Prekážka je cesta

Prekážka je cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430048/bmid_prekazka-je-cesta-3WZ-430048.jpg 4 48 11

Rímsky cisár Marcus Aurelius mal zaujímavý zvyk. Či už v stane priamo na bojisku, alebo doma v paláci, vždy si našiel chvíľu len pre seba, aby mohol písať. Nerobil to pre žiadne publikum, na žiaden účel. Všetky slová adresoval sebe samému. Výsledkom tohto zvyku bol text, ktorého myšlienky sú platné aj po takmer dvoch tisícročiach a ktorý neustále inšpiruje mnohých mysliteľov a spisovateľov. Jedným z nich je aj autor tejto knihy mladý americký podnikateľ Ryan Holiday, ktorý na základe úvah Marca Aurelia a jeho filozofie stoicizmu vytvoril návod na prekonanie čohokoľvek negatívneho, čo život prináša, či už ide o súkromie, alebo o prácu. Čitateľa sprevádza jednoduchým, ale zároveň veľmi účinným procesom, ako prekážky a krízy meniť na osobné výzvy, ktoré nás nielen nezastavia, ale posunú vpred. Na príkladoch mnohých historicky významných osobností, ako bol John D. Rockefeller alebo Steve Jobs, ukazuje, ako sa aj z najhorších krízových situácií dajú vyťažiť nové príležitosti a výhody.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: ekniha , Eastone Books
Originální název:

The Obstacle is the Way , 2014


více info...

Přidat komentář

martin_aston
20.02.2024 5 z 5

Čítal som originál, preklad neviem zhodnotiť. Za mňa perfektná, veľmi čítavá, "well researched" (a teraz mi, milí spolučitatelia prezraďte, ako preložiť toto slovné spojenie :)) kniha. Zaujímavé, praktické príbehy skutočných osobností. Celou knihou sa vinie niť stoicizmu, niekde viac priznaná, niekde menej. Autor je praktizujúci stoik, takže neprekvapí to.
Odporúčam! Rovnako aj iné knihy od Ryana.

Lily101
13.07.2023 3 z 5

Moc ráda bych dala vyšší hodnocení, ale nemohu.

Do knihy jsem se musela nutit, protože není moc čtivá. Je zajímavé si přečíst o lidech, kteří zde žili mnohem dříve, než my, ale současně si z jejich zkušeností lze málo vzít. Pro začátečníka by to chtělo uvést příklady z aktuálního světa, aby měl konkrétnější představu, jak využít překážky ke svému prospěchu, příp. k prospěchu všech.

Zklamalo mě, že v knize chybí to, co jsem již z názvu očekávala: Překážka jako výzva - Proměnte krizi v novou příležitost. Jak se tedy vypořádat s překážkami? Netuším. V knize se vyskytly cca 2 - 3 seznamy, jak se s něčím vypořádat, ale jsou natolik obecné a bez jakéhokoliv popisu jednotlivých bodů, že je to naprosto zbytečné. Jednou je v knize uvedeno, že je těžké zůstat v klidu, ale jde to vyřešit trénováním. Jedná se prakticky o jednu větu, avšak já tu knihu i kvůli odpovědi na tuto otázku čtu, takže holt zklamání.

Min. pár podnětných myšlenek v knize samozřejmě je. Lze si v ní přečíst ale také dva příběhy (jeden je na str. 103), které zní jako americký sen na druhou a za mě jsou naprosto nereálné (SPOILER: Kluk, který je v 18 letech negramotný dostane radu, na základě které se nejen, že naučí číst a psát, ale rovnou po roce je přijat na vysokou školu.KONEC SPOILERU.).

