Předminulé století: Evropa v politice a kultuře 19. století

Předminulé století: Evropa v politice a kultuře 19. století https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420580/bmid_predminule-stoleti-evropa-v-politic-m8s-420580.jpg 4 10 3

Kniha nabízí čtenáři exkurzi do Evropy předminulého století, do doby, kdy se rodila evropská modernita. Autoři rozborem politiky, kultury, náboženství i dalších fenoménů 19. století ukazují, jak mnoho z našeho uvažování je ovlivněno dobou, v níž se Evropa stala dominantním kontinentem. Tehdejší vývoj a ideje se staly základem pro budování institucí a organizací, které dosud ovlivňují náš každodenní život, naše představy a chování. Kniha je unikátní především tím, že ji sepsali společně profesor historie (Jiří Hanuš) a profesor politologie (Vít Hloušek). V dialogu historie a společenských věd se zde čtenáři nabízí nejen bohatý zdroj informací, ale i klíč k pochopení tehdejší doby a jejích stále aktuálních přesahů. Je určena nejen studentům obou oborů, ale každému, kdo se potřebuje orientovat v procesech a jevech, které spoluutvářely naši současnou politiku a společnost.... celý text

Přidat komentář

MišCA
23.12.2021 5 z 5

Opravdu skvělá kniha, která představuje základní momenty 19. století a jejich význam pro utváření století následujícího. Člověk si při čtení uvědomí mnoho souvislostí, které mu kolikrát nedošly. Velmi doporučuji ke čtění každému. Kniha je vhodná pro odborníky i pro laiky. Velmi čtivá.

fanous21
13.05.2020 5 z 5

Velečtivé počtení o vybraných pojmech, které formovaly 19. století, podané v kontextu a souvislostech. Slouží jakožto výborný odrazový můstek do dalšího studia "dlouhého století".


jezekk
10.11.2019 4 z 5

Je to "jen" takové seznámení s 19. stoletím, pojetí má žánrově blízko k dějinám idejí. Eseje se zabývají tématy či pojmy jako nacionalismus, náboženství, ideologie, posílení role státu, politické strany, kolonialismus, tedy to vše, co se lze zařadit do dějinného repertoáru "dlouhého" 19. století a co v nějaké podobě stále ovlivňuje naši společenskou/kulturní/politickou realitu. Na konci každé kapitoly je uveden seznam literatury vztahující se k danému tématu.

Štítky knihy

19. století kultura společnost a politika nacionalismus stručná historie

Autoři knihy

Jiří Hanuš
česká, 1963
Vít Hloušek
česká, 1977

Kniha Předminulé století: Evropa v politice a kultuře 19. století je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst12x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x