Předkové: Evoluce člověka

Předkové: Evoluce člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194813/bmid_predkove-evoluce-cloveka-194813.jpg 5 12 3

V čem je vývoj člověka jedinečný? Cílem této knihy je utřídit dosažené poznatky o lidské evoluci k datu druhého desetiletí 21. století. Dále také rozšířit antropologický pohled na vývoj člověka integrací dalších vědních disciplín, proto jsou před vlastní paleoantropologický text předsazeny úvodní kapitoly koncipované z hlediska evoluční biologie, jejichž autorem je Miloš Macholán. Text doprovází originální kresby Pavla Dvorského a fotografie Martina Frouze, autora knihy a dalších paleoantropologů.... celý text

Přidat komentář

Atuin
16.03.2021 5 z 5

Výborná publikace, lze ji pouze a jen doporučit. Nebudete toho litovat. Mám takové knihy ráda.

thorir
01.11.2020 5 z 5

Fascinující a epická cesta do prehistorie člověka. Prastarý příběh evoluce, Odyssea lidského druhu. Tak bych v krátkosti shrnul tento parádní autorský a vydavatelský počin. Jako absolutní laik, nebiolog, shledávám knihu neobyčejně zajímavou. Český laický čtenář moc dalších možností, kde se v takto přehledné a ucelené formě s tématem seznámit, nemá (samozřejmě kromě níže zmíněné druhé knihy „Prehistorie rodu homo“).

Prvních asi sto stran čtenáře seznámí se základy biologie, evoluce, přirozeného výběru a genetiky. Autoři vysvětlují principy a pojmy důležité k pochopení dalšího textu. Pro čtenáře nebiologa, jako jsem já, jde o čtení místy zajímavé, místy nudné, místy obtížně pochopitelné, nicméně, při zpětném pohledu nutné. Přesto se text čte skvěle, autoři vysvětlují pojmy, které používají, což nanejvýš oceňuji. Dále je čtenář seznámen se základy zoologie, taxonomie, se vztahy lidoopů a člověka, s hledání posledního společného předka s primáty.

Následují kapitoly věnující se jednotlivým archaických formám prvních „lidí“, přes australopitéky, přes první formy rodu homo – ergaster, erectus, habilis, abych uvedl alespoň některé, zmíněn je neobyčejně zajímavý homo floresiensis, další kapitoly jsou věnovány neandrtálcům a denisovanům, až konečně po nástup a vývoj homo sapiens. Autoři detailně popisují místa nálezů, nálezy samotné, fyzické charakteristiky jednotlivých forem, nástup kulturních artefaktů. Provedou čtenáře přes všechny osídlené kontinenty, seznamují nás s postupem a rozšířením osídlení a místními specifiky, z původních lokalit v Africe, přes Střední východ, Evropu, Asii, Jihovýchodní Asii a konečně obě Ameriky. Kniha je plná fotografií, kreseb a map.

Čtenář v knize nalezne skutečně fascinující a dech beroucí pohled do prehistorie, pohled na milióny a milióny let vývoje, nespočet generací předků, pohled na cestu, kterou jsme jako druh museli ujít. Všem, které zajímá, odkud jsme přišli, knihu rozhodně doporučuji.

Mimochodem, souhlasím s komentářem níže, pro množství stále nových a nových nálezů v různých koutech světa, kniha poměrně rychle zastarává. Přesto, jako souhrnný a ucelený zdroj informací bude pro širší veřejnou ještě nějakou dobu dobře fungovat.


witiko
19.12.2018 5 z 5

Je pozoruhodné, že prakticky ve stejnou dobu vyšla tématem, záběrem i rozsahem srovnatelná kniha "Prehistorie rodu Homo" od Václava Soukupa, ale nenašel se fundovaný recenzent, který by dokázal obě knihy adekvátně porovnat. Obě se mi jeví skvělé, takže čtenář, který by zatoužil mít alespoň jednu v knihovně, nebude mít snadné rozhodování... Přitom obě cihly je třeba si přečíst co nejrychleji, protože už za deset let budou beznadějně zastaralé. Obě knihy jsem nečetl od začátku do konce, ale vybíral jsem si kapitoly, které mě zajímaly, což byl hlavně oddíl věnovaný mladšímu paleolitu v Evropě. Obecně bych shrnul, že Svoboda shrnuje výsledky svého vlastního bádání a výzkumu, zatímco Soukup má širší pramennou základnu, konfrontuje i více různých interpretací nebo názorů (což se projevuje i v rozpisu využívaných zdrojů v poznámkách pod čarou). V obou knihách najdete něco, co vám bude chybět v té druhé. Svoboda podává velice detailní rozpis nalezišť a věnuje se hodně fyzické antropologii, na druhou stranu zcela opomíjí téma umění (asi proto, že mu věnoval samostatnou publikaci), zatímco u Soukupa (který k tématu umění nicméně také vydal samostatnou práci) tvoří umění velice důležitou část knihy. Podle mě opomíjet umění v takovéto práci (Svoboda) není příliš šťastné, protože jde o jedno z mála pozůstatků, ze kterého si lze udělat alespoň určitý obrázek o prehistorických kulturách, jejich náhledu na svět a celkovém způsobu života. Podle mě tohle téma v jeho knize docela citelně chybí. U Soukupa oceňuji přehledné mapky nalezišť a množství reprodukcí uměleckých artefaktů. Obecně jsou obě knihy svým způsobem nenahraditelné, ale Soukup podává o něco víc prehistorii člověka jako ucelený příběh a jeho kniha se mi zdá trochu lépe uspořádaná, zatímco u Svobody se mi to občas tematicky rozpadá a ztrácí se "dějinná nit".