Král utíká z boje

Král utíká z boje https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33256/bmid_kral-utika-z-boje-RxX-33256.jpg 4 33 7

3. díl trilogie Čtenáře, kteří si oblíbili historickou prózu Oldřicha Daňka, jistě potěší vydání závěrečného románu volné trilogie (Vražda v Olomouci, Král bez přilby). Rok 1310 znamená změnu nejen pro české království, ale i pro čtrnáctiletého, dosud nevyzrálého chlapce, Jana Lucemburského. Mladičký Jan se svým vojskem dobývá v tomto roce Prahu a střídá na českém trůně neúspěšného a slabého vladaře Jindřicha Korutanského. Ujímá se se svou ženou Eliškou Přemyslovnou vlády, která trvala třicet pět let. My díky O. Daňkovi můžeme podrobně sledovat jeho vládu prvních deseti let. Stáváme se svědky vývoje poněkud složitého a rozporuplného panovníka a jeho marného zápasu s českou šlechtou, například jeho konfliktu s panem Jindřichem z Lipé. Těmito půtkami a intrikami znechucený a zklamaný Jan Lucemburský odchází do ciziny. Díky poutavému a živému vyprávění mnoha čtenářsky i historicky zajímavých příběhů, kterými vstupujeme do života nejen Janova, ale i dalších postav, si čtenář může vytvořit dokonalou představu o tomto historickém období.... celý text

Přidat komentář

Kuža007
21.03.2020 5 z 5

Krásný historický román pana Oldřicha Daňka.

ludek.n
24.10.2019 4 z 5

Mladičký Jan Lucemburský vede vojsko do českých zemí, aby jako manžel Elišky Přemyslovny uplatnil svůj nárok na český trůn a vyrval korunu z rukou Jindřicha Korutanského. Přestože román Král utíká z boje je chronologicky třetím v pořadí, napsal jej Oldřich Daněk jako první, dokonce je to jeho literární debut. Seznamuje nás v něm s čtrnáctiletým králem, který se s hlavou plnou ideálů a dobrých předsevzetí, ujímá léta páně 1310 vlády v českých zemích. Sledujeme pak proměnu tohoto mladičkého idealisty v cynika, kterému se postupně bortí všechny jeho sny, bere za své představa velkého, čestného a spravedlivého královského poslání. Daněk nám ukazuje odvrácenou stranu slávy a moci, která jednoho povznáší, zatímco druhého stráží do prachu až na samé dno. Popisuje lásku, vášnivou a horoucí, stejně tak i zlobu a nenávist, krutou a bezcitnou. Kde je lež a kde pravda a komu se dá věřit, když nevěříte ani v sebe sama? Daněk má cit pro dobovou atmosféru, takže před námi skutečně ožívá královská Praha počátku 14. století se všemi jejími zákoutími a zalidněná skutečnými lidmi. Občas je jeho vyprávění dravou řekou, strhávající vše v dosahu a jindy zase mohutným líným veletokem, ubírajícím se ospale kupředu. Ať taka nebo tak, je úžasné a podnětné plout s sebou…


Damato
05.10.2018 3 z 5

a opět jsem udělala stejnou chybu, jako už tolikrát... honem,honem po Králi bez přilby na další knihu od pana Daňka a dnešní noc jsem začala polykat stránky s pocitem, jak je krásně v posteli s knihou, všude tma ticho a jen já a úžasná kniha. A po chvilce jsem se přistihla, že pořád vyhlížím to, co jsem potkala u předchozí knihy, která mě totálně dostala . A ono to nějak nepřicházelo. Myslela jsem si, že moje chyba a mrkla sem, do komentářů....no, asi tomu nechám čas a vrátím se ke knize za pár měsíců. Třeba mě pak chytne, teď opravdu souhlasím s tím, že Král bez přilby - to prostě není, no....

vincek1
24.04.2018 3 z 5

Do poslední věty jsem si nemohl zvyknout na styl psaní p. Daňka. Připadá mi to trochu jako scénář k filmu, nebo tv inscenaci. Je to první kniha od autora, tak uvidím co mi řeknou další, zkusím to.

gwineth
13.07.2016 5 z 5

Mě se naopak kniha velmi líbila. Snad jí opravdu chybí cosi obtížně postihnutelného, co člověk cítí mezi řádky Krále bez přílby. Na druhé straně je poněkud napínavější a živější. Autor vytváří psychologicky věrné plastiky mužů a žen dávno mrtvých, o jejichž skutečném životě v jeho docela obyčejné každodenní rovině vlastně nic nevíme. Zejména vývoj nadšeného chlapce ve zlomeného zatrpklého muže myslím vystihl velmi dobře.

Atuin
24.11.2015 4 z 5

Autor neudržel laťku, četla li jsem knihy od sebe nedokázala jsem si toho natolik povšimnout,ale nyní když jsem se k ním vrátila a čtu takřka za sebou bije to do očí. To úžasné co dokázal se Závišem, ta hra kterou uměl protlačit na papír s Vítkovci a Václavem II, tak to zde maličko zaniká. Nevím zda je to přímo v dialogu, který se mi tady už nedostává tak pod kůži,ale zatím to vypadá na 4-.Už to prostě s klidem podložím což u některých jeho jiných knih doslova nešlo.

Fefin Lišák
24.10.2013 3 z 5

Nevím, co se stalo. Jak jsem Daňkovi propadl a neuvěřitelně ho vychválil (viz mé předchozí komentáře), tady jsem zklamaně listoval stránkami a nevěděl. Ne. Napsané je to stylisticky dobře. Ale snad je na vinně absence nějakého vzrušujícího pojítka (jako zavraždění Václava III. či bitva na Moravském poli, o které se točily předchozí dva tituly), že mám z knihy pocit marnosti. Koneckonců - už v minulém komentáři (Král bez přilby) stěžoval jsem si na liknavost "opilých rozhovorů" vycpávající knihu. Zkrátka jsem měl pocit, že čtené jsem již jednou četl v lepším podáním.
Přečíst knihu jako prvou (a nikoli poslední), snad bych rozváděl, kterak se Daněk hezky vyvinul a rozepsal. Kniha nebyla špatná. Daňkovská. Ale máte-li chuť "na blind" si autora oťukat, sáhněte nejdřív po jiné z knih trilogie.