Prečo zostať nažive

Prečo zostať nažive https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309206/bmid_preco-zostat-nazive-NLT-309206.jpg 4 76 14

Kniha Prečo zostať nažive rozpráva o tom, ako využiť náš pozemský čas. Najmä ak trpíte depresiami či úzkosťami a prichádzajú vám na um myšlienky o samovražde. V západnom svete je najvyššia miera samovražednosti vo vekovej kategórii do 35 rokov. Do tejto štatistiky zapadá aj Matt Haig, ktorý sa ešte ako dvadsiatnik ocitol na pokraji útesu s myšlienkou, že by mal skočiť. Kniha je rozprávním o tom, prečo to neurobil, ako sa dostal z problémov a ako sa naučil žiť s depresiou a úzkosťami. Je to prekvapujúco optimistické a miestami aj zábavné skúmanie toho, ako lepšie žiť, viac milovať, rozumieť knihám aj sebe a tešiť sa na ďalší deň.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Reasons to Stay Alive , 2015


více info...

Přidat komentář

gabriela3565
17.01.2023 4 z 5

Pokud trpíte podobnými problémy, myslím, že knížka skutečně může pomoci člověku přinést jiný vhled na věci. Líbí se mi formát, kterým je knížka tvořená, citáty a odkazy na slavné osobnosti nebo známá díla.

iceVS
20.02.2022 1 z 5

Tohle už proboha nikdy víc :-(


JointlieKat94
30.05.2021 4 z 5

Po knize jsem šáhla prostě jen tak.. depresemi ani úzkostmi netrpím. Teda asi né v takové míře. :)

Opravdu jsem z toho ty deprese pociťovala, i když jsem četla v práci.. jde vidět, že si tím ten člověk vážně prošel (a panebože, takovejch let to trvalo!).

Každopádně je kniha plná skvělých citátů, poznatků jak se s tím vypořádat a co dělat. :) a čte se dobře.

Uma
30.11.2020 5 z 5

Kniha je krásně napsaná. Jde poznat, že to napsal člověk, který si doopravdy prošel depresemi a úzkostmi.

Míša07
19.06.2020 4 z 5

Příjemné překvapení. Autor pojmenovává pocity a stavy pro mě doposud nepředstavitelné a přibližuje tak neviditelný vnitřní svět člověka trpícího depresí. Perfektní, srozumitelná, jen na mě se v knize objevilo víc češtinářských chyb, než by bylo potřeba...

LostSurvivalist
24.05.2020 4 z 5

Kniha osobni zkusenosti o depresi, uzkosti a panickych atakach. Vzhledem k tomu, ze jsem depresemi sama trpela a dodnes I uzkosti, do pribehu jsem se lehce vzila, coz bylo v nekterych momentech Velmi neprijemne, ale take povznasejici. Ackoli se nejedna o odbornou publikaci, Duvody, proc zustat na zivu povazuji za osvetovou a mel by si ji precist minimalne ten, ktery trpi stejnou ci podobnou diagnozou, lide kteri nekoho s psychickymi obtizemi znaji a urcite lide, kteri o depresi vi Jen to, ze je to “velky smutek”.

Mifo752
08.04.2020 4 z 5

Dočítal som to do 60%, ak budem chcieť zabiť tak to prečítam celé. Autor je veľmi sčítaný a úprimný, že sa takto rozhodol porozprávať nám svoj životný príbeh. Je to jednoduché čítanie plné rád ako sa cítiť lepšie a nájsť motiváciu. Vďaka tejto knižke sa viem viac vcítiť do role depresívnych a úskostlivých ľudí.

Andi
05.03.2020 4 z 5

Šla jsem takhle do knihovny vrátit jednu knížku a tohle si prostě jen tak leželo u paní na pultu, vezmu, namátkou, uvidím. A super věc. Napadlo mě, že jde o vtipnou oddechovku, a helemese - ono je to o týpkovi co trpěl/trpí? depresemi a jak se s tím vyrovnat. Zajímavé. Netušila jsem, jak to ti lidé mají - tak jsem zase o něco chytřejší. Navíc jsem ráda, že v knížce jsem našla i odpovědi na některé své osobní otázky. Tak děkuji za napsání knížky, asi si od autora přečtu i tu jeho novou beletrii.

Marekh
25.09.2019 4 z 5

Již v minulosti jsem si plánoval přečíst tuto knihu, a když se mi tato kniha dostala do rukou, tak jsem stále váhal, jestli si mám knihu přečíst. Nakonec jsem se rozhodl a do knihy se začetl.

Kniha má 5 částí. Jedná se o zpověď autora, ve které se čtenářům svěřuje s počátky své deprese a s jejím průběhem. Mnohdy se deprese na první pohled nepozná. Pod slupkou úsměvu a dobré nálady může člověk hodně trpět. Samozřejmě existují různé znaky, podle kterých můžeme poznat, že člověk není v pořádku a nachází se v depresi, ale často se stává, že to na první pohled nepoznáme.

Autor uvádí citáty různých osobnostní a mě se například líbil hned první, který je od Alberta Camuse: „Nakonec člověk potřebuje víc odvahy, aby žil, než aby se zabil.“ V knize nalezneme části pojmenované Konverzace napříč časem, ve které vedou dialog DŘÍVĚJŠÍ JÁ a NYNĚJŠÍ JÁ. V knize se dočteme stručnou statistiku deprese v jednotlivých státech, jak jsou na tom muži v porovnání se ženami, v krátkosti se také dočteme něco o teorii filozofa Schopenhauera, zjistíme, které slavné osobnosti trpěli depresemi, a v závěru se dočteme 40 rad, jak žít. Líbila se mi také část pojmenovaná #důvodypročzůstatnaživu, kde se vyjadřovali lidé z internetu, kteří trpěli depresemi, úzkostí nebo sebevražednými myšlenkami, co je drží nad vodou.

