Přehrada

Přehrada https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516620/bmid_prehrada-92F-516620.jpg 4 64 20

Přehrada série

1. díl >

Na policejním velitelství v hornoslezském městě Tychy propukne velká aféra – několik zdejších příslušníků údajně znásilnilo prostitutku. Oběť jako hlavního pachatele určí Krzysztofa Strzeleckého, vzorného policistu a obecně člověka, kterého byste označili jako dobračisko. Strzelecki rezolutně prohlašuje, že je naprosto nevinný, ale stejně je postaven mimo službu. Jediným člověkem, který mu bez jakýchkoli pochybností věří, je jeho šéf Franciszek Próchniewicz. Bohužel však i ten se dostal do potíží. Přesněji řečeno jeho nevlastní dcera Zośka Bojarská, která si dělá velké starosti. Její osmnáctiletá neteř Karolina totiž znenadání beze stopy zmizela. Už předtím sice žila poněkud divoce, nepohrdla mejdany ani drogami a často utíkala z domova, ale tentokrát má její teta neodbytný pocit, že je to mnohem vážnější. Vše totiž nasvědčuje tomu, že Karolinu někdo unesl. Krzysztof, momentálně postavený mimo službu, má nečekaně spoustu volného času, a tak ho její nevlastní otec poprosí, aby mu pomohl v soukromém pátrání po zmizelé neteři. Stopy je dovedou až k Paprocanům poblíž města Tychy – přehradnímu jezeru, které je populární rekreační oblastí známou v celém Horním Slezsku.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Paprocany , 2020


více info...

Přidat komentář

jiri77
02.04.2024 odpad!

Tak jsem si řekl ,že si po delší době přečtu nějakou detektivku a můj výběr padl na knihu ,,Přehrada''. Celkem jsem se těšil ,že si přečtu něco lehčího a méně náročného ,ale nečekal jsem ,že to bude takový brak, s horší knihou ,jsem se delší dobu nesetkal. Dělám do málo kdy, ale tentokrát mé hodnocení je ''odpad !''.
Kdyby kniha byla moje ,tak by v tom odpadu asi skončila.

Literarytwins
30.03.2024 2 z 5

Už jste někdy šli svou recenzí proti proudu?

Já jsem celkem velká fanynka Pauliny Świst. Mé srdce si získala hned první knihou, která jí u nás vyšla a konkrétně Prokurátorem. Příběh Kingy a Lukacze mě tenkrát doslova vystřelil z trenek. Z jejího neotřelého stylu psaní plného ostrovtipu, kdy spojila prvky erotiky, krimi a detektivky jsem byla opravdu u vytržení a hltala jsem každé slovíčko z prostředí právničiny a organizovaného zločinu. Bylo to prostě TOP.

Bohužel však pozoruju klesající tendenci s každou další knihou, nebo respektive spíše sérií. V případě Kolotoče, Chobotnice a Podrazu byla laťka pořád ještě poměrně vysoko, ale už to nebylo úplně 100% ono. Jenže pak u nás vyšla Dohoda a následně Útěk (kde již Paulina nespolupracovala) a já se hrozně bála, že tohle bude konec. Dost mě nalákalo velké množství pozitivních recenzí právě na Přehradu a rozhodla jsem se dát tomu ještě šanci. Bohužel zde jsem narazila opravdu na velký kámen úrazu a pravděpodobně se touto knihou s autorkou rozloučím a bylo to naše poslední knižní rande.

Tohle se jednoduše prostě nepovedlo. Obálka knihy je sice moc pěkná, potenciál příběhu byl slušný, i když jako podobně v předchozích sériích jdeme na jedno brdo. Nebudu moc křivdit ani Krzysztofovi, jako hlavní hrdina nebyl špatný. To se ale bohužel nedalo moc už tvrdit o Zofii. Pro mě to reálně byla postava, se kterou bych v jedné místnosti nevydržela asi víc jak deset minut. Nemám ráda přehnaný namachrovaný macho styl hlavních hrdinek. A tato se nepovedla. Moc namachrovaná, samý alkohol a přehnané množství vulgarit, mnohdy nelogické uvažování, až jsem musela převracet u čtení oči. Nejen že jsem se u knihy snad ani nezasmála na to, kolik tam bylo humoru na sílu, ale pro mě byla tahle kniha zabití potenciálu daného příběhu. a Rozuzlení Zofiina návratu bylo za mě neskutečně divné, hrozně rychlé a celé by se to dalo udělat za mě úplně jinak.

Suma sumárum, zlatý Prokurátor a jeho série, tohle se prostě nepovedlo. Méně je někdy více...


