Predátor

Predátor https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69755/predator-69755.jpg 3 17 6

Špičková investiční banka Bloomfield Weiss pořádá výcvikový program, kam se dostanou jen ti z nejlepších v oboru, aby se z nich stali prvotřídní obchodníci - cílevědomí, draví a vítězní. Během tohoto programu se setkávají Chris a Lenka, kteří společně s ostatními účastníky tvoří úzce spjatou skupinu ambiciózních lidí. Všichni chtějí uspět, všichni pracují tvrdě a neúnavně a jejich osudy se mezitím proplétají možná víc, než sami tuší. Po skončení výcviku uspořádají společnou plavbu na člunu spojenou s večírkem na rozloučenou. Jeden z nich však tenhle výlet zaplatí životem a ostatní se rozhodnou zatajit opravdové okolnosti jeho smrti. O deset let později vidí Chris Lenku umírat v zasněžené pražské uličce....... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

The Predator , 2002


více info...

Přidat komentář

soukroma
19.12.2017 2 z 5

Anotace prozrazuje skoro vše, přitom děj začíná Lenčinou smrtí, tedy v opačné časové posloupnosti, teprve pak se vrháme zpět na začátek, do víru finančnického kurzu a co z něj vzešlo. Popis studia připomíná prestižní programy MBA, se specializací na sektor jejich organizátora, takže nic zvláštního.
Vadil mi trochu krkolomný styl vyprávění, a vzhledem k mnoha podivnostem to bude nejspíš hlavně vina překladu ("příjemný pocit křupajícího prášku pod lyžemi" - prášek pod lyžemi bych mít v žádném případě nechtěla, tak snad spíš prašan).
Kniha mě celkově nezaujala až otravovala (včetně východoevropských reálií a Lenky), přitom napínavé knihy z bankovního a finančního světa obvykle chválím (např. Stínový účet, Úpis, 500 - jen namátkou opravdu dobré moderní thrillery).

hroneczek
25.10.2017 4 z 5

Napínavý vhled do světa obchodu a financí, který má spád, dobře a rychle se čte.


Katranis
03.07.2017 4 z 5

Přiznávám se, zaujalo mě, že oběť byla zabita v Praze, že se tam docela hodně a dost přesně mluví o Praze, a taky že oběť byla Češka, ale pšt, víc už vám neprozradím, protože je to přeci jenom laická detektivka. Jen jednu chybu má, vraha známe příliš brzy. Autor měl odhalení ponechat až na konec, aby všichni čtenáři mohli říct "já si to myslel" ;-)

Kykys
15.08.2016 2 z 5

Moc zdlouhavé a nudné části o financích. Knížka mě dost rychle omrzela.

čef
16.02.2014 4 z 5

Z knihy je znát autorova znalost prostředí investičních bankéřů, lhářů a dravců, bez nichž už se svět asi neobejde. Příběh, kde současný děj navazuje na starou stresující událost, s amatérským osobně zainteresovaným detektivem, není v detektivní literatuře nic nového. Psychologicky klouže příběh rovněž po povrchu a tak pro českého čtenáře zůstává jediné ozvláštnění v české lince děje. Přesto román nijak neshazuji, k oddechu určitě dobře poslouží.

nightlybird
02.04.2011 3 z 5

Když jsem bral do ruky Ridpathovu knihu Predátor, předpokládal jsem, že se vzhledem k autorově původní profesi dovím nějaké zajímavosti z „kuchyně“ investičního bankovnictví a že se to dovím lehce stravitelnou formou jak naznačoval název. Byl to do jisté míry správný předpoklad. Kniha čtenáře stimuluje hned na prvních stránkách – je svědkem brutální vraždy mladé ženy a to na domácí půdě, přímo v Praze. Dramatické zahájení má především upoutat pozornost – děj se následně zklidní a přes různé odbočky (čti další mrtvoly) , prokládané pasážemi, které neznalého poučí o tom, jak to chodí ve světě velkých financí (nečekejte ale, že se tady naučíte jak úspěšně investovat na kapitálových trzích) pozvolna nabude spád. Seznámíte se s psychologií člověka, který je pro uskutečnění svého cíle schopen doslova všeho, zajímavě je také pojat pocit viny (není to sice Dostojevskij, ale zase se to líp čte). Kniha nepatří k těm, ve kterých vás autor rafinovaně mate, aby na posledních třech stránkách odhalil zloducha, poměrně záhy tušíte odkud vítr vane, díky dobře a realisticky napsaným postavám se to ale docela dobře čte a já osobně jsem se ani v pomalejších pasážích nijak nenudil a dopřála mi příjemně strávený večer.