Člověk trpící depresemi může vyhledat odbornou pomoc, může brát antidepresiva pro zmírnění deprese. Neví se přesně, co je příčinou deprese. Autor nám dává nahlédnout do jeho nitra, do jeho vnitřních prožitků a v knize nám popisuje, jakými prostředky bojoval proti depresi. Člověk, který neprošel depresemi a úzkostmi, asi těžko pochopí některé situace, které autor popisuje. V knize jsem našel zajímavé myšlenky. Bylo mi sympatické, že autor má v oblibě autora Haruki Murakamiho a jeho knihu O ČEM MLUVÍM, KDYŽ MLUVÍM O BĚHÁNÍ, kterou jsem v minulosti přečetl. :)

Odehnalka
03.06.2019 5 z 5

Věřím, že k určitým pasážím se budu vracet, když si budu chtít připomenout, že život je fajn a že bývá hůř a bývá lépe.

hystericwidow
21.09.2017 2 z 5

Jenom takové lehké nakousnutí problematiky. Místy vlastně celkem otravné čtení. Nevím. Představovala jsem si tu knížku trochu jinak. (btw shodou okolností jsem ji četla krátce po sebevraždě Chestera Benningtona. Takže pro všechny ty popírače, zlehčovatele a jiné ignoranty - mírním se ve výrazech - by to mělo být naopak povinné čtivo.)

Matty
17.04.2017 3 z 5

Lehká kniha o těžkém tématu. Díky krátkým kapitolám, mnoha soupisům a dialogům, které autor vede sám se sebou, jsem ji zhltnul za jeden večer a nemám potřebu se k ní vracet. Z dosud přečtených neodborných knih, které se přímo dotýkají deprese, mi nicméně Důvody, proč zůstat naživu, byly bližší než například Viditelná temnota od Styrona nebo Pod skleněným zvonem Sylvie Plathové. Jednak díky věku autora (a s tím související aktuálností reálií), jednak díky způsobům, jimiž se proti nemoci rozhodl bojovat (tím, čím byly pro něj knihy a běhání, jsou pro mne seriály a jízda na kole). Přesné jsou popisy symptomů, motivací, proč pokračovat v životě (lidé, kterým na vás záleží), obav, že stačí, když „kapka inkoustu spadne do sklenice čisté vody a zakalí ji celou“. Velmi trefná je kapitola „Láska“, ve které autor popisuje partnerství jako stav, kdy mohou být dva lidé sami sebou (být svým „divným já“) a skrze druhého znovu najít sebe sama (protože se pro jednou nesnažíme být jako někdo jiný). Jde vlastně o takový autoterapeutický deníček s řadou výstižných postřehů, který možná někomu pomůže uvědomit si, že není jediný, kdo něčím podobným prošel/prochází, ale po skutečném důvodu, proč zůstat naživu, se budete muset poohlédnout jinde. Zážitek z četby bohužel, stejně jako u jiných nedávných knih od Omegy, kazí nedůsledná redakční práce s řadou překlepů zejména ve vlastních jménech, která někdy skloňována jsou a jindy ne.

msjadepaton
11.03.2017 3 z 5

Na to, že je to opravdu krátká kniha složená spíš z menších úvah a všelijakých seznamů, mi chvílemi dělalo trochu problém se jí prokousat. Občas na mě docela výrazně dýchal fakt, že autor psal knihu z velké části pro sebe. Tím neříkám, že je to špatně. Když přijde na podobné téma, je pravděpodobně naopak lepší psát spíš pro sebe. Kniha pak působí upřímněji.
Na téhle knize je velmi sympatické, že autor se nesnaží moralizovat nebo radit. Nabízí pohled na depresi a úzkost ze své vlastní zkušenosti a zároveň zdůrazňuje, že se u každého projevuje jinak a každému také něco jiného pomáhá.
Důvod, proč dávám téhle knize jen průměrné hodnocení je opravdu jen o mých osobních problémech se čtením této knihy. Časté odbočování a úvahy, které úplně nesouvisely s ústředním tématem mě rozptylovaly a občas mě nebavily. Nakonec jsem si docela oddechla, že jsem konečně dočetla (navzdory autorově radě, abych při čtení nemyslela na konec knihy :)).
Ona nakonec tahle kniha asi není na souvislé čtení. Pokud po ní chcete sáhnout, možná si ji užijete mnohem víc, když ji občas zvednete, prolistujete a přečtete si nějakou úvahu nebo seznam, který vás zrovna zaujme. Není totiž úplně nutné, číst ji popořadě. A vyhnete se tím podobným problémům, které jsem měla při četbě já.
Každopádně je to zajímavé čtení a dává člověku docela podrobný vhled do mysli člověka, který se potýká s depresí a úzkostí. Rozhodně nelituji, že jsem si jich přečetla.

iška
02.12.2016 5 z 5

Velmi otevřená osobní zpověď. Téměř každý z nás občas pronese, že má "depku", ale co je to opravdová deprese si asi nikdo, kdo jí opravdu netrpí, neumí představit. Tady autor, krom toho, že popisuje tu temnou stránku věci, ukazuje, že lze zvítězit a to je fajn. Neodolám a do citátů vkládám jednu citaci.