Han-nah
29.03.2024 3 z 5

První setkání s touto autorkou. V knize jsou sice drsnější výrazy, ale ty mi až tak nevadily. Je v ní zastoupení policie, justice, polská mafie, únos, ale i dost erotiky. Takže ode všeho něco a to se na ději trochu podepsalo.
Za vzorňáka a kliďase je tu velice sympatický policista Krysztof, který je obviněn lacinou prostitutkou ze znásilnění. Jeho šéf je nucen uvolnit jej ze služby a za obhájkyni mu doporučí ranařku , nevlastní dceru Zošku. Krysztof jí na oplátku pomůže hledat podobně divokou neteř Karolinu, která zmizela. Dobré spojení kliďase a divošky a to jejich špičkování a různé hlášky ...
Pro svůj úsudek na autorku určitě přečtu její další knihy.

Lovana
06.02.2024 4 z 5

Pro mě již osmá kniha autorky a když pominu Dohodu, která pro mě byla slabší, tak jsem se u všech knih dobře bavila. Už také celkem vím, co od autorky mohu čekat, na tvrdší slovník už jsem si zvykla a vůbec mi to nevadí. Naopak stejně jako vždy mě bavilo provázání detektivní zápletky s erotikou.
Detektivní část mě hodně bavila, stejně jako vývoj vztahu dvou hlavních hrdinů a neustálé špičkování mezi nimi. Co mě nakonec zklamalo bylo velmi rychlé vyřešení detektivní zápletky, kdy to celou dobu plynulo hezky pomalu a pak se vše vyřešilo během snad dvou stran.
Ale stejně jako u předchozích knih autorky jsem se dobře pobavila a určitě si přečtu i pokračování této série. Knihy autorky beru jako oddychovou, nenáročnou literaturu, u které vypnu, dostanu trochu napětí a zároveň se i zasměju.

Hodnocení 4*/5*

dencazrnu
04.02.2024 4 z 5

Za mě to byla úplně klasická Swist. Do příběhu dala úplně všechno. Trošku krimi, trošku více erotiky, trošku humoru, velké množství ostrého slovníku a tradá, Přehrada je na světě. Já třeba od knih od této autorky nemám nikdy příliš velká očekávání. Řadím je mezi takovou oddechovou a nenáročnou literaturu, kdy úplně neočekávám komplikovaný a promyšlený děj. Tentokrát strhávám hvězdičku za to, že autorka strašně moc uspěchala konec. Celou dobu příběh celkem fajn plynul, ale na konci přišlo rozuzlení snad během dvou stran. Myslím, že si s tím mohla ještě trošku více pohrát a připravit si tak lepší půdu pro další pokračování. Každopádně na další díl se těším a jsem zvědavá, co na nás čeká.

Šajler
22.01.2024 2 z 5

Tak to bylo slabé,oproti jiným knihám.

mirek7450
11.01.2024 5 z 5

Čtivé, napínavé, nenudné. No a sex - hodně tvrdě popisován.

p. Rochesterová
05.01.2024 4 z 5

Svižné, zábavné a sexy počteníčko

knihomolkaJani
19.12.2023 4 z 5

Kniha byla opět dobrá, ale asi mi tam něco málo chybělo.. Autorka zápletku natahuje a nakonec se vše vyřeší úplně jednoduše na dvou stranách? Čekala jsem od toho trochu víc, trochu větší hloubku.. Policejní skandál i záhadný únos mají opravdu dobře vystavěné základy, ale ke konci se to prostě trochu sesypalo.. Naštěstí je to rotické krimi a tak knihu hodnotím ze všech úhlů pohledu a ne jen krimi zápletku.. Ano na té celé jde hvězdička dolu.
.
Hlavní hrdinka se jmenuje Zofia, je dost svoje, ale její humor a drzost mě opravdu bavili.. "Panebože, já si jen chtěla zavtipkovat a ten chlápek si zjevně myslel, že se za něj chci vdát." A pak je tu úžasný policista Krzysztof "Víš co? Já jsem ve skutečnosti fakt hodnej kluk, ale pro tebe, do hajzlu, udělám výjimku." Jejich seznamování, haštěření a rýpání bylo úžasné. Co autorce opravdu nemohu upřít jsou skvělé rotické scény, to napsat opravdu umí! Je zde dokonale spojen s*xuální náboj s napětím.
.
Jedná se o první díl série, proto jsem zvědavá co autorka přinese dále.. A moc mě zajímá jak dopadnou všichni padouši..

