Převozník

Převozník https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472507/bmid_prevoznik-pfO-472507.jpg 4 20 7

Převozník série

1. díl

Země se ještě nevzpamatovala z poslední velké války. Neexistují žádné státy, jen jeden velký, chudý a zbídačený svět. Lidé žijí v troskách měst a jen hrstka z nich se ještě odváží věřit, že jednou bude líp. Pětice mladých lidí dostane možnost účastnit se tajemného experimentu. Přijmout ale znamená opustit své blízké a pro okolní svět na několik let přestat existovat. Přesto má každý z nich svůj vlastní důvod, aby nabídku přijal. Čeká je nebezpečné objevování zrádných světů uvnitř lidského podvědomí na konci všeho. Ještě nikdy nebyli tak blízko smrti…... celý text

Žánr:
Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Pointa
více info...

Přidat komentář

carbici
09.10.2022 2 z 5

No... v první půli knihy si téměř neustále někdo hrál s neposlušným pramenem vlasů, až jsem si říkala, zda se jedná o výplňkové věty, aby bylo víc textu, nebo fetiš. Proč má část postav anglická jména a část česká, jsem nedokázala rozklíčovat už vůbec
Posledních cca 50 stran jsem se už těšila na konec. Jedna hvězda za práci korektora, jedna za odvahu vydat knihu.

Knihomolka97
07.09.2022 4 z 5

Měla jsem trošku obavu, že mi bude trvat se začít a zorientovat se, ale nebylo tomu tak. Příběh mě vtáhl od úplného začátku, který ve mě vzbudil zvědavost. Líbila se mi atmosféra i vymyšlený svět a celkově originální námět. Vše vysvětleno a popsáno moc pěkně, četlo se to dobře a byla jsem zvědavá, co se bude dít dál, jak to celé bude probíhat.
Postav je vícero a každá dostává svůj prostor, což je skvělé. Oblíbila jsem si vesměs všechny a na konci mi bylo jedné, vlastně dvou postav hrozně líto.
Na závěr to byla docela jízda, dost se toho událo a nechybělo napětí. Ale přiznám, že chvilkama jsem byla trochu zmatená a některé momenty jsem četla i 2x, abych to správně pochopila. A romantická linka? Velmi, velmi mírná, spíš takový náznak, ale našla jsem. :D Opravdu doufám, že se dočkám dalšího dílu.


johoho
26.07.2022 5 z 5

Kniha mě mile překvapila. Zajímavý a originální námět, napínavý děj a hlavně ta silná postapo atmosféra. Možná jsem si jen občas říkala, že bych se ráda dozvěděla něco víc o světě, kde se příběh odehrává, ale třeba se nám to autorka chystá nastínit až ve druhém díle... Velice mě také zaujala jedna z postav a jsem hodně zvědavá až nám autorka v příští knize odkryje její minulost. Konec knihy byl pro mě dost emotivní...

Ronnie68
27.05.2022 3 z 5

Kniha mě zprvu zaujala skvělou obálkou .... A kniha se četla celkem dobře a rychle ... Jen mi připadalo, ze postavy nebyly tak vykreslené, jak v jiných knihách.... Takže pro mě to asi nebyl pravý šálek čaje ... Ale neříkám, ze to bylo spatne.....

Affares
11.02.2022 3 z 5

Velmi tleskám za námět, který má velkou hloubku! Zvažoval jsem mezi 3-4 hvězdami, nicméně viděl bych to na 3,5. Je mi jasné, že v prvním díle nejde odhalit vše, nicméně zápletka mohla být horší, postavy temnější a složitější/komplexnější. Chyběla mi tam větší "realita" problémů, přišlo mi to místy moc přímočaré. Ale jinde zase super zvraty, kdy za mne největší pecka byla závěr, ten jsem si jako čtenář užil. Rozhodně se nejedná o špatnou knihu a naopak těším se na další díl, kde věřím, že se dostane děj to větší propojenosti.

