Přepište dějiny

Přepište dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482403/bmid_prepiste-dejiny-cgZ-482403.jpg 4 68 24

Kniha vychází z podcastu Martina Gromana a Michala Stehlíka Přepište dějiny, který vznikl v listopadu 2020. Věnuje se dějinám ve veřejném prostoru, médiích i výrocích politiků a dalších veřejně vystupujících osob i osobností. Zdá se, že málokdo je uchráněn divokých paralel a přirovnání, která často minou svou reálnou historickou předlohu. Toho všeho se pak s chutí a vervou chytají právě přepisovači dějin, kteří dnes masivně využívají sociální sítě i své případné politické nebo jinak společensky významné postavení, aby dějiny zapojili do své aktuální strategie. Chcete se zviditelnit jako kritik Evropské unie, přirovnejte ji k Třetí říši. Chcete oslovit nacionální strunu v českých voličích, strašte Sudeťáky a jejich touhou po starém majetku. Přepište dějiny rozebírá jednu takovou vyšinutou paralelu za druhou a s vhledem do historických dějů ukazuje, jak často je skutečná minulost daleko od mnoha dnešních pokřivených aktualizací. Dokumentarista a dramaturg Dan Moravec o podcastu Martina Gromana a Michala Stehlíka napsal: „Podcast Přepište dějiny je svým způsobem veřejnoprávní formát – moderní, a zároveň tradiční. Tohle se oběma pánům povedlo skloubit a propojit a tím povýšit na novou kvalitu. Moc mě zajímá, jestli jim nedojde dech, protože propojení toho, co žijeme, s minulostí je nejen zákonité, ale i nutné. K pochopení. A je-li souputníkem pochopení inteligentní zábava, palec nahoru.“ Podcast Přepište dějiny získal v soutěži Podcast roku 2020 první místo v kategorii Objev roku. Rádi bychom věřili, že i na vás tu v jeho knižní, rozšířené podobě čeká nemálo objevů, i když u témat a motivů, které přece tak dobře známe ze školy.... celý text

Přidat komentář

gaidzin
předevčírem 5 z 5

Jsem nadšený posluchač podcastu.
Je těžké, možná téměř nemožné, oddělit knihu od podcastu.
Podcast je dialog dvou duchaplných mužů, kteří se vyznají ve svém oboru, vyberou si téma z moderních českých dějin a vrhnou se na něj. A právě jejich souhra, přesně uměřená ironie, bezprostřednost a schopnost okamžitě reagovat na kolegu, jsou důvody proč podcast válcuje knihu. Tohle kniha nikdy umět nebude.

Ale to vůbec neznamená, že kniha je špatná. Stejné myšlenky, které zazní v podcastu, jsou i v knize, jen jaksi učesanější, sterilnější, bez emocí, více "knižní". Prostě z dialogu se stává něco jako úvaha. Nebo dialog přepsaný do formy úvahy.
Ale i kniha má zbraně, které podcast nemá. Zaprvé, kapitoly jsou organizované do tematických celků, takže neskáčete z tématu na téma jako v podcastu. A navíc za každou kapitolou je doporučený seznam četby k diskutovanému tématu. A když mi pánové Stehlík a Groman něco doporučí, kdo jsem já, abych to zpochybňoval, že? Takže jsem prodloužil platnost průkazky do knihovny a opsal si mnoho titulů do seznamu knih, co se chystám se přečíst. Snad aspoň jednu z nich dám.

Jrsnbl
08.03.2024 4 z 5

Po nespočetném vybízení v podcastu Přepište dějiny, že lze tvorbu tandemu Groman/Stehlík konzumovat dokonce i v knižní podobě, jsem před pár dny kapituloval a po této knize konečně sáhl.

Velice mě bavilo číst, jak se jisté historické události, období či postavy, promítají do dnešního chápání veřejnosti a politického zneužívání. Zároveň musím doplnit, že u některých kapitolek jsem si osvěžil paměť, a v několika případech dokonce i zjistil, že jsem to či to chápal bez potřebných souvislostí... a o mnohém, to se přiznám, jsem se dozvěděl vůbec poprvé.