FejKýý
07.12.2023 4 z 5

Moje první zkušenost se spisovatelkou a já nevím jestli mi vlastně sedla nebo ne. Každopádně je hodně sprostá, což mě asi nevadí. Příběh mě bavil, ze začátku jsem se ale trošku nudila. Pořád ale mám pocit, jak kdyby tam něco chybělo. Příběh byl jednodušší, ale dobrý. Zoška byla perfektní a Krzysztof taky, ladili k sobě perfektně. Od spisovatelky mám doma ještě šest knih. Tak uvidíme, co mě čeká dál.

Leona333
23.11.2023 4 z 5

Ten, kdo zná tuhle polskou autorku, tak ví, co má od knihy - děje očekávat. Ono se to začíná stávat, jakousi její klasikou, že hlavní "hrdinka" je sebevědomá právnička, nebo jí podobná... A hlavní "hrdina" je hezký, vtipný, inteligentní policajt... Hmm, to se tedy v Polsku maj... ; )
Každopádně čtivé to stále je. Okořeněné břitkým humorem a notnou dávkou sexu..., jak jinak. To by snad ani nebyla Paulina. ; )

Boby17
10.11.2023 4 z 5

Oddechová pohádka pro dopělé se spoustou sexu a pátráním po zmizelé dívce. Tak by se v kostce dal shrnout obsah knihy. Vzhledem k předem rámcově známému obsahu při výběru knihy jsem nebyl ani pohoršen, ani jinak dotčen. Pěkně jsem si při čtení odpočinul a hodil za hlavu každodenní starosti. Mezi hlavními hrdiny to hodně jiskřilo, dokud tedy nebylo dost vlhko a to bylo skoro furt :-) Na pětku to není, ale ani na trojku, takže hodnotím pěknou čtyřkou na páce.

Ešína
07.11.2023 5 z 5

Paulina Świst... To je pro mě značka kvality. Skvělé další čtení z advokátního světa. Nejvíc se mi líbili dialogy hlavních postav. Ty byli vtipný. Zóska byla superčíslo.
Moc se těším na pokračování.

0197
04.10.2023 5 z 5

Přečteno za jeden den a mělo to vše, co na tvorbě této polské spisovatelky zbožňuju.

Krzysztofa jsem si pamatovala ze série prokurátor. Byl to opravdu hodný kluk a ze všech přechozích hlavních postav byl řekněme nejjemnější. Ale skvělá změna a třeba v posteli se uměl rozjet. Zośka byla číslo. Ty její hlášky, co věta to perla. Ráda nechala lidi myslet si, že není nejbystřejší, aby je pak překvapila. Byla ostřejší, ale k práci advokátky to patří.

Sedli si spolu a věnovali se pátrání. Teda ne jenom tomu. Vlastně na to vlítli rychle, což nevadilo, protože měli mezi sebou naprosto parádní chemii. Nechyběly provokační a vtipné dialogy, které tomu dodávali ty správné grády.

Co se týká kriminální zápletky, pořádně se to rozjelo až v druhé polovině. Tentokrát mi přišla slabší, méně propracovaná a akční, ale nevadí. I tak jsem to hltala a určitě nás v dalším dílu čeká nějaká dohra. Dostala jsem chuť si přečíst znova prokurátora a komisaře, tak snad to stihnu, než vyjde další díl.

JaAnička
01.10.2023 2 z 5

Toto je moje první seznámení se s Paulinou, a tudíž nevím, jestli je takový způsob psaní jeji styl nebo je to jenom pro tentokrát (podle zkušeností s dalšími polskými autorkami se však přikláním k možnosti jedna), ale ten příběh se absolutně strašný, věty jsou psány jak pro hlupáky (tj. např. nedostatek souvětí, nenavazující věty...), repové - potažmo písňové - pasáže jsou snad ještě horší (možná protože neznám polskou rapovou scénu), celé je to zbytečně sprosté, jakékoli zápletky jsou vyřešené během pár minut, ze stupidity dialogů mi vypadávají vlasy, charaktery postav jsou prakticky nulové, erotika je děsná, nevkusná a na hodně místech i nevhodná a to střídání pohledů je tak moc časté, že kdyby to bylo celé v er-formě, knize by to jenom prospělo.

A to vyvrcholení ...je hrozné. Není nad to držet se Škvoreckého pravidel detektivek, protože potom to vypadá přesně takto - téměř - nečitelně.

Jestli cílem knihy bylo šokovat...pak se povedlo, já jsem např. tak šokovaná, že si od Pauliny už nikdy nic nepřečtu.

