Přednášky k úvodu do psychoanalýzy

Přednášky k úvodu do psychoanalýzy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430757/bmid_prednasky-k-uvodu-do-psychoanalyzy-UfP-430757.png 5 16 3

Freud nikdy nenapsal skutečnou učebnici psychoanalýzy. A tak se tomuto účelu nejvíc blíží jeho přednášky. Jejich první řadu přednesl mezi lety 1915 a 1917 v posluchárně Vídeňské psychiatrické kliniky tak, aby je pochopili i posluchači bez hlubšího psychiatrického vzdělání. Jeho způsob podání je živý a projevuje se v něm Freudova schopnost didaktického myšlení. Stavba přednášek vychází z toho, co je každému bezprostředně známo z vlastních prožitků. Tématem jsou tři klasické oblasti psychoanalytického zkoumání: chybné úkony, sny a neurotické symptomy. Přednášky jsou skvělým přehledem poznatků tzv. překladatelského období psychoanalýzy. Freud na tento projekt navázal v Nové řadě přednášek k úvodu do psychoanalýzy z roku 1933, ačkoli tato řada už nikdy před posluchači přednesena nebyla. Freud zde své poznatky reviduje a doplňuje a představuje mimo jiné strukturální model psychiky. Jedná se o nejpřekládanější Freudovo dílo, které dodnes patří k povinným textům všech výukových psychoanalytických institutů – o ideální úvod k poznání psychoanalýzy, jak jej může podat jen jeho tvůrce sám. Sigmund Freud (1856–1939), vídeňský neurolog a psychoterapeut, zakladatel psychoanalýzy.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Vorlesungen zur Einführung in die Psychoanalyse , 1917


více info...

Přidat komentář

Shindo
22.09.2023 3 z 5

Pri psychoanalýze si vždy spomeniem na slová nášho bývalého pána docenta: "Freud si postavil svoju teóriu na piatich ľuďoch a všetci mu to doteraz žerú".

V snahe o lepšie pochopenie psychoanalýzy, ktorej teórie som často považoval za pritiahnuté za vlasy, som si vybral túto údajne najzrozumiteľnejšiu Sigiho knihu (čítal som ich viacero, bolo to utrpenie).

Bola síce zrozumiteľnejšia, než ostatné a pomohlo mi jej vnímanie ako historického dokumentu, bolo to ale smutné čítanie. Samozrejme, ide o vyše storočnú knihu zloženú z prednášok v prudérnej Viedni začiatku 20. storočia, ktorá zrejme na svoju dobu šokovala. Ale dnes... Výklad snov doslovný, sexom, penismi a vagínami sa to len hemžilo. Myšlienky, pri ktorých mi zostával rozum stáť (napr. stihomam ako snaha vyrovnať sa s vlastnými homosexuálnymi tendenciami).

Kniha, resp. zbierka prednášok, má určite historický prínos. Mňa však nepresvedčila, aj naďalej zostávam voči psychoanalýze skeptický a držím sa iného smeru. Koniec koncov, hádam každý zakladateľ nejakého významného psychoterapeutického smeru sa nejak vymedzil voči Freudovi alebo ho rovno nasral.

Na margo Holubovho doslovu velebiaceho Freuda: Sigiho knihy má dnes určite zmysel čítať, avšak ako dobovú a historickú literatúru. Navyše, skúsenosť, že ho niekto počúva, môže klient získať aj v akejkoľvek inej terapii, nielen v psychoanalýze. Záleží to aj od toho, či natrafí na dobrého terapeuta a prístup, ktorý mu sadne. Rozumiem ale tomu, že ak niekto investuje státisíce korún už len do vlastnej analýzy a nechá sa v nej rozosierať niekoľkokrát týždenne, potrebuje si to nejako obhájiť.

Ctucomamrada
16.11.2021 5 z 5

Zajímavý vhled do Freudova učení, zároveň je to pochopitelně podané, což se o mnoha jiných dílech tohoto vědce říci nedá.


edysy
19.05.2014 5 z 5

Přednášky pro "nevěřící Tomáše", chci říct pro lidi, kteří považovali ve své době za psychické pouze to vědomé.
Freud objevil geniální metodu sebepoznávání pomocí volných asociací a nápadů.Takže koho problematika trochu zajímá, tak toto je, myslím, dobrý, pokud ne nejlepší, úvod.