Převorství u pomerančovníku

Převorství u pomerančovníku https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428807/bmid_prevorstvi-u-pomerancovniku-83e-428807.jpeg 4 537 159

Kořeny chaosu série

1. díl

Svět je nesmiřitelně rozdělený. Královenství nemá dědičku. A dávný nepřítel se probouzí. Říši Inysu už přes tisíc let vládne berethnetská dynastie. Královna Sabran musí počít dědičku, aby svou zemi zachránila před zničením. Stále však není provdaná a ke dveřím její ložnice se plíží hrdlořezové. Ead Duryanová je u dvora jednou z mála cizinek. Vypracovala se na pozici dvorní dámy, ve skutečnosti však zůstává věrná utajenému společenství Rudých panen. Nespouští oči z královny Sabran a pomocí nedovolených kouzel ji tajně ochraňuje. Na opačné straně temného moře se dívka Tané celý život cvičí v bojovém umění, aby se mohla stát dračí jezdkyní. Okolnosti ji však doženou k rozhodnutí, které ohrozí celou její budoucnost. Západ a Východ tvrdošíjně odmítají spolupracovat, avšak síly zla procitají z tisíciletého spánku…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Host
Originální název:

The Priory of the Orange Tree , 2019


více info...

Přidat komentář

ZoeChaya
08.04.2024 2 z 5

Mám ráda fantasy, a to je asi potíž.
Toto mi přišlo jako připodobenina Hry o trůny bez čuňačinek. Vědět pokaždé, co která postava měla na sobě, sledovat všechny pozdravy u snídaně, oběda i večeře, kdy chodí na wc, to mě nebaví. Styl rozvláčný, dějová linka předvídatelná. Kdyby kniha měla třetinu stran, tak by byla výrazně lepší.

Kni-holka
19.03.2024 3 z 5

Se Samanthou Shannonovou jsem se poprvé setkala u série Kostičas, do jehož příběhu jsem se po prvních stránkách zamilovala. Proto bylo Převorství u pomerančovníku jasnou volbou. Na rozdíl od Kostičasu je ale Převorství složitě propletená fantasy s množstvím postav a dějových linek. A to miluju!


Teruberu
01.03.2024 4 z 5

Příběh se mi líbil a bavil mě, ale proč se musí do fantasy světů cpát ta komunita nechápu.

monikasbookclub
24.02.2024 4 z 5

Převorství u pomerančovníku se řadí mezi nejdelší knihu, kterou jsem zatím přečetla. A doufám, že i po delší dobu to tak zůstane. Když Vás u této knihy neodradí počet stran, tak se do ní určitě pusťte. Mě uchvátila jednak na první pohled dokonalou obálkou, tak celým autorčiným fantasy světem. Opravdu je svět detailu propracovaný a dechberoucí. To propojení magie a draků spolu s propracovanou rozdílnou kulturou národů bylo opravdu radost číst. Autorka má opravdu nehoráznou představivost. Ze začátku je u knížky dost možné, že budete zmatení, protože hned v prvních stránkách je nám představeno spoustu postav s vlastní dějovou linkou. Ovšem poté, až už se do vyprávění více začtete dokážete ocenit děj a všechno Vám krásně začne do sebe zapadat. Samotný závěr, který sice není na moc stránek, je opravdu třešničkou na dortu.
Za mě jediným, ale zato obřím mínusem knihy byly postavy. Při čtení mi totiž přišlo, že do značné míry byly upozaděny a více prostoru se dostávalo světu plnému draků a magie. Což mi sice v celkovém obraze nevadilo, ale kdyby byly i postavy mnohem lépe propracované posunulo by to příběh úplně na jinou úroveň.

Moc děkuji @kat.sardicka a @hostbrno za poskytnutí knížky.

brunettlibrary
18.02.2024 3 z 5

Je mým dobrým zvykem začít od pozitivního. Kniha je čtivá, to musím seknout poklonu autorce. Příběh je rozvětvený hned od začátku, pár desítek stránek jsem potřebovala, abych se v hlavních i vedlejších postavách zorientovala. (Jelikož jsem knihu četla v e-booku tak jsem si nevšimla, že na konci knihy je udělán jejich souhrn.) Postavy mi byly příjemné a líbil se mi jejich vývoj. Ovšem bylo vidět, že kniha je psaná pro mládež, jinak si nedokážu vysvětlit, proč měly postavy až nadlidskou/zázračnou schopnost unikat smrti. Děj nebyl špatný, ovšem od začátku mi bylo jasné, kam kniha směřuje. Dále mám problém s rozložením děje. Proč jsme se třičtvrtě knihy připravovali na velké finále, které proběhlo na pár stranách? V takového rozsahu knihy (900stran) jsem to čekala trochu jinak. Některé pasáže mi přišly výplňkové až zbytečné, ale neměla jsem s nimi velký problém. Konec mě vůbec nepřekvapil. Knihu bych doporučila. Čtenáři holdující tomuto žánru si příjdou více či méně na své. Ti (jako já) co si fantasy přečtou občas, bych doporučila sáhnout po něčem jiném. :)