Ráda knihy doporučuji ostatním čtenářům, ale u této si nejsem jistá, zda tak mohu s čistým svědomím učinit, protože:
- kniha obsahuje příběhy významných osobností z historie (častokrát se osobnosti opakují, ale zážitky těchto osobností se samozřejmě mění);
- i z důvodu předchozího bodu kniha není moc čtivá;
- asi každý si v ní najde myšlenku, která ho zaujme a možná posune dál;
- jestli chcete vědět, jak překonávat překážky ve smyslu, jak zachovat klid ve stresové situaci, tak budete zklamaní;
- kniha se dotýká témat, jež jsou zajímavé a mohly by čtenáře hodně obohatit, ale buď tato témata cca v jedné větě odbude s tím, že je to těžké (a vyžaduje to trénink) nebo je uveden seznam bodů s tím, že body jsou natolik obecné, až se jimi nedá řídit, což je škoda, protože potenciál knihy byl velmi vysoký.


AndelkaZoubek
09.07.2023 5 z 5

Knížka vycházející z filosofie stoiků, přibližující jejich myšlení ve srozumitelné a čtivé formě. Jednotlivé kapitoly představují vždy jedno z doporučení starých stoiků a na příkladech znázorňují, jak daný postoj/dovednost/vlastnost pomohly jiným osobám v těžkých situacích (např. Marcus Aurelius, Winston Churchill, Margaret Thatcher a další). Líbila se mi zejména třetí část zaměřená na oblast vůle. Celkově velmi inspirativní.

rosotaj
12.05.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Původně jsem ani tolik nečekal, o to víc mě překvapila. Některé věci jsem již sice znal nebo slyšel z "moderního" osobního rozvoje, ale netušil jsem, že to vychází už ze staré stoické filozofie. Kniha navíc byla proložena příběhy velkých osobností, kteří něco dokázali a dává tím tak navíc velkou dávku motivace. Rozhodně to není poslední kniha o stoicismu, kterou jsem četl.

Coucouha
16.04.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy četla. Musím dát 5 hvězd a uvažuju, že jí hned začnu číst znova. Ty myšlenky jsou úžasně sepsané a myslím, že se tato kniha stane takovou mojí "učebnicí". Děkuji autorovi!

Booka
26.03.2023

Hloupe, naivni, bez psychologickych znalosti, tlachani opirajici se o nesouvisejici pribehy vytrzene z kontextu.

knihyKeMne
25.09.2022 3 z 5

Z nějakého důvodu mi knížka nesedla. Nebavila mě číst, i když v ní samozřejmě jsou zajímavé rady a shrnutí. Autor zcela propadl teorii stoicizmu :-) A těch osobností, co vyšťoural, aby nám je dal za příklad :-) No nějak si stejně neodnáším, jak prakticky na to.

MirekUL
29.12.2021 5 z 5

Velmi přínosná kniha z oblasti osobního rozvoj, která je rozdělena na tři hlavní části, a to na vnímání, konání a vůli, přičemž poznatky o osobním rozvoji jsou vhodně propojeny s životopisy a zážitky významných osobností. Kdo má o osobní rozvoj zájem, tak si určitě v knize najde své, jelikož každý člověk ve svém životě narazí na plno překážek, které vnímá negativně a byl by rád, kdyby vůbec nebyly, avšak kniha napomůže k tomu pochopit a hlavně vidět, že jen málokterá překážka nemá vždy i nějaký ten pozitivní aspekt.

branislav1814
17.01.2021 4 z 5

Nejsem fanouček všech těch různých motivačních knih ale pokud budeme brát tuhle knížku jako úvod a představení stoického učení a stoicismu jako takového, rozhodně doporučuji. Je to jedna z knih ke kterým se budu určitě vracet.

Joges
28.01.2018 5 z 5

Tahle kniha mi udělala radost. Sice ji autor staví na příkladech známých osobností, které mě občas moc neupoutaly, ale jinak jsou v některých kapitolách nádherné myšlenky či postřehy, které stojí za zapamatování nebo výzvu. Kniha je rozdělena do tří částí: vnímání, konání a vůle. Právě poslední část mě docela nakopla a oslovila. Za mnohé vybírám např.: Za těmito horami jsou další hory (havajské přísloví); Život není sprint, ale maraton. Šetřete energií.

spursfan
13.01.2017 5 z 5

Tahle kniha dokáže člověku dodat velkou dávku motivace. Přečetl jsem to jedním dechem. Na všem špatném co se děje se vždy dá najít něco dobrého. Pro lenochy a pesimisty doporučuji.