Predátor omnibus. Kniha první

Predátor omnibus. Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89897/bmid_predator-omnibus-kniha-prvni-CH5-89897.png 4 67 8

Predátor série

1. díl >

V první knize sbírky kompletující komiksové příběhy s nelítostnými lovci z vesmíru, se podíváte jak do amazonské džungle, tak na ruské ledové pláně, navštívíte jak domorodé kmeny, tak mocné drogové barony. Na více než 400 stranách zavítáte jak do epochy samurajů, tak do éry kolonizace i zákopů první světové války… a dostanete se i na další místa, na kterých se země zbarví krví. A je jedno, jestli je ta země pokrytá trávou nebo sněhem. Tak šťastnou cestu… a pozor na hlavu. Lovci z jiného světa, přitahovaní teplem a násilím. Predátoři. Jsou nám fyzicky nadřazení, vybaveni smrtící mimozemskou technologií a navíc se dokáží udělat téměř neviditelnými. Po celou dobu lidské historie využívali Zemi jako svou soukromou loveckou oboru. Zjevovali se na bojištích a na gangy ovládaných ulicích, ne proto, aby si nás podmanili nebo aby nám pomohli v boji se zlem, ale jen aby získali své děsivé trofeje. Jejich kořistí totiž nejsou lvi nebo sloni, ale ta nejnebezpečnější lovná zvěř ze všech – člověk. Americké nakladatelství Dark Horse se odvážně pustilo do rozšiřování filmové legendy. Úspěšně nastartovalo komiksovou řadu, která vycházela z ducha a událostí původního filmu – a udělalo to tak dobře, že mnoho věcí z komiksu se zařadilo do predátorské mytologie a překonalo nepříliš slavné filmové pokračování.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

Predator Volume 1 , 1989


více info...

Terva
Terva
20.11.2022 4 z 5

Nezapomínejte,
jsme jen pozorovatelé.
Přiblížíme se, natočíme to
a potom vypadneme.
(Temná řeka)

Sedm let trvá tělu než si kompletně vymění své buňky. Sedma je pro někoho šťastným číslem. Pro mě sedm znamená koloběh. Tak že sedm let od doby, co jsem tuto knihu četl poprvé, už je pryč. Čas, dát si tyto příběhy znova. Sám sobě si přeju štěstí . . . a budu si dávat pozor na hlavu. Tento svazek obsahuje sedm (jak typické) příběhů. Pokud chcete vědět více o příbězích, musíte se přesunout do sekce „části díla“ u této knihy. Tam najdete mé remastrované komentáře k povídkám, které jsou v této knize.

Citát: Tohle nebyl rituál. To byl masakr. (Studená válka)

Zajímavostí příběhu prvního, nazvaného Betonová džungle, je fakt, že zde vystupuje detektiv Schaefer, který má bratra Dutche. Ano, toho Dutche z prvního predátora, kterého si zahrál Arnold Schvarzenegger. Tento příběh ale spíš připomíná filmovou verzi z roku 1990 s Dany Gloverem v hlavní roli detektiva z Los Angeles. Ale všechny příběhy, jak tento kreslený, tak i filmové, jsou naprosto perfektní masakry.

Citát: Jest-li to krvácelo, tak se to dalo i zabít. (Betonová džungle)

Betonová džungle je nejdelším příběhem v tomto svazku. Na podobné délce jsou i následující dva příběhy – Studená válka a Temná řeka. Další čtyři příběhy už jsou o hodně kratší, ale to neznamená, že jsou horší. Všechny ty příběhy mají něco do sebe. Přináší zajímavé pohledy do světa Predátorů, jejich zvyků a jejich krvežížnivosti. U všech sedmi příběhů najdete nějaké ty zajímavosti a rady do přežití při setkání s těmito mimozemskými tvory.

Citát: Ze stromu seskočit velká duch a úplně zabít šéf. (Lov v Nghase)

Čtvrtý příběh je němý. Beze slov. Střet domorodce s Predátorem. Více se dozvíte v mém komentáři k této povídce. Pátý je z Afriky a je zajímavý svým dějem. Šestý je z válečných polí různých lidských časů. Od roku 1916 až po současnost. Má dokonce i velmi zajímavou pointu. Poslední, sedmá povídka je z Japonska a slepém bojovníku. Avšak Predátor slepý není, jen chce svou krevní mstu. Některé příběhy jsou dobré, jiné průměrné. Z toho vyjde mé celkové hodnocení.