Ačkoliv jsem od knihy čekal něco trošku jiného, přepisování dějin hrálo v celkovém obsahu knížky důležitou roli. A vzhledem k tomu, že minulost každý z nás nějak vnímá, ať už osobní, tak tu společenskou, je důležité si připomínat, jak nebezpečné a všudypřítomné zneužívání dějin v dnešní době je. Proto, až se někdo z politiků zase bude vyjadřovat o TGM, Pražském jaru či Mnichovské dohodě, budu velice rád sledovat, jaká moudra budou padat na stůl.

I tak ovšem musím říci, že pány raději budu spíše poslouchat než číst. Podcast je naprosto špičkový.


petr.houzar
26.10.2023 2 z 5

Přestože podcast Přepište dějiny poslouchám rád, knižní podoba ukázala, že zase tolik obsahu v něm není (ale do knihy se nevešlo všechno). Je to taková moderní literatura - barevné lesklé stránky (mnoho z nich prázdných), fotky, minimum textu, zjednodušená forma, aby to dnešní čtenáři zvládli. U žádného tématu se dlouho nezdržíme, nebojte se, skáče se z jednoho na druhé velmi rychle...
Přesně jak tu někdo uvádí "stručné, snadno vstřebatelné". Tedy pokud vám toto stačí, třeba se bude líbit.
Měl jsem knihu z knihovny, nechtělo se mi do ní po prvním dojmu a nakonec jsem ji přečetl poslední den lhůty asi za hodinku...

horrigan
24.08.2023 2 z 5

Je to slátanina. Tohle přeskakování od jednoho tématu ke druhému možná funguje v rámci podcastu, ale ne jako kniha. Je to plné subjektivních výkřiků a násilně pospojovaných současných výroků s polovičatým výkladem minulosti. Ještě že jsem tu knihu dostal zadarmo od jednoho nejmenovaného prodejce jako e-book. Jinak bych litoval vyhozených peněz.

tygřík2
19.08.2023 4 z 5

Potvrzen výrok barona Ludwiga Úvalského von Úvaly u Prahy, že "český národ je prosíravý". (Cimrmani - Afrika)

mahdal
12.07.2023 5 z 5

O M. Stehlíkovi jsem se dozvěděl díky sérii rozhovorů s Petrem Horkým. Myslím, že od té doby začal být více vidět na veřejnosti (chápej na internetu). Od té doby jsem sledoval téměř každý rozhovor, přednášku s ním. Velmi se mi líbí, jak dokáže poutavě vyprávět o českých? dějinách. Proto když jsem objevil, že podcast je vydán i knižně, s chutí jsem se pustil do četby.

Doporučuji!

Andyska007
11.04.2023 4 z 5

Také jsem nejprve poslouchala podcast, upozornil mě na něj syn. Na začátku mi trvalo, než jsem si zvykla, že nad knihou musím více přemýšlet - myslím, že všeobecně je audioformát jaksi "lehčí" žánr... Ale dostala jsem se do toho a dozvěděla se spoustu zajímavých věci z naší, především novodobé, historie. Kolikrát jsem zjistila, že jsem i já žila v omylu... Těším se na druhý díl.

roso.mak
15.02.2023 3 z 5

Špatný formát. Podcast je o mnoho stupňů výš.

Bustedka
31.12.2022 5 z 5

V kontextu toho, že jsem jen pár dní před touto knihou četla knihu Markéty Lukáškové "Co vás v dějáku neučili", je tahle kniha o pár levelů výš - hlavně z toho důvodů, že nejen popisuje jevy, ale především se je snaží dávat do kontextu a hledá souvislosti, podporuje kritické myšlení a edukuje. Za mě obrovské plus a hned po novém roce se pouštím do dílu druhého.
A kdo ví, třeba si jednou ten podcast i pustím.

daPhytCZ
26.11.2022 5 z 5

Kniha od autorů stejnojmenného podcastu rozebírá různé nesmyslné historické paralely, které většinou využívají různé pofidérní politické skupiny pro své nekalé manipulace. Je skvělé, že podcast i kniha jsou vedeny populárně, ale zároveň se nešetří podloženými fakty. Bohužel ke čtenářům, kteří by tyto informace potřebovali nejvíce, se tato kniha asi nedostane.