Šustýnka
29.01.2024 3 z 5

Kniha sleduje velké množství postav v mnoha národech, takže se zde nachází spousta jmen, míst a historie, což je ze začátku trochu složitější, ale v průběhu se do toho člověk dostane.
Hlavním tématem knihy je náboženství, všechno se točí kolem různých náboženství, které vykládají stejné události různými způsoby. Všichni jsou přesvědčeni, že mají pravdu a že ostatní náboženství se mýlí, což vede ke konfliktu v příběhu.
Začátek knihy měl pomalé tempo, ale pak ke konci bylo všechno uspěchané a konečná bitva, na kterou čekáme celou knihu byla velmi rychlá, což pro mě osobně bylo docela zklamáním.

Určitě to nebude jedna z mých nejoblíbenějších knih tohoto žánru, ale i přesto jsem si knihu moc užila.

sangreseth
09.01.2024 5 z 5

Převorství je po dlouhé době nová YA fantasy kniha, ve které se vyskytují draci, což je rozhodně příjemná změna od víl. Mimo draků kniha nabízí pár dalších mýtických charakterů a hezký systém magie, který narozdíl od obsáhlého světa a náboženství není nijak složitý. Já jsem z knížky opravdu nadšená, protože mám rozmanité světy ráda. Charaktery v knize jsem si opravdu oblíbila, i když jich spoustu bylo záměrně nesympatických, všichni měli hloubku a jejich chování bylo smysluplné. Romantická linka nezastiňovala děj, příběh se okolo lásky opravdu netočí, ale její vyobrazení bylo krásné a jemné. Přesto je tu pár věcí, co mi dojem z knížky malinko pokazily - asi už jsem až moc zvyklá na série, ale konec této knihy je opravdu koncem, navíc na délku příběhu trochu krátký a asi i neuspokojivý, a je mi líto, že takto propracovaný příběh je už po jedné knize uzavřen. Takový svět bych si přála vidět jako ságu, stál by za to. Příběh má také pár trochu zbytečných odboček, které já si hrozně užívám, ale pro ty, kteří neradi čtou “vedlejší“ pasáže to může být vysilující. Za mě něco mezi 4/5*, ale vzhledem k tomu, jak líto mi je, že už mám knihu za sebou, jsem dala 5. Líbí se mi, že kniha opravdu vypráví celistvý příběh i s minulostí postav a provádí vás světem způsobem, že jste do děje s nimi ponořeni. Rozhodně všem doporučuju.:)

Kopta
01.01.2024

Dost očekávaná záležitost, která je pro mě většina současných fantasy. Vím jen, že jsem přečetl více než sto stránek, ale nic mi to nedalo. Nic si z knihy nepamatuji. Jen se modlím, že se brzy dostanu k audiu, které bude za něco stát.

borufka
21.11.2023 5 z 5

Nemám ráda žlutou barvu, tahle výzva byla tedy dvojitá... takže když jsem našla tuhle krásnou (přestože žlutou :-D) obálku, sedla jsem na knihu a četla a četla a četla... Mám moc ráda tyhle bohaté příběhy, pestrý svět, ráda hledám, kde autoři čerpají inspiraci, a pokud je ještě odvedena velmi slušná redakční práce, tak jsem velmi velmi spokojená.

