Premonstráti

Premonstráti https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458985/bmid_premonstrati-AyV-458985.jpg 3 2 1

V roce 1120/1121 založil Norbert z Xantenu v Prémontré první společenství premonstrátů a položil tím základní kámen řádu, který se později stal jedním z nejvýznamnějších a největších římsko-katolických kanovnických řádů. Ulrich Leinsle jasně a srozumitelně popisuje počátky, budování řádových struktur i středověký rozmach premonstrátů, po němž nastaly těžké časy v období reformace, protireformace a osvícenství. Následně líčí historii řádu až do sekularizované současnosti, překračuje přitom perspektivu čistě církevních dějin a seznamuje čtenáře také s kulturním a společenským přínosem premonstrátů.... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Plot
Originální název:

Die Prämonstratenser , 2020


více info...

Přidat komentář

Clivicus
22.04.2022 2 z 5

Kniha mě docela zklamala. Nejsem s to posoudit, zda za to může český překlad, nebo zda tkví neadekvátnost v německém originále.
Dějiny premonstrátů jsou líčeny suchou, syrovou a nezajímavou češtinou. Při čtení jsem usínal, protože celá kniha je jen spisem dat a nenavazujících faktů, k nimž autor vůbec nepřidává kontext ni je nestaví do vyššího měřítka Evropy. O nejdůležitějších osobnostech tohoto řádu (opati, biskupové, teologové atd.) se dovíme pouhá data narození, svěcení a účastí na generálních kapitulách. Nejčastějšími slovy této knihy jsou -v roce-. Myslím, že tato kniha zklame každého, který se chce více ponořit do myšlení dávných dob, lidí a společností. Kniha Premonstráti nabízí spíše seznam informací, což některým třeba vyhovuje, ale vůbec ne těm, kteří chtějí minulost chápat a postavit ji do měřítek vyšších.
Není to katastrofa, ale sláva též ne.
Za mnohem povedenější knihu o křesťanském mnišství považuji Benediktini a střed Evropy od Dušana Foltýna, Josefa Žemličky a dalších.

Štítky knihy

premonstráti církevní řády

Autorovy další knížky

2020  100%Úvod do scholastické teologie
2020  50%Premonstráti

Kniha Premonstráti je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x