Citát: Ta věc se dokáže maskovat. Vypínat a zapínat svou podobu. Je to nebezpečnější, než jsem si myslel. (Krevní msta)

Všechny mé nové remastrované komentáře k povídkám najdete za tímto odkazem:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/predator-predator-1-89897

Citát: Brzo zůstanou naživu jen generálové a politici. Všichni kteří války začínají, ale nebojují v nich. (Krvavé písky času)

ShamanElder
ShamanElder
18.07.2019 5 z 5

Sedm příběhů z prostředí lovců vetřelců zvaných Predátoři jsou komiksově velmi povedené. Mám je raději než knihy, ale zase na druhou stranu, filmy jsou lepší. I ten nejnovější. V tomto vydání je nejlepší povídka Temná řeka, a to proto, že skoro těsně navazuje na prvního filmového Predátora. Jinak i další příběhy jsou velmi krásně kreslené a i scénářem jsou to akční věci. Možná by i některá stála za sfilmování. Třeba Krevní msta, poslední příběh v této knize by si plátno zasloužila.
Jednoznačně dávám pět hvězd a jdu na další svazek. Zas budu mít měsíc co dělat.


Diabel
Diabel
11.09.2016 5 z 5

Predator je můj druhý Omnibus, který jsem četl a myslím, že jsem trefil zlaté jablko. Betonová džungle, která je nejspíš rozdělena na dva party. V prvním se děj odehrává v městě New York, jak tomu bylo podobně ve filmové adatapci Predatovy 2. Hlavní postava detektiva Schaefera ( který hláškuje o sto šest ) je bratr majora Dutche Schaefera. Je to opravdu geniální tah udělat rádoby pokračování. Vypadá věrohodně a opravdu tu horu svalu beru, užívam si to, má to hezký nádech osmdesátých let. Zápletka je trošku jednoduchá, ale funguje to a má to hlavmě skvělý dialogy. Schaefer chce zjistit pravdu o svém bratrovi a přitom porušuje všechny zákony a do toho mu vstupuje jeho nejtvrdší oponent, jak tomu bylo i u filmu :D Hezky nakreslené postavy, souboje, výrazy obličejů, hodně akční prostředí a samotnej predátor. 33. stránka hnedle navazuje na tuhle povídku. Part 2 se odehráva v Kolumbii, kde to gradovalo v plném proudu. Džungle byla skvělá. Jsou tam hrozný jatka. Úplně mi to připomínalo Komando, kde Arnold kosí po stovkách, je to pěkně haluzácký. Krásna zápletka až do somotného konce týhle povídky.

Další povídka s názvem Studená válka se odehrávající na Sibiři. Je to hezky udělané pokračování předchozí povídky. Opět mě zde potěšil scénář od Marka Verheidena a kresba od Rona Randalla. Sibiř s predátorama je bombastická a to zimu opravdu nemám rád. Predátorům taky nesvědší a jdou za teplem a to přes mrtvoly a neberou si až do hořkého konce žádný servítky. Zase skvělý hlavní hrdina, ale dokonce i vedlejší postavy. Schaefer je opravdu skvělou postavou, je to přesně ten týpek, kterého můžete mít v hlavní roli pořád rádi, protože je to nadupanej týpek a má neskutečně suchý smysl pro humor. S hláškou přijde v jakýkoli moment, což je na něm skvělé. Opět se mi líbila kresba i malba postav a i predátoru. Tato povídka si rozhodně ode mě zasložila plný počet.

Temná řeka už je o něco slabší jak předchozí dvě, přesto má taky něco do sebe. Zdejší Predátor se tak trochu zbláznil a místo fér lovu všechny na potkání zabíjí. Dobře udělané bitky mezi sebou. Akční to taky je. Co víc si přát. Přišla mi tu jen divná ta záležitost, že by se Predátor spřáhl s lidmi, i když jsou to domorodci, ale nakonec jsem to nechal být a užívál si místní atmosféru s hrdinou až do finále. Tato povídka má opět nádherné barvy a také je to na tom vidět. Pánové se snažili. Rozhodně tyhle tři povídky jsou nejlepší a plný počet si rozhodně zasloužejí.

Zkouška dospělostí je pouze krátičká povídka o boji mezi Predátorem a Africkým domorodcem a o tom, jak může i domorodec obstát v boji proti takový obludě. To je celý příběh :-) Když vidíte, že jde na predátora pouze s klackem, tak si zasloží uznání :D Kresba je obyčejná nijak zvlášt nenadchne.

Lov v Nghase je zvlaštní povídka odehrávající v letech 1936, kde parta zkušených lovcu -Evropanů vydává na lov lva a posleze zjistí, že je vše jinak a pomůžou domorodému kmeni od útlaku lovicího Predátora. Občas někomu chtít pomoc není zrovna chytrý napád, jak jsem se zde přesvědčil sám. Co se mi tu dost líbilo je, jak i sám velký lovec má problém s naší divočinou. Sám lovec se stává lovnou zvěří. Kresba se může někomu zdat divná, mě se naopak moc líbila. Je to poctivě udělané.