Izumis
18.11.2023 4 z 5

Kniha má složitější začátek – najednou je představeno hned několik postav s vlastními dějovými linkami, které se střídají a občas to může být matoucí především proto, že žádnou z postav neznáme a prozatím o nich nic nevíme. Příběh se potom pomalu rozvíjí a za chvíli začne vše dávat perfektní smysl. Některé linky se spojí, jiné se zase rozejdou. Touto dobou už je však čtenář s postavami mnohem lépe seznámen a v ději se nadále neztrácí. (Kolem a kolem: vydržte pár desítek stran, do děje se brzy dostanete.)
*možné spoilery, čtěte na vlastní nebezpečí*
Ke konci potom příběh výrazně graduje a vše se zrychluje. Závěrečný souboj je oproti zbytku knihy jen krátkou kapitolkou, avšak autorka to zvládla perfektně a ukázala, že není potřeba vše zbytečně natahovat. Ve skutečnosti takovéto intenzivní souboje a bitvy nikdy netrvají dlouho. Pokud člověk doufá v dobrý konec, je to docela dobře předvídatelné.
*dál jsou zcela určitě spoilery*
Líbilo se mi, že autorka počítá s dobou cestování na koni, na lodi apod. a pokud není využito magie nebo mytických zvířat, vypadá doba cestování reálně. Pokud někdo umřel, pak k tomu byl pravděpodobně nějaký důvod; postavy neumírají zbytečně ani za účelem šokování čtenáře (jen v případě Kita bychom snad mohli polemizovat). Taky mě nadchlo uzavření knihy, kde je jednoduše vysvětleno, co se děje na světě po poražení úhlavního nepřítele a jak se kdo srovnává s nově nastalou situací. Všimla jsem si mnoha náznaků, které by snad mohly být rozebrány v další knize (nebo v „A Day of Fallen Night,“ kterou autorka vydala tento rok). Trochu mě mrzelo, že Věčný císař (a jeho císařská dračice) neměl v knize více prostoru – podle mě by se mohlo jednat o velice zajímavou postavu a také v závěrečném souboji se mohl angažovat více.
Jediné, co mi na knize trochu vadilo, bylo množství romantických scén mezi dvěma ženami – také postelové scény byly jen lesbického charakteru (a že byly i příležitosti napsat něco o ženě a muži). Nechápejte mě špatně, obecně proti tomu nic nenamítám, jen mi to v tomto případě přišlo zbytečné.

SáraR.
15.11.2023 4 z 5

Převorství u pomerančovníku je jedna z nejsložitějších knih, jaké jsem kdy četla. Autorka má neskutečnou představivost, vůbec nechápu, jak tohle všechno zvládla vymyslet. Kniha se mi moc líbila a nedám na ni dopustit. Sice mi čtení zabralo trochu více času, než jsem čekala, ale stálo to za to. Ze začátku jsem měla docela problém v orientování se v mapě, postavách a vlastně úplně ve všem, ale od cca 200 strany se to zlepšilo a pak už jsem si čtení jen užívala. Pár postav jsem si oblíbila, jako třeba Ead a Sabran, Tané a Naymathun. Tyhle čtyři jsou prostě kouzelné (doslova, teda kromě Sabran). Kniha se nečetla úplně snadno, rozhodně bych ji doporučila číst spíše v klidu doma, hlavně ten začátek. ;)

isabokmal
01.10.2023 3 z 5

Upřímně? - Kdybych se nedala do společného čtení, asi bych si knihu nepřečetla.
Ze začátku mi trvalo se do ní začíst, byla celkem pomalá a vše se zbytečně táhlo. Pak přišly živější pasáže, začalo se něco dít a opět jsme se začali loudat. A v samotném konci, když doufáte v perfektně propracovanou bitvu, se párkrát mávne mečem.. konec. Pardón, ale tohle prostě ne

Musím ale podotknout, že autorčin svět byl neuvěřitelný! Perfektně propracovaný a vystavěný na skvělých základech. Byl rozmanitý, co se týká jazyků, náboženství, kultur, ale i postav. Rozhodně jsem ho viděla naprosto živě. Smekám!

Postavy - těch tam bylo víc než dost. Některé byly hodně zajímavé a bavily mne, ale jiné mi přišly naopak zbytečné a opravdu tam nemusely být.

Já miluju fantasy, ale tahle kniha pro mě nebyla to pravé. Tak je to high fantasy, což očividně není můj šálek kávy, ale i tak nebyla špatná, jen jsem od ní čekala trochu víc.

Teea
29.09.2023 4 z 5

Kniha mě zaujala zejména svou krásnou obálkou.
Příběh byl promyšlený, dobře napsaný, svět skvěle popsaný.
Ale ze začátku se příběh táhne, je zde strašně moc postav, ve kterých se těžko orientuje.
Zklamaná, protože jsem čekala víc, nadšená, protože příběh byl velice povedený. Konečné rozuzlení nečekané

Knihomolka_09
14.09.2023 5 z 5

Že začátku se mi to zdálo dost zmatené - hodně postav...ovšem po 100 stránkách se to hezky rozjelo. Doufám, že ještě někdy budu číst takový biják.

