Předvečer

Předvečer https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128341/bmid_predvecer-MMY-128341.jpg 4 13 2

Román vystihuje tíživé ovzduší „přechodné epochy“, kdy se v ruské společnosti naléhavě pociťovala potřeba nových lidí, kteří by dokázali svrhnout vládnoucí společenský řád a odstranit tak útlak a prázdnotu života, v němž „žádný den o sobě nic neznamená, nýbrž slouží jen za předvečer příštího dne“. V ruské společnosti 50. let 19. století nemohl Turgeněv najít materiál pro vytvoření aktivního hrdiny, u něhož by se touha po dobru mohla uplatnit v praktické činnosti, a proto učinil hrdinou románu cizince – Bulhar Insarov, oddaný myšlence osvobození své vlasti, byl vzorem hrdiny-bojovníka nejen proti národnostnímu útlaku, nýbrž proti každému útlaku vůbec. V postavě Jeleny, šlechtické dívky, která zpřetrhala pouta konvenční morálky a vyšla z těsného okruhu domácích starostí a povinností na široké pole společenské činnosti, vytvořil, Turgeněv typ „nového člověka ruského života“.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Nakanuně , 1860


více info...

Přidat komentář

Hall3006
19.11.2020 3 z 5

Tuto knihu, kterou jsem našel v knihobudce, jsem nakonec i přečetl, abych nebyl jen sběratel klasiků ze školské literatury. Chvíli čekala na přečtení, ale pak jsem jí strávil během několika večerů. Neobjevil jsem v ní sice nic, co by ve mě vyvolalo nutkání přečíst od autora jeho každé dílo, ale byl to zajímavý vhled do oné doby, kdy autor psal. Úvodník poplatný době, kdy kniha vycházela můžete ignorovat.

Bonnet
03.07.2017 4 z 5

Podivně klidné na ruskou literaturu, která se tak ráda rozsáhle pitvá v nitru jedince. A taky první kniha od Turgeněva v mé knihovně, takže jsem byla lehce předpojatá, ale zklamání nakonec vystřídalo střídmé nadšení.