Krvavé písky času mě až tolik neoslovili. Za mě to počítam za nejslabší povídku v této knize. Válečnou historii mam rád ve všech kruzích a predátor zde zasazen do této minulosti mi nesedl, měl jsem co dělat abych tenhle příběh dočetl. Postavy, které jsou zde prezentovány v současnosti, a které se příběh dovídají, jsou celkem zajímavé, ale nejsou až tak využity, je to škoda. Na druhou stranu kresba a malby se hodně povedli.

Krevní msta je snad horší jak předchozí povídka. Je maličká a příběh se odehrával kolem až moc dobrého mistra bojového umění, který je navíc slepý. Trochu mi to připomnělo Marvelovky :D Příběh je pouze o pomstě a o kodexu cti, nic světoborného to zase nebylo. Je to celé takové kostrbaté a celkem těžko uvěřitelné, což vede k tomu, že se vám tenhle kousek může celkem snadno protivit. Kresba je slabší.

Predátor 1 rozhodně překvapil pozitivně, jenom ty kratší povídky trochu kazí dojem z celého omnibusu.Teď jen zbývá, aby to další omnibusy také potvrdily.

Hodnotím 9/10

LordSnape
LordSnape
31.07.2016 5 z 5

Tak tohle byla parádní osmdesátková jízda! Nejen, že se s predátory podíváme na všechna možná místa a kontinenty za různého počasí i časového období, ale máme tu hlavního hrdinu, detektiva Schaefera, který se s tím vůbec nesere. Jako závan minulosti přináší vše, co mám rád. Svalnatý dřevorubec, s co největšíma zbraněma a s nařízeníma v prdeli, jde lovcům trofejí pěkně po krku, aby zjistil cokoliv o Dutchovi z prvního filmu. Ze všeho nejlepší byly ty jeho bitky, kdy vždycky, když jde do tuhého, vypustí svoji kovanou hlášku: "Srát na to!"

martinstefko
martinstefko
31.03.2016 4 z 5

Ty kratší komiksy trochu kazí dojem z celého omnibusu, který by jinak byl nesmírně zábavný, místy pořádně drsný a hlavně našlapaný akcí na různých místech. Alespoň tohle ty kraťasy dodržují, protože se v nich podíváme skutečně všude možně po světě, a to i v různém čase.

Terva
Terva
19.04.2015 4 z 5

Název prvního příběhu zní ..........BETONOVÁ DŽUNGLE.......... Napsal ji sám mistr v oboru se jménem Mark Verheiden a nakreslili jí Chris Warner a Ron Randall. Příběh o tom, jak Predátor navštívil New York. Od stejných autorů je i povídka druhá. Nese název ..........STUDENÁ VÁLKA.......... A je to příběh ze severní Sibiře, který se odehrává v roce 1990. ..........TEMNÁ ŘEKA.......... Třetí dobrodružství opět od stejného týmu jako dvě předešlé povídky. Tentokráte je to příběh, který se bezprostředně odehrává po skončení filmu od Johna Mc Tiermana. Čtvrtý příběh se jmenuje ..........ZKOUŠKA DOSPĚLOSTI.........., kterou napsal Ian Edginton a nakreslil Rick Leonardi. Komiks beze slov o setkání indiána z Predátorem, má velice pěkně kreslený titulní list, který mají na svědomí dva tvůrci, a to Chris Warner a Dan Jackson. ..........LOV V NGHASE.......... Pátý příběh, který začíná v roce 1936 nakreslil Enrique Alcatena a scénář napsal Chuck Dixon. Vystupuje zde Predátor ženského pohlaví. Šestý komiks se jmenuje ..........KRVAVÉ PÍSKY ČASU.......... Scénář i kresbu má jeden člověk, Dan Barry. Příběh Joe Boba a dalších svědků ze setkání z Predátorem, má různé časy i místa. Poslední sedmá povídka má název ..........KREVNÍ MSTA.......... Toto dílo nakreslil Leo , napsal Neil Barrett JR. a rozdělili jej na čtyři části. Jedna z hlavních postav je slepá, trochu to připomene Daredevila.

bukiet
bukiet
11.09.2013 5 z 5

Přímé pokračování prvního filmu o Predátorovi a dost možná i inspirace pro film druhý. Podobně jako u komiksů vetřeleckých i zde lze jen litovat, že filmové pokračování (tady naštěstí jen jedno) nebylo stejně kvalitní jako tyto kreslené příběhy.

Konai
Konai
30.11.-0001 4 z 5

Asi nejlepší ze všech omnibusů... Je to komiksové.... bla bla... však to už znáte

Štítky knihy

predátor

Část díla

všech 7 částí díla

Autoři knihy

Mark Verheiden
americká, 1956
Dan Barry
americká, 1923 - 1997
Ian Edginton
britská, 1969
Charles Dixon
americká, 1954
Neil Barret, Jr.
americká, 1929 - 2014
Mike Richardson
americká, 1950

Kniha Predátor omnibus. Kniha první je v

Právě čtených1x
Přečtených80x
Doporučených6x
Knihotéce43x
Chystám se číst18x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x