Převážně zdvořilý Leopold

Převážně zdvořilý Leopold https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432861/bmid_prevazne-zdvorily-leopold-MFF-432861.jpg 2 92 33

Leopold, novinář ve středním věku, žijící ve stereotypním manželství s Nelou, má až nutkavou potřebu vyjadřovat se ve verších a za všech okolností zůstávat zdvořilý, což ho občas dostává do velice prekérních situací. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že když se rozhodne doprovodit svou ženu, povoláním učitelku, její dvě kolegyně a tchýni na hudební festival Sázavafest, podstoupí jeho život zatěžkávací zkoušku…... celý text

mila2411
mila2411
07.11.2023 odpad!

Další kniha "nového Viewegha", kterou jsem prostě nedal. Sorry, ale nedalo se.

JáraTym
JáraTym
26.07.2022 1 z 5

(SPOILER) Jestli toto někdo myslí vážně a navíc tomu říká literatura, měl by si zajít na vyšetření. Viewegh od jisté fáze svého života píše naprosto nesmyslně, s přehnanými vulgarismy a nechutnostmi. Chápu, že neprožil zrovna hezké chvíle, ale tyto své pocity by měl raději ventilovat jinam, než do něčeho, co se může dostat k lidem.

Vystavění celé "zápletky" na skupinovém sexu, který avizujete v každé předešlé kapitole tohoto "humoristického románu" který protkáváte sebelítostí a ufňukaností hlavní postavy u psychiatra, je až zvrácené a ačkoliv, při vší skromnosti jsem empatický čtenář, nepřidávám této historce právo na literární existenci, přestože se jedná o poslední knihu Michala Viewegha ve které se alespoň pokusil vytvořit hlavní postavu jinak, než podle svého života a která má vydatelný rozsah.


kotatkoz
kotatkoz
13.05.2022 1 z 5

Bohužel už skoro tradiční slátanina, kde jakoby z každé stránky čišela snaha natahovat rukopis co nejvíc, ať to vůbec lze vydat jako knihu. Příběh poměrně o ničem, postavy nikterak zajimavé, Leopoldovo glosování až přehnané, prostě naprostá absurdita... Moc Vieweghovi držím palce, ať se se ještě dokáže chytit své dřívější sliny, kdy všeho bylo tak akorát a byť nikdy asi nešlo o závratná literární díla, člověk alespoň nemusel litovat času, který nad knihou strávil...

jprst
jprst
27.01.2022 1 z 5

Špatné? To rozhodně ne, je to ještě daleko horší a jen to potvrzuje skutečnost, že pouhé jméno autora dokáže nalákat čtenáře i na tenhle trapný propadák. Hodnotím jednou hvězdou jen proto, že jde o českého autora.

Leona333
Leona333
05.01.2022 2 z 5

Po dlouhé, opravdu hodně dlouhé době jsem se rozhodla, že si přečtu něco novějšího od Michala Viewegha. No a jsem si téměř jistá, že s tímto autorem končím. Jak rychle jeho hvězda vylétla vzhůru, tak rychle i padá...
Takové neslané, nemastné čtení to bylo. Bez jakéhokoliv originálnějšího nápadu. Tedy pokud bych všechny ty vulgarismy, co v knize jsou, neměla považovat za něco nového a převratného...

LenkaMaresova
LenkaMaresova
11.10.2021 1 z 5

Dočetla jsem jen díky tomu, že v knihovně měli dovolenou. Utahané, nudné, slabé.

Lucie_1986
Lucie_1986
02.09.2021

Puvodne jsem chtela dat hvezdy dve, to jsem ale jeste nebyla u konce... Jediny duvod proc jsem knihu docitala byla zvedavost, k cemu konkretne na konci knihy doslo, ale byla to jen ztrata casu. Obcas v zacatcich to mozna vypadalo nadejne, napr. cesta vlakem. Pak se ale kniha hodne tahla a obcasne trapne hlasky..? To si mohl autor fakt odpustit. Z meho pohledu cele takove bez napadu. Lze napsat prijemnou knihu bez vetsi zapletky, kterou budete ctit cist i kdyz uz stejne predvidate jak vse dopadne, ale tohle bohuzel neni ten pripad.

Jancas.s
Jancas.s
19.05.2021 odpad!

"Od Leopoldových slovních průjmů, jejichž jediným motivem je snaha zamaskovat cizoložství (což má asi stejnou šanci na úspěch, jako když se třeba stopatnáctikilový řidič polského kamionu v keřích za dálničním odpočívadlem pokouší zakrýt fastfoodový smrad svých hoven jedním papírovým kapesníčkem s chemickou vůní eukalyptu), raději zpět k tuhé stolici prózy..".
Tohle opravdu NE. Táhlé, nudné, stran Leopolda rádoby intelektuální dialogy jsem přeskakovala, to bylo za trest (což je blbý, když je na tom defacto postavená kniha). Děj? Příběh? Neexistuje.
Tato kniha mi, vážení, nedala absolutně nic, pouze ujištění, že v případě autora už prodává jen a pouze jméno.