Sarkak94
25.09.2023 5 z 5

Autorčin styl psaní prostě zbožňuju. Je takový přímí, ostrý. Předchozí série Prokurátor byla úžasná, série Kolotoč na mě ještě čeká na dočtení. A teď tu máme novou sérii
.
Takže jsem si nemohla nechat ujít ani tuto sérii. A první díl naplnil moje očekávání. Spojení erotiky a prostředí justice, policie se mi moc líbí.
.
Na to, že hlavním tématem je tu podezření ze znásilnění prostitutky a ještě únos neteře Zośki, tak jsem se u knihy moc bavila. Hodně jsem se nasmála. Krzysztof a Zośka jsou skvělá dvojka. Oba jsem si hned zamilovala.
.
Krzysztof je typ hodného poldy. Vlastně on je to i hodný chlap, ale umí ukázat i toho drsňáka co v sobě ukrývá. Zośka je jeho úplný opak. Je živá, svá, svéhlavá, divoká, prostě si užívá života a od nikoho si nenechá nic líbit..... Původně ti dva mají spolu pouze spolupracovat. Hlavně Zośka není ani jeho typ. Má až moc dlouhé nohy.
.
Jejich první setkání je skvělé. Celkově jejich slovní přestřelky a vtípky stojí za to. Už od začátku to mezi nimi jiskří a ta chemie mezi nimi je úžasná. První část je taková klidnější, je to takové oťukávání. Postupně se to rozjíždí jak po erotické stránce tak i samotné vyšetřování začíná být zajímavější. Začíná se ukazovat že to není jen obyčejný únos. A za tím vším bude něco velkého. Už teď se těším na další díly a jak to bude celé pokračovat.....
.
Tuto knihu můžu jedině doporučit. Tak jako její předchozí série.

Leniii
22.09.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale jsem od autorky zvyklá na něco trošku lepšího, svižnějšíhoale Zoska se mi líbila a to napětí mezi Krzystofem taky :-)

kristy.books
14.09.2023 5 z 5

Na novú sériu od Pauliny som sa veľmi tešila a som rada, že jej prvý diel naplnil moje očakávania. Pokiaľ sa vám páčila jej séria Prokurátor, myslím, že si užijete aj Přehradu. Spojenie romantiky a kriminálnej zápletky autorke naozaj ide, obe zložky dokáže do príbehu veľmi pekne skombinovať. Jej štýl mi sedí, knihu som prečítala na jeden záťah.

Zośka je neriadená strela obrovských rozmerov - nikomu nedovolí, aby jej skákal po hlave, nemá žiadny filter, povie všetko, čo má na jazyku a rozpráva ako nejaký ožran z krčmy. Občas by sa mohla trochu krotiť, miestami sa mi zdalo, že už moc tlačí na pílu, ale inak si ma úplne získala. Mám rada takéto typy ženských postáv, čo sa vedia postarať samy o seba a nemajú v hlave prázdno.

Krzysztof bol na prvý pohľad jej presný opak - rád dodržiaval pravidlá a vždy si potreboval všetko dôkladne premyslieť, kým niečo urobil. Čoskoro sa však ukázalo, že toho majú celkom dosť spoločného a aj tento slušňák sa vie "odviazať". Bol to naozaj dobrý policajt, kiežby takých bolo viac.

Iskrilo to medzi nimi od prvého stretnutia a ich "vzťah" začal v podstate zo dňa na deň, ale v tomto prípade mi to ani nevadilo. Títo dvaja sa výborne dopĺňali, užívala som si najmä to ich neustále doberanie. Ako je u autorky zvykom, nebola núdza ani o poriadne pikantné momenty. 

I kriminálna zápletka bola veľmi dobrá, je vidieť, že autorka sa v tomto prostredí pohybuje a dokáže ho autenticky popísať. Vyzerá to tak, že táto zápletka sa bude riešiť naprieč celou sériou. Už teraz sa veľmi teším na pokračovanie, som zvedavá, čo si pre nás Paulina ešte prichystala.

Katy_vKnihách
08.09.2023 3 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale u této autorky jsem zvyklá na trochu propracovanější krimi příběh. Z její série Prokurátor (kterou jsem zhltla), jsem si myslela, že se dočkám podobného stylu. Ačkoliv je to první díl, je možné že se toho dočkám v další knize. Nicméně, na mě té krimi zápletky v tomto díle bylo opravdu málo. Napětí jsem z toho bohužel necítila. Takže za mě 3,5 *.

koolsavage
20.08.2023 4 z 5

První kniha z nové série, a není to moc velká změna, což ale vůbec nevadí, opět se pohybujeme v právnickém a policejním světě, ženská hrdinka je silná a hubatá, převažuje opět krimi příběh nad romantikou - zde podle mě našla autorka skvělý balanc, aby se její knihy daly brát vážně. Svižné, zábavné, těším se na další díl.