čas dozrál, byli na místě, ze kterého se mohli zapojit do zvratu historie, každý z nich na jiném a jinak. Jejich zásluha je tedy především v tom, že toho byli schopni. A tuto jejich schopnost je autor schopen popsat. Nestaví se k proběhlým dějům jako nezaujatý kronikář, dává jednoznačně najevo, na čí straně jsou jeho sympatie, nenechá vás na pochybách, jaké je jeho vidění dobra a zla. Dává nám tedy možnost porovnat svůj pohled a názory s tím, co jsme si sami mysleli tehdy a co si myslíme dnes. Někdy je taková konfrontace potřebná.


Štítky knihy

Jan Pavel II., papež, 1920-2005 Margaret Thatcherová, 1925-2013 konzervatismus Ronald Reagan, 1911-2004

Autorovy další knížky

John O´Sullivan
britská, 1942
2007  87%Prezident, papež a premiérka: Trojice, která změnila svět
1994  44%Liberalismus konce 20. století

Kniha Prezident, papež a premiérka: Trojice, která změnila svět je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst6x