Bookworm345
09.09.2023 2 z 5

Moc dlouhý a nudný, ale worldbuilding je vážně úžasně propracovanej a zajímavej. A proč 120 postav. Však by úplně stačili Ead, Niclays, Tané, Loth a Sabran ale né musí jich tam být 120. Většina z nich tam ani nebyla. Obálka ale nádherná. Normálně mi lgbt postavy v knihách nevadí * Nico di Angelo, Tess Taurus and Jesper Fahey approves* ale tady mi to sem do tohohle světa absolutně nesedělo. Je to teda spíš nástroj jak někomu způsobit otřes mozku třetího stupně než jako napínavá kniha.

M.C.SMITH
27.08.2023 3 z 5

Tato kniha byla pro mne opravdu výzvou a to ne v dobrém slova smyslu.
Do čtení jsem se musela nutit a ač kniha nebyla špatná, mne opravdu nezaujala.
Občas jsem se ztrácela v postavách.
Knihu jsem dočetla a vím s určitostí, že se k ní už nikdy nevrátím.

mnohoknih
19.08.2023 4 z 5

Tohle byl příběh zkoušející čtenářovu trpělivost. 750 stran sledujeme, jak se nitky jednotlivých postav sbíhají do velkého finále. Kniha má 6 hlavních kapitol, v nichž se střídají vypravěči z Východu a Západu. Je tu opravdu hodně postav, vždyť se tu potkávají královské a císařské dynastie, lidské i dračí. Naštěstí je v knize souhrn postav i rejstřík výrazů. Svět je popsán barvitě, rozdílná náboženství také. I postavy vás zaujmou. Jsou to převážně silné ženy a když už se objeví na scéně muž, je též charakterní. Příběhu není co vytknout, najdete si postavu, kterou si oblíbíte. Najdete i postavu, co vám bude pít krev. Přesto mi to přišlo nemastné, neslané. Taková kronika jedné změny. Dala bych 3*, ale jsou tam dračí božani a nádherná, na dotek příjemná obálka.

Bětuu
15.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha je sice tlustá, ale zajímavá obsahem! Nejvíc mě teda dostala smrt Kitstona, moje oblíbená postava! Taky mi přišlo, že autorka mnohem víc upřednostňuje silné ženy, před kluky. Kniha se ale rychle četla a byla fajn, jen chvilku trvá, než všechno pochopíte.

Frizer
29.06.2023 3 z 5

Prumerne nudne fantasy spise pro mlade divky...spise ya....nenadchne, ale uplne asi neurazi. Ja se nudil...jo, a jsou tam draci. Nesnasim "draci" fantasy. Jedna hvezda navic za obalku, ta se povedla. Na vystavku do knihovny fajn.

KnihomolkaKatka
20.06.2023 3 z 5

Pro mě celkem zklamání. Porovnám-li to s Božím hrobem, který je o 300 stran kratší za to nabitý akcí. Prvních 250 stran jsem se celkem zamotávala v postavách. Vadilo mi, že autorka kapitoly pojmenovala Východ, Západ atd., v tom jsem měla zmatek po celou knihu, kde kdo je. Pro mě bylo důležité, že jsou na moři nebo na souši. Je fakt, že jsem to četla jako e-knihu a možná, kdybych knihu měla ve fyzické podobě, užila bych si ji víc vzhledem k tomu, že jsem po dočtení zjistila, že má i soupis postav.
Přesto, že jsem se v postavách prvních 250 stran ztrácela, je první polovina knihy výborná a užila jsem si ji. Druhá polovina knihy pro mě byla taková těžkopádná, málo akční a posledních sto stran jsem se nemohla dočkat, až knihu dočtu. Škoda. Svět je promyšlený hezky.
Líbilo se mi číst o moři a děj ohledně Lotha. Myslím, že kdyby autorka knihu rozdělila do více dílů, tak by to bylo lepší. Mělo by to i větší spád. Obvykle mi tlusté knihy nevadí, ale tohle mi prostě úplně nesedlo. Hodnotím 3,5* za svět, vztahy a pěknou obálku.

Štítky knihy

draci magie pro dívky fantasy LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Samantha Shannon
britská, 1991
2014  85%Kostičas
2020  82%Převorství u pomerančovníku
2015  87%Vidořád
2017  84%A zrodí se píseň
2022  84%Když spadne maska

Kniha Převorství u pomerančovníku je v

Právě čtených47x
Přečtených655x
Čtenářské výzvě206x
Doporučených58x
Knihotéce468x
Chystám se číst551x
Chci si koupit133x
dalších seznamech12x