Prey
Prey
03.05.2021 1 z 5

Ajajaj, to bolí, to bolí. X-tý pokus o comeback a pořád je to horší a horší. Asi se všichni nevyhnutelně staneme vlastními karikaturami.

kkouzlo
kkouzlo
12.04.2021 1 z 5

Tímto končím s Vieweghem...už se to fkat nedá.
Knihu mi půjčila tchýně, která měla problém ji dočíst, já ji dočetla jen proto, že se mi hodí do výzvy

stajka
stajka
16.03.2021 1 z 5

Vieweghovy knihy jsem nikdy nepokládala za excelentní díla, ale tohle je to nejhorší, co jsem od něho četla (v rámci výzvy). Jestli to byl pokus o erotický román, tak hodně chabý.

marion1
marion1
23.01.2021 2 z 5

Na mě moc upovídané. Nápad celkem dobrý,ale možná by stačila polovina nebo ještě méně stránek.

ESTýna
ESTýna
06.12.2020 2 z 5

Jsem velkou fanynkou Michala Viewegha,ale toto se opravdu nepovedlo. Děj se vleče a v podstatě je o ničem. Tři hvězdičky jsem dala opravdu jen proto,že jsem fanynka.

Luluhappy
Luluhappy
27.11.2020 1 z 5

No.. Tak tohle se opravdu nepovedlo. V porovnání s ostatními jeho knihami, mě tato vůbec nebavila. Jeden příběh, co se hodně hodně vleče. Jakoby autor chtěl naplnit nějaký počet slov či stran, nevím. Pár vtipných momentů tam je, ale než se k nim prokoušete, budete tak znavení, že se ani nezasmějete.

JoSvob
JoSvob
18.11.2020 3 z 5

Precteno v ctenarske vyzve. Neurazilo, nenadchlo. Vyrazne lepsi nez Melouch, vyrazne horsi nez Bajecna leta. Proste typicky Viewegh. Otazka proc je zrovna tento autor tim nejprodavanejsim, kdyz i mnohe prvotiny zacinajicich autoru jsou lepsi, vsak i nadale pretrvava.

Pavlapila
Pavlapila
12.11.2020 3 z 5

Není to můj šálek kávy. Knihu jsem dostala darem a hodila se mi do výzvy. Jinak autora nemusím. Ale chápu, že pro někoho OK. Kladně hodnotím, že je to slušná "oddychovka", když nechcete nad ničím přemýšlet :)

OldaB
OldaB
07.11.2020 2 z 5

Kniha ve Vieweghově stylu a pro jeho čtenáře, k nimž se po množství přečtených knih vlastně řadím. Autor psát umí, o tom žádná, ale námětově zůstává v době před 25 lety. Některé pasáže úplně zbytečné (sáhodlouhé rozbory u psychiatra), někde zase něco chybělo (výlet na jednorožci). Neměl jsem problém do dočíst, ale pořád mi přijde, že by to chtělo něco víc a hlavně něco jiného.

Luccinda
Luccinda
31.07.2020 3 z 5

Pokud už jste něco od Michala Viewegha četli, tak asi víte, co od jeho knížek očekávat. A přesně to také dostanete. Převážně zdvořilý Leopold je zkrátka příjemná oddechovka, která je napsaná tak lehce a čtivě, že tou knížkou přímo prolítnete. Jen místy jsem se pozastavovala nad některými událostmi, které byly tak šílené a absurdní, jak to umí napsat jenom Viewegh. A mně jeho humor zkrátka sedí!

Snad jediná věc, která mi na knížkách Michala Viewegha vadí, jsou četné vulgarismy, které mi tam přijdou celkem zbytečné. Autor také z mně neznámého důvodu začal do přímé řeči cpát anglicismy, což se ale k postavám vůbec nehodí. Nechci nijak podceňovat české čtyřicátníky, ale nepřijde mi, že by bylo běžné, aby mezi sebou běžně rozmlouvali v angličtině.

Jinak jsem ale od knížky dostala přesně to, co jsem od ní očekávala, tedy odpočinkovou četbu, která možná neoplývá hlubokými myšlenkami, ale zaručeně se u ní pobavím!

MíšaS.
MíšaS.
25.07.2020 odpad!

Bože, tohle ale byla kosočtvercovina...

pinar
pinar
09.07.2020

Nedokázala jsem to dočíst, nebavilo mě to, nezajímalo mě, co se stane dále. Psáno hrozně rozvlekle, i formát širokých řádků je nesympatický. Kdybych nevěděla, kdo to napsal, na Viewegha bych toto dílo netipovala. Je ale pravdou, že knížky z jeho dřívější doby, možná před druhým manželstvím, mě bavily moc, dále už jen sestupná tendence. Na druhou stranu úcta k tomu, jak se vypořádal s nemocí a problémy v osobním životě.

Kniha Převážně zdvořilý Leopold je v

Právě čtených1x
Přečtených126x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených1x
Knihotéce60x
Chystám se číst27x
Chci si koupit12x