Jajiinka
07.01.2022 5 z 5

Dokonce tam i je prostor pro nějakou tu romantickou linku, která není až tak využita z důvodu dilematu hlavního aktéra. Pasáže, kdy pracovali a pouštěli se do lidského vědomí mě velmi bavily a dokázala jsem si je představit do posledního detailu. Konec příběhu je velmi emocionální a musím se přiznat, že mi dokonce ukápla více než jedna slza. Atmosféra tohoto díla je dramatická a chvílemi mysteriózní. V knize nebyl okamžik, kdy bych se nudila či měla nutkání si dát na chvilku od příběhu pauzu, spíše naopak.

______________- Celou recenzi najdete v záložce Recenze / Recenze na sci-fi knihu od mladé české autorky__________

PrincaListicka
10.12.2021 5 z 5

Atmosféra celého příběhu je naprosto neuvěřitelná. Jako by ji čtenář byl schopen vnímat skrze stránky...tu beznaděj a prázdnotu, to malé zrnko naděje někde v dálce.

Byla jsem do děje vtažena takřka okamžitě a během prvních kapitol jsem až odmítala uvěřit tomu, že by tenhle příběh mohl být tak skvělý. Pořád jsem měla trochu obavu, že přijde něco, co mě zklame, co můj názor změní. Nepřišlo. Brilantní dějová linka, atmosféra, hluboce promyšlené postavy a jejich pohnutky provází čtenáře od začátku do konce.

Každá z postav si nese své břímě, nikdo z nich není bezstarostný. Každý má důvod být ochoten vzdát se všeho a několik let riskovat i to poslední, co jim zbylo - holý život. Něco takového je člověk schopen udělat obvykle jen z hluboké lásky k někomu dalšímu. Ať už je to partner, děti, rodiče. Není to vždy snadné a naši hrdinové často pochybují. Pochybují, zda to, co dělají, má vůbec smysl. Jestli to za to všechno stojí. Jestli až se po letech znovu vrátí do normálního života ještě vůbec bude k čemu se vracet. Zda na ně někdo bude čekat.
Postavy poznáváme postupně víc a víc, dostáváme se hlouběji do jejich minulosti, zjišťujeme, proč byli ochotni podstoupit něco tak složitého.

Děj ubíhá závratným tempem a i když se prostředí děje takřka nemění, nejsou zde zbytečné, hluché pasáže. Vše, co je řečeno, má nějaký význam, něco se nám snaží ukázat, připravit na to, co přijde.
Akce v podobě soubojů či fyzických střetů zde prakticky není, není však potřeba. Veškeré drama se bez ní obejde. A vy budete s každou další kapitolou toužit pochopit ty drobné detaily, které vám stále unikají mezi prsty, ty drobné souvislosti, které vás nevyhnutelně dovedou k rozuzlení celého příběhu. Celý příběh nutí čtenáře k přemýšlení nad tím, jak by se asi v takové situaci zachoval on sám a nutí ho také prožívat psychicky náročné situace spolu s hrdiny, což není vždy jednoduché. Já sama musím říct, že příběh měl poměrně velký dopad na mou psychiku a na konci mě dokonce dojal.

A samotný konec? Už jsem měla sto chutí se rozzlobit nad tím, že autorka zapomněla některé věci dovysvětlit. Ale naštěstí vždy čtu poděkování na konci knihy, a tady jsem se díky němu dozvěděla, že pokračování už je na cestě.

Mám pocit, že mezi čtenáři stále panuje názor, že velmi mladí autoři nemohou napsat stejně kvalitní knihu jako autoři s letitou praxí. Do jisté míry se se zkušenostmi psaní samozřejmě zlepšuje, ale já osobně si myslím, že pokud má autor talent, je úplně jedno, jestli mu je 15 nebo 50. A rozhodně si myslím, že by se čtenáři neměli nechat odradit věkem autora, případně si podle něj vytvářet předsudky. Kniha Převozník je toho rozhodně důkazem.

Autorovy knížky

Zuzana Pokorná
česká, 2002
2021  81%Převozník

Kniha Převozník je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce56x
Chystám se číst30x
Chci si koupit6x
dalších seznamech3x