Král rytíř Přemysl Otakar II.

Král rytíř Přemysl Otakar II. https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184810/kral-rytir-premysl-otakar-ii-184810.jpg 5 575 74

Přemyslovská epopej série

< 3. díl >

Třetí část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů začíná v době, kdy král Václav I. realizuje svůj politický sen - prostřednictvím sňatku svého prvorozeného syna Vladislava ovládnout rakouské země. Jenže Vladislav umírá a následníkem trůnu se stane mladší bratr Přemysl. Aby Přemyslovci udrželi rakouské země, musí se oženit s Markétou Babenberskou. Stává se nekorunovaným vládcem zemí na sever od Alp. Je však více rytířem než diplomatem a podcení volbu nového římského krále, jímž se stane zdánlivě neškodný Rudolf Habsburský. V bitvě na Moravském poli s ním Přemysl II. Otakar prohraje a padne.... celý text

Přidat komentář

rickiwolf
10.02.2023 4 z 5

Další kniha z cyklu Přemyslovských epopejí, která mne přesvědčila, že autor ví o čem píše. A, že s dalšími díly se rozvíjí životy, s nimiž se máme možnost seznámit v hodinách dějepisu pouze ve zkratkovité podobě.

jaja1989
14.10.2022 2 z 5

Nevím , jak to pan Vondruška dělá, ale vždycky když mám oblíbeného panovnika a on o něm napíše knihu, tak ho vykreslí tak že mi ho znechutí.
Díky knihám s Oldřichem z Chlumu jsem měla Přemysla Otakara II. Rada, ale teď...
Kniha je to ,ale napsaná poutave a stalo to za to si ji přečíst.


lenyleny
05.08.2022 5 z 5

Opět velmi zdařilé, čtivé i když jsem ji četla déle absolutně není při ní nuda . Já tyto knihy čtu déle, neboť stále dohledávám fakta . Ale musím přiznat že již méně často než když jsem začala číst první romány od spisovatele Vondrušky nebo paní Vaňkové.

katka134
24.02.2022 5 z 5

Moc hezké. Pan Vondruška čtivě a poutavě popsal přemyslovskou dobu.

likaf
03.02.2022 5 z 5

Krásné čtení, trošku jsem si představovala Přemysla jinak - milejšího (asi jsem ovlivněná přečtením románů od p.Vaňkové). Doporučuji k přečtení.

Ronnie68
23.01.2022 5 z 5

Skvělá kniha o sedmi částech, zachycující druhou polovinu vlády Václava I. a první dvě třetiny života a vlády Přemysla Otakara II. ... hlavně bylo zajímavé se dívat, jak se Václav změnil po smrti syna Vladislava a také chování vůči druhému synovi ... a také chování Přemysla vůči ženám ... a také chování Přemysla za manželky Markéty Babenberské a úplně jiné chování za druhé manželky Kunhuty Uherské ... opravdu skvělá kniha ..

Lutzinka
07.10.2021 5 z 5

Kdo by to byl řekl, že "král železný a zlatý" byl takovej malej nevděčnej rebel? Každopádně to byla další zajímavá postava našich dějin.
A opět moc dobrá kniha. Já prostě tuhle sérii miluju. Škoda, že se nečte v hodinách dějepisu...

Sova15
03.04.2021 4 z 5

Jak už zde bylo několikrát psáno, proč se všichni ti šlechticové, panovníci...jmenovali podobně? kolikrát jsem si chtěla stáhnout nějaký rodokmen, abych se lépe orientovala. Místy mi kniha přišla spíše jako encyklopedie, ale asi to tam k dokreslení faktů doby muselo být. Některé pasáže zase byly velmi čtivé. Příjemné poučení o naší historii. A tím, že si mezi knihami dávám větší pauzy, budu se na poslední díl těšit.
Jenže pan Vonduška mezi tím sepíše další a další.....

J.P.S.
27.12.2020 5 z 5

Podobně jako v předchozím díle, i v tomto je až do poloviny knihy hlavním hrdinou ještě předchozí panovník. První část se tedy týká hlavně Václava I., popisuje jeho postup při zadržování mongolské expanze a při potlačení povstání šlechty vedeného jeho synem Přemyslem II. Ten se dostává ke slovu spíše až v druhé části knihy. Rozhodně to není žádný kladný charakter, působil na mě spíše jako rozmazlený fracek, který těžil především z předchozích úspěšných vlád svého otce a svého děda. Právě díky jimi nastaveném politickém kurzu nakonec mohl vyrůst král "železný a zlatý", který sám o sobě nebyl zase až tak schopný. Své schopnosti naopak velmi přeceňoval a o to více podceňoval své protivníky, což se mu stalo nakonec osudným - ale to tom pojednává až další díl.

tittanie
20.11.2020

První část knihy se mi velice líbila, u popisů bitev jsem ani nedýchala, ale pak mě nějak přestalo bavit. Asi mi vadilo neustálé bojování o moc mezi papežem a císařem. Nebo jsem přečetla druhý a třetí díl moc rychle po sobě... no nevím, ale myslím si, že do čtvrtého dílu se asi pustím.

