Přehledné dějiny Byzance

Přehledné dějiny Byzance https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209489/bmid_prehledne-dejiny-byzance-209489.jpg 4 3 2

Skriptum věnované dějinám Byzance od jejich počátku (založení rybářské osady Byzantion) do konce (dobytí Cařihradu seldžuckými Turky). Kromě přehledu panovníků a dynastií přináší nástin kulturních (vč. náboženských), a zejména hospodářských dějin, na které autor klade důraz v souladu s marxistickým přesvědčením, že materiální základna determinuje duchovní nadstavbu. Na začátku každé kapitoly se nachází přehled pramenů k danému úseku dějin i s bibliografickými údaji. Dále skriptum obsahuje mapy změn byzantského území, chronologický seznam císařů a kapitolu o vývoji byzantinologie.... celý text

Přidat komentář

JulianaH.
03.05.2022 5 z 5

Sice „jen“ skriptum, ale výborné: přehledné a stručné, přitom však informativní. Vlastně mě zachránilo, když nám vyučující na Aristotelově universitě předepsali jako učebnici oxfordské kompendium Cyrila Manga. To sice bylo moderní, zajímavé a plné obrázků, ale rozhodně neobsahovalo soustavný přehled císařů (ani dynastií) nebo hlavních událostí. Panu Havlíkovi jsem tedy nakonec zavázána, že jsem zkoušku z Byzance složila. A že pro mě byzantské dějiny přestaly být nerozlišitelným, zmítajícím se klubkem císařů navzájem si uřezávajících nosy.

Skriptum obsahuje takové to „sine qua non“ (letopočty a jména), což, jak zjišťuji, u učebnic přestává být samozřejmostí. Přitom není nudné nebo suchopárné — navzdory stručnosti nijak nešidí „okrajové“ oblasti typu umění a náboženství. Jeho marxismus se na 70. léta drží skromně v pozadí, ostatně autor sám možná ani přesvědčený marxista nebyl. Hospodářské pasáže tudíž nepřerůstají do obludných, interpretačně neúměrných rozměrů. A hlavně: L. Havlík umožňuje letmo poznat i charaktery císařů. Bylo mi ctí seznámit se s některými obzvlášť sympatickými!

Takže text (mimochodem digitalizovaný na NDK) lze doporučit studentům, kteří se zrovna nemůžou prokousávat pěti sty stran „Dějin Byzance“ od prof. Zástěrové. (Byť se tím ochudí třeba o strhující, dojemné líčení pádu Cařihradu, na které L. Havlík oproti zmíněnému tlustopisu nemá prostor... čili tím neříkám, že je to po všech stránkách právoplatná náhrada, spíš dočasané zastoupení.) A klidně bych na skriptum odkázala i laického zájemce hledajícího stručný, leč celkem čtivý úvod do tématu. Každopádně díky, pane Havlíku.

Bassquiat
11.12.2020 3 z 5

Skripta