Press Enter

Press Enter https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28404/press-enter-28404.jpg 4 42 5

Sbírka pěti žánrově různých povídek od detektivního příběhu přes kyberpunk až k romantické povídce nové vlny.

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Press Enter , 1986


více info...

Přidat komentář

WugWugs
13.07.2022 5 z 5

Úplne nevinne som sa pustil do digitálnej konzumácie tejto klasiky - áno, tlačených kníh mám za sebou dosť na to, aby som netrpel za haldami fyzických kníh, z ktorých absolútnu väčšinu i tak nebudem čítať druhýkrát a len zavadzajú. Ale trebárs, možno niekoho baví sťahovať sa so stovkami kilogramov vinylu a papieru s průpovídkou o vôni knihy. Že je tej slobody niekedy až príliš, "všetko" je možné a nič isté, pretože práve teraz môže dajaký "hacker" bieliť naše konto na jednotky a nuly, je každého osobná vec, a ako sa s ňou pohrá. Toľko komentár k titulnej poviedke, ktorú rešpektujem vzhľadom na rok výroby.
Dosť ma vzalo, keď som pri počúvaní-asi v polovici-zistil, že ide o poviedkovú zbierku. Čakal som totiž zaujímavé prepojenie jednotlivých dejových línií (poviedok). I tak ide o sci-fi kvalitu, nič čo by sa dalo jednoducho nabúchať do youngadult bezduchej video formičky. 4.5
PS Hľadiac na číslo 41 hodnotení: celkom sci-fi, že v Čechách vyšiel náklad knihy len 6 rokov po vydaní originálu, a to v počte 15 000 - kde asi tak dnes všetky ležia..

Gothard
02.04.2021 4 z 5

Dle mého názoru kvalitní sbírka povídek - vážných, myšlenkově zajímavých, literárně dobře zpracovaných. Varley se zde hrdě hlásí k autorům, kteří se snaží sci-fi rehabilitovat a přiblížit k hlavnímu proudu literatury. Titulní povídka poněkud zastarala, ale třeba Mé oči se za mnou zavřely nebo Vrah barbie jsou skvělé i po letech. Škoda, že geniální myšlenka povídky Létající komando je přehlušena tuctovým příběhem a nevýrazným zpracováním. A škoda, že u nás nevyšlo více knih tohoto zajímavého autora.


desert.fox
10.06.2020 4 z 5

Hlavně na povídku Press Enter si často vzpomenu, když vidím, co se okolo děje. Odpojit se od sítí chce ale víc odhodlání, než kolik zatím mám.
Povídky s dobrými nápady, ale občas by neškodila redakční práce s textem.

TheRaven
01.02.2018 3 z 5

Osobně mě nejvíce zaujala povídka /Vrah barbie/, která popisuje hledání vraha v komunitě téměř identických jedinců, kteří se snaží smazat veškeré stopy lidské individuality. Trochu zklamáním je příběh /Stiskni ENTER/, který dal celé sbírce název a zabírá bezmála třetinu knihy. Je to takový ten příjemný osmdesátkový pohled na nastupující éru počítačů, který ukazuje, co všechno lze s počítačem dokázat, ale zároveň upozorňuje, že to občas může být zatraceně nebezpečná hra. Povídka má sice velmi pěkný rozjezd i atmosféru, jenže po prvních zhruba deseti stranách se zajímavý námět tak nějak rozmělní v milostném příběhu a úvodní nadšení poměrně rychle vyvane. Nicméně závěr celkový dojem trochu zachraňuje. Úvodní povídka /Mé oči se za mnou zavřely/ zaujme popisem utopické společnosti hluchých a slepých lidí, přičemž největší stopu asi zanechá detailní vylíčení jejich skutečně hloubkové „dotykové“ komunikace. Zbylé dva příběhy sice neurazí, ale výraznější stopu nezanechají.

endyamon
17.06.2015 4 z 5

Z piatich poviedok vycnievaju dve: Mé oči se za mnou zavřely a Stiskni ENTER. Zvysne tri patria k sci-fi standardu.

Část díla

Autorovy další knížky

John Varley
americká, 1947
1992  74%Press Enter
1992  61%Titan
1998  64%Horká linka z Hadonoše

Kniha Press Enter je v

Právě čtených2x
Přečtených55x
Knihotéce65x
Chystám se číst7x