Pralev
23.11.2022 5 z 5

Tenhle podcast miluju a kniha je takové milé rozšíření. S podcastem se částečně překrývá, nejde vzhledem k omezenému prostoru do takové hloubky, ale zase je vše uceleně pěkně na jednom místě. Za nejpřínosnější (na podcastu i knize) vnímám především to, jak autoři velice přesvědčivě kritizují a vysvětlují, jak především politici a další populisti překrucují a zneužívají dějiny.

kure91
14.11.2022 5 z 5

Podcast, který je předlohou pro knihu, jsem objevil poměrně pozdě, takže zjištění, že k němu existuje i stejnojmenná kniha mě obzvláště potěšilo. Jak dílo hodnotit? S ohledem na téma podcastu, teď i knihy lze říct, že se v jednotlivých tematicky zaměřených částech knížky v rámci jednotlivých kapitolek podíváme na řadu momentů a událostí, které si z dějepisu pamatujeme "nějak", ale dvojice autorů nám ukáže, že to ve skutečnosti bylo více či méně "nějak jinak". Nelze než doporučit a knihu by si měli přečíst nejen lidé se zájmem o naše dějiny, ale ještě spíše ti, kteří v dějinách lehce plavou.

roman6788
30.08.2022 5 z 5

Podobne ako vo svojich podcastoch sa od autorov dozvieme to, ako sa da historia rozne vylozit, tak aby sa to najlepsie hodilo v danej situacii a bolo to popularne. Napisane velmi dobre a hlavne zabavne.

Hyaenodon
06.06.2022 3 z 5

Za mě osobně průměrná (průměrně dobrá) kniha, která provází čtenáře moderními dějinami Československa. Přestože základní pohled autorů na to, že si za většinu "národních katastrof" můžeme z části sami, souhlasím, přece jenom mi přijdou některé pasáže zjednodušené (covid, 2. světová válka).

Chajda69
12.05.2022 5 z 5

Podcast obou pánů mám rád, s velkou dávkou ironie a s nadhledem komentované moderní dějiny (někdy popisované velmi, velmi podrobně) mě baví.

A kniha se některým v podcastu probíraným tématům věnuje, a musím říct, že jsem tomu rád - přece jen si ze čtení dokážu vzít víc, než z poslechu, když se k některým věcem můžu vrátit, pozastavit se nad nimi a zamyslet, nebo prostě jen přestat na chvíli číst a vyhledat si další informace.

Velmi cením odkazy na literaturu k jednotlivým tématům, některé doporučované knihy už přečtené mám a seznam "to read" se mi rozrostl o další tituly.

Ozzy86
14.03.2022 4 z 5

Spíše než o ucelený výklad jde o črty k různým historickým tématům. Knihu vnímám jako rozcestník, který má čtenáře přimět promýšlet zdeformovaný výklad českých dějin a nasměrovat k dalším pramenům.

pepap
21.02.2022 5 z 5

Podcast je skvělý, těším se na něj každou středu. Kniha je pro mě nejen jakýmsi zdrojem dějepisu a úkolníčkem naší historie (většinou jsem u všech kapitol něco dohledával..), ale i nadějí. Nadějí, že naše dějiny mohou být použity i smysluplně a vést k zamyšlení a otázkám, ne velkohubému žvanění alà Okamura, Landa, Zahradil, Foldyna, Zeman ...

morc
23.01.2022 5 z 5

Super připomenutí podcastu v knižní podobě.

BarboraSalome
23.01.2022 5 z 5

Kniha je velmi dobře napsaná, kapitoly na sebe navazují, doplňují se. Velmi mě potěšil seznam doporučené literatury ke každé kapitole, či k její části. Přiznávám se, že jsem věrná posluchačka podcastu Přepište dějiny. Pevně věřím v další díl knihy, materiálu mají pánové požehnaně a naši politici jim v tom pomáhají.

flanky
20.01.2022 3 z 5

Kniha se mi velmi líbila a oceňuji i aktuálnost a možnost dočíst se o tématu více v jiných knihách. Nicméně i tak jsem nakonec srazil na hodnocení, protože má ekniha občas pomotala číslice a neukázala je správně.

Štítky knihy

české dějiny

Autoři knihy

Martin Groman
česká, 1976
Michal Stehlík
česká, 1976

Kniha Přepište dějiny je v

Právě čtených6x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených5x
Knihotéce65x
Chystám se číst92x
Chci si koupit38x
dalších seznamech4x