PPardinio
12.07.2020 4 z 5

Tak jsem si dal nakonec mezi 2. a 3. dílem skoro jeden rok pauzu (nevím, zda to bylo dobře či špatně :-) ) Z knížky nejsem zklamán, bavila mě, ale některé pasáže jsou opravdu malinko nudné a zdlouhavé (z mého pohledu jde o politikaření a upevňování moci napříč křesťanským světem). Mám totiž rád, když autor popisuje spíše důležité bitvy a události v Českém království s použitím smyšlených příběhů rytířů. Škoda, že bitev ve 3. díle nebylo více. Nejhorší pro mě však nakonec bylo to, že panovníci ve středověku nebyli moc originální (asi se to nenosilo) při dávání jmen svým potomkům. Postavy se mi tak bohužel děsně pletly (Anežky, Kunhuty, Fridrichové, Otové či Jindřichové).

Hubis
21.01.2020 4 z 5

Líbí se mě ale Husitskou epopej to nepřekoná / můj subjektivní názor /

Klarinecka
07.01.2020 4 z 5

Jako více čtenářů tak i já jsem se tady zasekla. Druhá polovina knihy mi přišla hodně úmorná a tento díl jsem četla nejdéle. Ale i tak je to hezké počtení.

Rony70
03.01.2020 4 z 5

Zajímavá a poučná kniha, stejně jako předchozí dva díly. Mám ale problém, že už se ztrácím v té spoustě jmen, rodů, panovníků, vévodů, manželek, sester, dcer a tet. Jen papežů se v těch třech dílech vystřídalo snad už 10 nebo 15, další problém je, že spousta císařů, vévodů apod. se jmenuje Fridrich a kdo se pak má vyznat, který Fridrich je který? :-) Před Vondruškou ale smekám, protože je vidět, že má přehled a napsat takovéto knihy vyžadovalo asi spoustu času a studia. Nejen, že má přehled o politice, ale navíc i popisuje jednotlivé bitvy v jakém se odehrály terénu, jaké bylo počasí atd. Prostě spousta a spousta informací, které člověk nemá šanci si zapamatovat. Ale i tak se pustím i do posledního dílu, abych věděl, jak to s Přemyslem Otakarem II. dopadlo.

Michelle83
31.12.2019

Dočetla jsem jen do půlky a dál to nešlo (mám ráda fakta, ne smyšlené příběhy, které se vydávají za něco, čím nejsou). Už nikdy více!

VendulaB
06.12.2019 5 z 5

Výborná historická série pokračuje dalším dílem a naštěstí kvalita neklesá. Stále velmi čtivé, napínavé, poučné, lehké a příjemné. Je poznat, že autor píše zkušenou rukou. Pokud se svým skvělým způsobem drží popisu historie a neprezentuje vlastní názory, je Vondruška skvělý.

animovanej medv
14.10.2019 3 z 5

Je mi líto, ale třetí kniha byla nejslabší a sdílím s ostatními komentátory pocit, že si dají pauzu, než se vrhnou na poslední díl...

666Jitka
13.09.2019 5 z 5

Celá Přemyslovská epopej je skvěle napsaná a provází nás celou dobou vlády toho rodu - vynikající čtení ...

Wladimirski
26.08.2019 5 z 5

Třetí díl Přemyslovské epopeje opět nezklamal. Skvělá sonda do významného období naší historie, literatura faktu i poutavý román. Je až neuvěřitelné, jak autor dokáže propojit dochované informace z kronik s vlastním vtělením lidských příběhů a tváří, vzájemných vazeb a kontextů. Přemyslovská epopej by měla být povinnou středoškolskou literaturou, ideálně ve vázané knižní formě, jelikož již sama obálka knihy čtenáře přenese do atmosféry dané doby.

zdenaR
02.07.2019 5 z 5

Přemyslovci byla moje oblíbená historická etapa již na základní škole.
Proto jsem se s chutí pustila do Přemyslovské epopeje - přiznám se, že jsem ji poslouchala jako mluvené slovo (vždy před spaním) a bylo to úžasné. Výborný přednes Jana Hyhlíka a všechny čtyři díly v délce více jak105 hodin!
Doporučuji!